ALERGIA? 🤧 Nie w tym roku! Sięgnij po Olej z czarnuszki!
Tłoczony zawsze na zimno
Bezpieczna dostawa od 7,49 zł
Darmowa dostawa od 199 zł
Świeże oleje z rodzinnej olejarni
media_article_632

Warzywa z patelni

Magda Wojtanowska
27 lip 2022

Dziś przedstawiamy pyszny i zdrowy, a jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu przepis na warzywa z patelni smażone na oleju rzepakowym Olini.

Smażenie na oleju rzepakowym

Olej rzepakowy idealnie nadaje się do smażenia – można go podgrzewać do bardzo wysokich temperatur. Najlepiej smażyć na naturalnym oleju, bez dodatków chemicznych, nierafinowanym i tłoczonym na zimno. Oleje rafinowane z supermarketu często są pełne chemicznych dodatków i są nieświeże, stojąc tygodniami na sklepowej półkach.

Bestseller
Bestseller
thermo Tłoczony na zimno i nierafinowany, naturalny osad
drop Esencja czarnuszki – 1 litr oleju powstaje z 10 kg ziaren
c 11,49 mg/g – wysoka zawartość tymochinonu
bubbles Z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi
Olej z czarnuszki
Numer jeden wśród olejów roślinnych
(4516 opinii)

54,90 zł

Warzywa z patelni

Same warzywa idealnie nadają się na lekką kolację, a podane z ryżem lub kaszą – na super obiad dla rodziny. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście dodać pokrojonego w kostkę kurczaka lub indyka, zamarynowanego w oleju rzepakowym Olini, czosnku i ulubionych ziołach.

Piękno tego przepisu polega na tym, że warzywa i przyprawy można w nim dowolnie modyfikować, w zależności od sezonu i smaku. Można dodać do warzyw kurkumę, curry i kumin, żeby uzyskać bardziej orientalny smak. Jedynym ograniczeniem jest tu Wasza kreatywność 🙂

No to smażymy!

Składniki:

  • Cukinia
  • Groszek (zielony, świeży lub mrożony)
  • Papryka czerwona
  • Cebula
  • Kiełki fasoli mung lub słonecznika
  • Marchew
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano
  • Ryż, kasza jaglana, quinoa lub kasza jęczmienna do podania

Przygotowanie

Warzywa myjemy. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy paprykę. Potem kolejno dodajemy: marchew, cebulę i cukinię. Na koniec smażymy z groszkiem i kiełkami, do wymieszania składników i lekkiego zrumienienia warzyw.

Przyprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.

Jak wybrać najlepszy olej rzepakowy do smażenia?

  • Najważniejsze: olej rzepakowy musi być ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej rzepakowy wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej rzepakowy musi być zimnotłoczony (do 40 stopni)
  • Olej rzepakowy powinien być zawsze w ciemnej butelce, przechowywany w lodówce, niewystawiony na światło słoneczne
  • Nierafinowany, z najlepszego ziarna
Dbamy o Twoją prywatność
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony oraz pomagają nam zapamiętać Twoje ustawienia i dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Wykorzystujemy je również do mierzenia ruchu i analizowania sposobu korzystania z naszej strony internetowej. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików, odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych) lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".

Szczegóły o używanych przez nas plikach cookie oraz zasadach przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce Prywatności.