Rozmaryn, goździk i inne zioła na wzmocnienie odporności
Powyższe, „główne” zioła na odporność warto wspomagać ziołami uzupełniającymi. Rozmaryn nie tylko zwalcza szkodliwe drobnoustroje, ale jednocześnie zmniejsza toksyczność niektórych związków, tym samym wspomagając wątrobę. Jest to szczególnie istotne przy stosowaniu leków i korzystaniu z używek. Liść rozmarynu stosuje się w formie naparów.
Goździki, czyli popularną przyprawę dodawaną do ciast można parzyć lub nawet rzuć. Poza poprawą odporności i zwalczaniem infekcji ma silne działanie przeciwbólowe. Pomaga m.in. przy bólu gardła.
Przeciw infekcjom powinno się pić więcej soków z czarnej porzeczki, maliny i dzikiej róży (naturalny sposób na dostarczenie witamin, w tym kluczowej witaminy C). Aloes jest znany głównie dobroczynnymi właściwościami na skórę, jednakże w formie soków działa wspomagająco na odporność. Do mniej „oczywistych” ziół na wzmocnienie odporności należą: wiesiołek, werbena, czystek i jeżówka.