Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa
Darmowa dostawa od 199 zł

Zacznij dzień z energią! Poznaj nasz Rzemieślniczy Ocet Jabłkowy!
Żywy, niepasteryzowany, przygotowywany z polskich jabłek, dojrzewający ponad 2 lata. Chcesz wiedzieć więcej? - kliknij tutaj.

Szukaj

Sklep OCTY Ocet jabłkowy Olini

Ocet jabłkowy Olini

25,90

Ocet jabłkowy Olini powstaje z pysznych, polskich jabłek poddanych ponad dwuletniemu procesowi fermentacji octowej, bez siarczynów, sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Podczas dwuetapowej fermentacji z owoców otrzymujemy aromatyczny, pachnący jabłkami i aktywny biologicznie ocet o kwasowości 5 %. Octu nie rozcieńczamy, nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy. Dzięki temu ocet zachowuje wszystkie swoje właściwości.

  • 250 ml
  • 500 ml
  • 1 l
- Przy średnim zużyciu (około 2 łyżki dziennie) butelka 1 l wystarcza na 1 miesiąc
- Najczęściej wybierane przez naszych klientów pojemności to 500 ml i 1 litr

Przygotowywane na świeżo, na Twoje zamówienie
Czas realizacji:  4 - 7 dni robocze
Darmowa dostawa  od 199 zł

enzymy i żywe kultury bakerii

naturalna, dwuetapowa fermentacja

jabłka od polskiego sadownika

Ocet jabłkowy - właściwości

Oczyszczające i bakteriobójcze właściwości octu są znane i doceniane od tysiącleci. Dawniej z pomocą kwasu octowego leczono problemy trawienne i infekcje, używano go do dezynfekcji ran, a także dbano z jego pomocą o urodę. 

Ocet jabłkowy powstaje z jabłek, owoców które są kopalnią witamin i składników odżywczy. Pektyny i bioflawonoidy, w które bogate są jabłka są obecne również w occie jabłkowym. Dzięki procesowi naturalnej, nie przyspieszanej sztucznie, ponad dwuletniej fermentacji ocet dodatkowo obfituje w żywe kultury bakterii oraz enzymy, dzięki którym ocet jabłkowy:

  • pobudza przemianę materii oraz zwiększa uczucie sytości - pektyny wspierają proces trawienia tłuszczy i zwiększają wydzielanie soków trawiennych, dlatego ocet jest sprzymierzeńcem osób chcących zrzucić zbędne kilogramy
  • reguluje pracę układu pokarmowego
  • pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi
  • ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne
  • stosowany na skórę poprawia jej ukrwienie i reguluje pracę naczyń krwionośnych

Jak powstaje ocet jabłkowy Olini?

Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej dwuetapowej fermentacji jabłek. W pierwszej fazie ma miejsce przekształcenie cukru zawartego w owocach w alkohol, który w drugiej, znacznie dłuższej fazie, zostaje przez bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniony w kwas octowy. Do produkcji tego octu używamy pysznych jabłek różnych odmian: golden, antonówka, szara reneta.

Ocet jabłkowy Olini otrzymujemy w wyniku naturalnej, trwającej ponad dwa lata fermentacji jabłek, bez dodatku cukru i wody. Dzięki temu osiąga on pełnię smaku oraz właściwości odżywczych. Nasz ocet dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i spokojnej fermentacji jest dojrzały, klarowny i charakteryzuje się głębokim smakiem. Kwasowość naszego octu to 5 %.

Naszego octu nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy dzięki czemu pozostaje żywy - proces fermentacji octowej nie zostaje przerwany pasteryzacją, więc cały czas będzie zachodził, dzięki czemu ocet z biegiem czasu nadal rozwija się i dojrzewa. Z czasem w butelce może pojawić się delikatna galaretka, czyli tzw. matka octowa - jest to zjawisko naturalne.

Składniki

100% jabłek różnych odmian: golden, antonówka, szara reneta

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniem i infekcjami, znajduje zastosowanie także w kosmetyce.
Kolor i smak: Ocet jabłkowy ma barwę szampańską, wyczuwalny jest w nim sfermentowany posmak.
Informacja dla alergików: Produkt nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Ocet jabłkowy to naturalny konserwant żywności, nie ulega zepsuciu.
Przechowywanie: Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne i nie należy się ich obawiać.

