• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.

Olej kokosowy Olini

Olej kokosowy może być wykorzystywany do smażenia naleśników, placków. Można go użyć także do warzyw i mięs. Zimny nadaje się do koktajli i napojów owocowych.

Olej kokosowy do smażenia

Olej kokosowy bezzapachowy doskonale sprawdza się do smażenia, dlatego może stanowić zdrową alternatywę dla oleju czy oliwy z oliwek. Temperatura dymienia rafinowanego oleju kokosowego wynosi 200° Celsjusza, a duża zawartość znajdujących się w nim nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej ten nie bez powodu określany jest mianem najzdrowszych produktów przeznaczonych do głębokiego smażenia. Poddany działaniu wysokiej temperatury nie wydziela żadnych szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków. Co więcej, olej kokosowy do smażenia uchodzi za najzdrowszy tłuszcz świata również z tego względu, że pobudza przemianę materii, sprzyjając utracie zbędnej tkanki tłuszczowej i pomagając utrzymać ją pod kontrolą. Podczas smażenia na oleju kokosowym uwalniany jest specyficzny zapach kokosa, jednak w żaden sposób nie wpływa on na zmianę smaku przygotowywanej potrawy.

Olej kokosowy – gdzie kupić?

Jeszcze przed kilkunastoma laty nabycie oleju kokosowego było niemalże niemożliwe. Obecnie natomiast nie ma z tym większej trudności, bowiem produkt ten jest dostępny w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością, hipermarketach, itp. Nawet jeśli nie uda nam się go znaleźć stacjonarnie, możemy zajrzeć do sklepów internetowych z produktami organicznymi lub rozejrzeć się na aukcjach online, a na pewno go znajdziemy. Pamiętajmy, że olej kokosowy powinien być świeży – w Rodzinnej Olejarni Olini.pl oferujemy wyłącznie oleje tłoczone na świeżo, które nie stoją na półce, ale każdorazowo są wytwarzane w zależności od zapotrzebowania.

Olej kokosowy na odchudzanie

Olej kokosowy wyróżnia się specyficzną budową chemiczną, bardzo rzadko spotykaną w przypadku innych tłuszczów. Wchodzące w jego skład kwasy tłuszczowe MCFA nie muszą być rozdzielane na mniejsze fragmenty, przez co trafiają bezpośrednio do komórek, gdzie następnie są spalane i wykorzystywane przez organizm do wytwarzania energii. Olej kokosowy stanowi bardzo dobry sposób na odchudzanie, zwłaszcza, że nie tylko zaspokaja głód i przyspiesza przemianę materii, ale także pomaga w wykorzystaniu cukru. Usprawnia proces wydzielania insuliny, zmniejsza apetyt oraz wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Olej kokosowy doskonale sprawdzi się na odchudzanie w przypadku diabetyków oraz osób borykających się z nadwagą. Przy długim i regularnym stosowaniu oleju kokosowego następuje m.in. redukcja tłuszczu brzusznego.

Olej kokosowy na trądzik

Olej kokosowy stanowi skuteczny i zarazem w pełni naturalny sposób na trądzik. Doskonale sprawdza się w przypadku osób z cerą tłustą, skłonną do wyprysków i wągrów. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a przy tym odżywia skórę i zapewnia jej optymalny poziom nawilżenia. Olej kokosowy stosowany na trądzik przenika w głąb skóry, zwalczając szkodliwe bakterie i drobnoustroje, a także łagodząc stany zapalne i przeciwdziałając powstawaniu nowych zmian trądzikowych. Co więcej, produkt może być pomocny w zmniejszaniu blizn i przebarwień stanowiących pozostałość po trądziku. Olej kokosowy na trądzik może być stosowany zarówno przez nastolatków, jak i osoby dorosłe. Pierwsze efekty są zauważalne po krótkim czasie: skóra nabiera jednolitego kolorytu, a także staje się wyraźniej bardziej elastyczna i miękka w dotyku.

Olej kokosowy na twarz

Olej kokosowy nadaje się nie tylko do spożywania – może być również stosowany na twarz i na włosy. Dzięki temu, że zawiera w swoim składzie cenne nasycone kwasy tłuszczowe (kwas kaprylowy i laurynowy), wykazuje właściwości antybakteryjne i bakteriobójcze, niszcząc szkodliwe drobnoustroje znajdujące się na skórze, nie uszkadzając przy tym jej naturalnej bariery ochronnej. Olej kokosowy na twarz można stosować niezależnie od rodzaju cery. Jest polecany osobom ze skórą trądzikową i przetłuszczającą się, ale sprawdzi się także w przypadku cery suchej, wrażliwej, a nawet wykazującej skłonność do alergii. Olej kokosowy najlepiej nakładać jako maseczkę 2-3 razy w tygodniu, na wcześniej oczyszczoną skórę twarzy. Po 15 minutach warstwę oleju zmyć ciepłą wodą. Produkt można też stosować do codziennej pielęgnacji, np. zamiast kremu nawilżającego na dzień lub na noc.

Olej kokosowy na włosy

Olej kokosowy na włosy może być wykorzystywany w dwojaki sposób. Doskonale sprawdzi się zarówno jako maska, jak również jako olejek przeciwdziałający puszeniu się włosów. Jest to kosmetyk wydajny, w pełni naturalny, a przy tym bardzo przyjemny w stosowaniu. Jego bogaty skład sprawia, że nie tylko świetnie wnika w głąb włosów, ale także dostarcza im cennych składników odżywczych, takich jak magnez, cynk czy potas. Zamyka łuskę włosa, powodując, że staje się on błyszczący i zdrowy. Olej kokosowy może być również pomocny w walce z łupieżem.

Można stosowac jako:

  • jako maska – wystarczy wmasować odpowiednią ilość oleju w całą długość zmoczonych włosów, a następnie po około godzinie spłukać ciepłą wodą,
  • jako olejek zatrzymujący puszenie się włosów – rozprowadzić niewielką ilość oleju po powierzchni fryzury.

Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce

Olej kokosowy nazywany jest „olejem piękności”, ponieważ z powodzeniem może zastąpić niemal każdy stosowany na co dzień kosmetyk, czy to krem do twarzy czy balsam do ciała. Zastosowanie w kosmetyce tego produktu jest zatem bardzo szerokie. Specyficzna budowa, zawartość cennych kwasów tłuszczowych oraz bogactwo witamin i minerałów sprawiają, że współczesna kosmetyka wykorzystuje go na wiele sposobów, jako kosmetyk wielofunkcyjny, uniwersalny i przyjazny dla skóry.

Najważniejsze właściwości kosmetyczne oleju kokosowego:

  • ma silne właściwości nawilżające,
  • aplikowany bezpośrednio na skórę wzmacnia naturalną barierę ochronną naskórka,
  • eliminuje stany zapalne i podrażnienia,
  • łagodzi uczucie pieczenia i swędzenia po oparzeniu,
  • zawiera naturalne przeciwutleniacze i witaminę E, sprawiając, że skóra staje się bardziej elastyczna i młodziej wygląda,
  • może być stosowany przez osoby z łuszczycą i atopowym zapaleniem skóry – natłuszcza naskórek, nawilża go i przeciwdziała zakażeniom bakteryjnym.

Mazurek Pawel

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: ewa.stasinska@op.pl, dodano: 15 listopada 2017 | 20:39
sklep internetowy: Olini.pl
Polecam zakupy w tym sklepie
Przeczytaj opinię
Nick: Polo, dodano: 13 listopada 2017 | 22:03
sklep internetowy: Olini.pl
Bardzo prawidłowo.
Przeczytaj opinię