📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
Koniec szkoły! Wybierz zdrowy prezent dla nauczycieli 💐
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
11-05-2020  |  

Wady i zalety oleju kokosowego

Na właściwościach oleju kokosowego poznali się już starożytni Hindusi, którzy wykorzystywali go w tradycyjnej medycynie – ajurwedzie. Zresztą, olej kokosowy jest używany również we współczesnych Indiach, m.in. do masażu skóry, olejowania włosów, w kuracji ssania oleju oraz w kuchni do gotowania tradycyjnych indyjskich potraw.

Dziś ten egzotyczny olej roślinny możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach w dziale kuchni orientalnej, a także w drogeriach pod postacią olejku kosmetycznego. Warto jednak zaopatrzyć się w olej kokosowy bezpośrednio od producenta, tłoczony na zamówienie klienta. Wówczas będziesz mieć pewność, że olej jest świeży, nie zalegał tygodniami na półce ani nie zjełczał pod wpływem ciepła czy światła. Możesz bez obaw wykorzystywać go jak tylko zechcesz – w celach profilaktyki zdrowotnej, do zewnętrznej pielęgnacji i do gotowania.

Poniżej wymieniamy najważniejsze zalety oleju kokosowego tłoczonego na zimno. Oczywiście nie ma produktów doskonałych, dlatego pod listą plusów zebraliśmy również wady tego tłuszczu, o których warto pamiętać podczas dokonywania zakupu.

Zalety oleju kokosowego

  1. W składzie oleju kokosowego dominują kwasy nasycone średniołańcuchowe MCT (62-68%), które nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, gdyż są od razu zużywane do produkcji energii. Zapewniają też długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu możesz zjeść mniej i nie czujesz przymusu podjadania.
  1. Olej kokosowy to jedno z najlepszych źródeł kwasu laurynowego, który zwalcza bakterie, wirusy i grzyby. Z uwagi na silne działanie kwas laurynowy znajduje zastosowanie m.in. w próchnicy, zakażeń gronkowcem złocistym oraz infekcji grzybiczych wywołanych Candida albicans.
  1. Spożywanie oleju kokosowego pomaga chorym na Alzheimera, gdyż kwasy MCT pełnią rolę „pokarmu zastępczego” dla mózgu (zamiast glukozy), co spowalnia postęp neurodegeneracji i prowadzi do poprawy funkcji poznawczych (pamięć, uwaga, percepcja).
  1. Według niektórych badań olej kokosowy zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu HDL, przez co poprawia profil lipidowy krwi i może chronić przed schorzeniami układu krążenia.
  1. Olej kokosowy wspomaga gojenie ran i oparzeń, gdyż przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka, stymuluje produkcję kolagenu oraz wspiera funkcjonowanie enzymów antyoksydacyjnych.
  1. Kobiety spożywające olej kokosowy mogą w ten sposób zmniejszyć ryzyko osteoporozy, a także złagodzić objawy związane z PMS i okresem menopauzy.
  1. Olej kokosowy wykazuje działanie podobne do niesteroidowych leków przeciwzapalnych – łagodzi stan zapalny, zmniejsza ból i gorączkę.
  1. Olej kokosowy wspomaga działanie insuliny i tym samym chroni przed nadmiernym stężeniem cukru we krwi. 
  1. Kuracja ssania oleju kokosowego pomaga usunąć toksyny z organizmu.
  1. Możesz używać oleju kokosowego do zewnętrznej pielęgnacji skóry. Olej ten poprawia stan cery trądzikowej, chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promienie UV, natłuszcza spierzchnięte wargi, regeneruje zniszczoną skórę dłoni i stóp.
  1. Olej kokosowy to naturalny kosmetyk, którego możesz używać do masażu, demakijażu lub w zastępstwie oliwki po kąpieli. W Internecie znajdziesz również mnóstwo przepisów na domowe kosmetyki z olejem kokosowym – antyperspirant, balsam do ust oraz szampon do włosów.
  1. Olejowanie włosów olejem kokosowym pozwala uzyskać efekt gładkich i błyszczących kosmyków. Olej może również pomóc na suche końcówki, a stosowany na skórę głowy zwalcza swędzenie i łupież.
  1. Olej kokosowy to wszechstronny produkt spożywczy, którego możesz używać do smażenia, gotowania, pieczenia i dań na zimno. Polecamy go do domowych deserów (pralinek, batoników a’la Bounty, czekolady kokosowej, lodów), a także potraw kuchni orientalnej.

Wady oleju kokosowego

  1. Spożywany w nadmiarze może wywołać biegunkę i zaburzenia metaboliczne.
  1. Podobnie jak inne orzechy, również kokos – w tym olej kokosowy – stanowi potencjalny produkt alergizujący. Z tego powodu osoby cierpiące na alergie pokarmowe powinny sięgać po olej dopiero po konsultacji ze swoim alergologiem.
  1. Olej kokosowy zwalcza drobnoustroje i w niektórych przypadkach może zaburzać naturalną florę jelitową, w której bytują „dobre” bakterie.
  1. Nie każdy rodzaj włosów dobrze toleruje olej kokosowy, np. włosy wysokoporowate mogą się puszyć albo tworzyć efekt „siana”.
  1. Olej kokosowy stosowany zbyt często do zewnętrznej pielęgnacji skóry może wysuszać i podrażniać delikatną cerę.
  1. Bardzo łatwo można pomylić pełnowartościowy olej kokosowy nierafinowany z rafinowanym, produkowanym z użyciem wysokiej temperatury i chemicznych rozpuszczalników. W sklepach spożywczych i drogeriach często pod pojęciami „bezzapachowy” czy „bez smaku” ukrywa się właśnie sztucznie oczyszczany olej rafinowany.

Pamiętaj, że we wszystkim należy zachować umiar. Systematyczne spożywanie 2 łyżek dziennie wystarczy, aby organizm odczuł pozytywne działanie oleju kokosowego. Dodatkowo polecamy ten zdrowy tłuszcz jako zamiennik wysokoprzetworzonych olejów, których używasz np. do przygotowania obiadu.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium