27-30 stycznia - Darmowa dostawa od 49 zł! ⛅
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 49,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Baza wiedzy rodzinnej olejarni Olini.pl

Wszystko o właściwościach i zastosowaniach naturalnych olejów

158.jpg
Olej z pestek dyni - właściwości i zastosowanie

Dobroczynne działanie oleju z pestek dyni znane jest ludziom od wieków. Jego korzystny wpływ na układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy, a także właściwości przeciwpasożytnicze są coraz częściej doceniane przez osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Nie każdy jednak wie, że tylko olej tłoczony na zimno, z niełuskanych, świeżych pestek dyni zachowuje swoje właściwości.

 
czytaj całość
Olej z pestek moreli - właściwości i zastosowania
Olej z pestek moreli - właściwości i zastosowania
Podczas jedzenia moreli zwykle usuwasz i wyrzucasz jej stwardniałą część, czyli gorzkie nasiono. Jednak to właśnie pestki zawierają wartościowy tłuszcz, który śmiało mógłby konkurować z drogimi i ekskluzywnymi kosmetykami. Olej morelowy znany jest bowiem z wszechstronnych właściwości pielęgnacyjnych – doskonale wpływa na kondycję skóry i włosów. Co dokładnie warto o nim wiedzieć?

czytaj całość
Olej lniany – sposób na zdrowie i urodę
Olej lniany – sposób na zdrowie i urodę

Tłoczony na zimno olej lniany jest źródłem wielu cennych składników, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega 3. Dodatkowo jest bogaty w witaminę E, przez co działa łagodząco i regenerująco na skórę, dlatego chętnie wykorzystywany jest nie tylko w kuchni, ale także do pielęgnacji.

czytaj całość
Olej z czarnuszki. Sposób na zadbaną skórę, piękne włosy i paznokcie
Olej z czarnuszki. Sposób na zadbaną skórę, piękne włosy i paznokcie
Dobrej jakości olej z czarnuszki ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w kosmetyce. Z powodzeniem może zastąpić kosmetyki kupowane w drogeriach, a jego regularne stosowanie ma wyjątkowo korzystny wpływ na skórę oraz włosy. Wszystko dzięki zawartym w czarnuszce cennym kwasom tłuszczowym, witaminom oraz składnikom o silnym przeciwzapalnym działaniu. Przeczytaj, jak najskuteczniej stosować olej z czarnuszki na twarz, by przywrócić skórze gładkość i blask.

czytaj całość
148.jpg
Olej sezamowy - właściwości i zastosowanie
Sezam wschodni, zwany także Kunżutem lub Sezam indyjskim to jednoroczna roślina oleista. Jej właściwości i wpływ na zdrowie człowieka znane są już od starożytności. Można spożywać go w ziarnach, surowy lub smażony, bądź w formie oleistej. Ta ostatnia forma może być dodawana do praktycznie każdego posiłku, a także stosowana z innym przeznaczeniem, niż tylko kuchennym. Olej sezamowy jest bezwonny i delikatny w smaku, łatwo komponuje się z większością dań znajdzie więc zastosowanie w każdej kuchni.
 
czytaj całość
Jak spożywać olej lniany?
Jak spożywać olej lniany?
Olej lniany do picia jest nieocenionym elementem dobrze zbilansowanej diety, będącej podstawą zdrowia. Warto włączyć do jadłospisu ten jeden z najzdrowszych olejów roślinnych. To prawdziwe bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, w najlepiej przyswajalnej postaci. Olej lniany w naturalny sposób poprawia metabolizm i wspomaga trawienie, dlatego chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię. Dodatkowo odpowiednia ilość kwasów omega 3 i 6 w diecie, w które bogaty jest olej lniany, jest istotna dla utrzymania dobrego samopoczucia. Dlatego tak ważne jest regularne stosowanie oleju lnianego. Aby jednak w pełni korzystać z jego nieocenionych zalet, należy zapatrzeć się w olej dobrej jakości, tłoczony na zimno. Poniżej podpowiadamy jak pić olej lniany i co daje picie oleju lnianego?

czytaj całość
142.jpg
Olej kokosowy w diecie bezglutenowej

 

Od kilku lat panuje moda na bycie gluten-free, czego najlepszym dowodem jest ogromna popularność blogów i poradników propagujących dietę bezglutenową. Dla chorych na celiakię dieta bez glutenu to konieczność. Po produkty z symbolem przekreślonego kłosa sięgają jednak również osoby zmagające się z Hashimoto oraz wszyscy, którzy uważają, że gluten źle wpływa na funkcjonowanie ich układu pokarmowego.

 

czytaj całość
Olej sezamowy w kuchni
Olej sezamowy w kuchni

Wykorzystywany głównie w kuchni azjatyckiej olej sezamowy ma tak wiele właściwości prozdrowotnych, że warto wzbogacić o niego swoją dietę. Nie oznacza to jednak przejścia na bardziej egzotyczne potrawy. Z powodzeniem można go wykorzystać także do włoskich, czy nawet polskich dań. Może być stosowany w kosmetyce jako naturalny produkt pielęgnacyjny, a spożywanie go może się tylko pozytywnie odbić na naszym zdrowiu. Przedstawiamy szerokie zastosowanie tego fantastycznego produktu.

czytaj całość
138.jpg
Olej z pestek moreli na twarz

Olej z pestek moreli już od lat zbiera grono swoich zwolenników, którzy przyrównują jego właściwości do tych, jakie posiadają oleje ze słodkich migdałów, czy olejki arganowe. Z powodzeniem pielęgnuje każdy typ skóry, pozostawiając delikatny i niedrażniący zapach. Czego można się spodziewać po oleju z pestek moreli?

 

czytaj całość
O czym chcesz dzisiaj poczytać?

Tematyka

Zastosowanie

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium