• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.

Zakwas z czerwonej kapusty Olini

Jak podawać zakwas z kapusty:

  • najlepiej sok z kiszonej czerwonej kapusty spożywać surowy, niepodgrzany, na zimno
  • możesz wymieszać go z sokiem owocowym żeby przełamać kwaśny smak napoju
  • zakwas z kapusty dla dzieci można rozcieńczyć z wodą, często jednak dzieci lubią ten kwaśny smak i piją zakwas prosto z kubeczka, uwielbiają pić zakwasy z małych kieliszków w formie “szotów”
  • zakwas dodany do zupy fantastycznie dopełni jej smak - należy jednak pamiętać, że poddany obróbce termicznej straci część swoich wartości odżywczych
  • niewielką ilością zakwasu z kapusty można wzbogacić dziecięce potrawy - zupki, sosy, potrawki - podkreśli smak dania, a dodany do gotowej potrawy, a nie do gotowania, zachowa wszystkie właściwości.

Często pytacie czy są przeciwwskazania dla spożywania zakwasów i ile pić ich dziennie. Kiszonki to produkty spożywcze, które można polecić każdej zdrowej osobie. Do diety maluchów zakwas można zacząć wprowadzać po pierwszych urodzinach - zawierają one sporo soli dlatego należy podawać je w rozsądnych ilościach. Po 12 miesiącu życia warto zakwas włączyć do diety jako składnik posiłków. Starsze dzieci mogą spożywać zakwas na łyżce lub do picia.

Początkowo można stopniowo wprowadzać 1-2 łyżki dziennie, po drugich urodzinach można zwiększyć ilość podawanego zakwasu do 4-5 łyżek dziennie.

Osoby, dla których warzywne zakwasy są nowością w diecie powinny zacząć od niewielkich ilości i stopniowo przyzwyczajać układ pokarmowy do nowego składnika diety - naturalne kiszonki mogą przyspieszyć przemianę materii.

Zakwas najlepiej spożywać przed posiłkiem.

Źródła:

https://kulinaria.trojmiasto.pl/Okiem-dietetyka-warto-jesc-kiszonki-n120208.html#tri

Beet Kvass and Gut Health https://medcraveonline.com/IJCAM/IJCAM-03-00057

The Benefits of Fermented Beets https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/12/26/fermented-beets-benefits.aspx

    Agnieszka Maciejowska

    Co mówią o nas klienci?

    Opineo.pl

    Opinie o nas

    Nick: Super produkty, polecam :), dodano: 26 maja 2020 | 20:38
    sklep internetowy: Olini.pl
    Super produkty , polecam :)
    Przeczytaj opinię
    Nick: Joanna, dodano: 26 maja 2020 | 19:33
    sklep internetowy: Olini.pl
    Bardzo profesjonalna obsługa. Pomoc przy problemie który się pojawił nie z winy Olejarni. Jestem naprawdę zadowolona z jakości i poziomu Państwa obsługi. Polecam wszystkim pyszne oleje.
    Przeczytaj opinię