• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.

Oliwa z oliwek Olini

Oliwa z oliwek - zastosowanie

Oliwy z oliwek nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych, znana i używana na całym świecie. To istotny składnik Diety Śródziemnomorskiej, która uchodzi za jedną z najzdrowszych diet świata. Charakterystyczna dla diety śródziemnomorskiej jest obfitość produktów pochodzenia roślinnego: zbóż, owoców, warzyw, roślin strączkowych, ziemniaków, orzechów, nasion oraz to, że podstawowym źródłem tłuszczu w tej diecie jest właśnie znakomitej jakości oliwa z oliwek. Zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni jest nieograniczone. Można stosować ją zarówno na zimno, jak i bezpiecznie podgrzewać do wysokich temperatur. Delikatny smak oliwy z oliwek Olini sprawia, że to idealny dodatek do wielu potraw, który jednocześnie wzbogaci dietę o ważne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Źródła: Małgorzata Wroniak, Magdalena Maszewska, „Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej”, s. 30-33

Oliwa z oliwek do smażenia

Jeśli szukacie tłuszczu, na którym bezpiecznie można smażyć to warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na oliwę z oliwek. Ze względu na niską zawartość substancji katalizujących proces utleniania i wysoki potencjał antyoksydacyjny oliwa z oliwek extra virgin doskonale nadaje się do smażenia i obróbki termicznej.

Źródła: Parol D., Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia, http://damianparol.com/smazenie/

Oliwa z oliwek w diecie maluchów

Oliwa z oliwek ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz swój neutralny smak jest bardzo często wybierana przez rodziców, jako pierwsze źródło tłuszczu w diecie najmłodszych dzieci.

W diecie dzieci tłuszcze powinny dostarczać 30 – 40% całkowitej energii. Taka ilość zabezpiecza wydatek energetyczny malucha i jego wzrost. Ważna jest podaż najlepszej jakości tłuszczu, który będzie źródłem kwasów tłuszczowych, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Takim tłuszczem jest nierafinowana, tłoczona na zimno oliwa z oliwek extra virgin.

Rola tłuszczów w diecie dziecka

Tłuszcze odgrywają bardzo istotną rolę w żywieniu dzieci. Zapewniają odpowiednią ilość energii, która jest niezbędna w okresie intensywnego wzrastania, a także są ważnym elementem strukturalnym błon komórkowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są istotne do rozwoju tak ważnych organów jak mózg i siatkówka oka. Oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, są źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Wiele badań pokazuje, że najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są te tłuszcze spożywcze, które są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone i wielonienasycone, czyli oleje roślinne, w tym właśnie oliwa z oliwek.

Agnieszka

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: Polecam produkt, dodano: 19 października 2019 | 00:47
sklep internetowy: Olini.pl
Polecam zakupy w sklepie
Przeczytaj opinię
Nick: Ewa, dodano: 18 października 2019 | 21:58
sklep internetowy: Olini.pl
Olej super, a zakupy w takim sklepie to sama przyjemność
Przeczytaj opinię