Ocet jabłkowy - zastosowanie

Octem jabłkowym warto wzbogacić dietę jeśli dbamy o sylwetkę, chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy lub chcemy zadbać o układ trawiennych. Z powodzeniem można stosować go w kuchni zamiast zwykłego octu. Używany kosmetycznie będzie natomiast sprzymierzeńcem pięknej cery i błyszczących włosów.

Jak stosować ocet jabłkowy:

  • do dressingów - na przykład wymieszany z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
  • do sosów, dipów i marynat
  • do przygotowania domowego napoju energetycznego - zmieszany z ciepłą wodą, imbirem, cytryną i miodem
  • do przygotowania napoju na bazie soku jabłkowego z octem i cynamonem
  • jako wsparcie przy odchudzaniu - rozcieńczony z wodą i pity na czczo
  • do przeciwłupieżowej płukanki nadającej blask włosom - łyżka stołowa na szklankę wody
  • do mycia świeżych warzyw i owoców - mycie roztworem octu jabłkowego i wody pomaga oczyścić je z drobnoustrojów, które gromadzą się na skórce
  • do przemywania skóry - zmieszany z wodą pełni funkcję toniku, reguluje ph i pomaga w walce z trądzikiem.

Dlaczego warto sięgnąć po ocet jabłkowy Olini?

Naturalne produkty pochodzące z fermentacji owoców to pyszne i zdrowe uzupełnienie diety. Proponujemy naszym klientom żywe octy owocowe przygotowywane w niewielkich nakładach. Chcemy dzielić się tym co smaczne, zdrowe, prosto z natury - takie są właśnie octy owocowe Olini:
Najlepsze owoce Ocet jabłkowy Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich jabłek, są to gatunki takie jak: golden, antonówka i szara reneta. Owoce użyte do produkcji octu pochodzą z polskich sadów, od gospodarzy do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości owoców otrzymamy ocet, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji Ocet jabłkowy Olini powstaje w dwuetapowym procesie fermentacji. Do jego produkcji nie są dodawane żadne ulepszacze, barwniki czy konserwanty. Proces fermentacji trwa minimum dwa lata, dzięki czemu ocet zawdzięcza swój niepowtarzalny głęboki smak. Nie jest to produkt pasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Brak filtracji i oczyszczania sprawia, że jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość Ocet jabłkowy Olini, to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najlepszy, dojrzały ocet.
Mała skala Nasze octy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport Nasze octy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.

Opinie ekspertów

“Żywy”, niepasteryzowany ocet jabłkowy, to produkt bez którego nie wyobrażam sobie gotowania – szczególnie takiego “sałatkowego” w stylu śródziemnomorskim. Połączenie octu, oliwy z oliwek, dobrego miodu – soli i pieprzu – to skład niezastąpionego sosu winegret. Dodatek octu do dania – poprawia jego profil lipidowy, wydłuża uczucie sytości i podkręca smak. Ocet jest również doskonałym aperitif. Do tego ocet, ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze . Świetnie sprawdza się jako składnik domowych mieszanek, np.: do płukania bolącego gardła.” Pan Tabletka, http://pantabletka.pl

Najczęściej zadawane pytania

Ocet lekko musuje czy to znaczy, że się zepsuł?

+-
Nasze octy to produkty żywe, "pracujące", w 100% naturalne. W zależności od etapu fermentacji, a nawet temperatury na zewnątrz, mogą mniej lub bardziej musować. To normalnie, a nawet pożądane, bo świadczy o najwyższej jakości produktu.

W moim occie pojawił się biały nalot. Czy to znaczy, że nie nadaje się do picia?

+-
Czasem u góry, na powierzchni octu może pojawić się biały nalot czyli tzw. matka octowa. Nie jest to nic niepokojącego, świadczy natomiast o tym, że ocet jest żywy i cały czas dojrzewa.

Czy ocet przed otwarciem należy wstrząsnąć? Na dnie widoczny jest osad.

+-
Tak, przed otwarciem warto wstrząsnąć butelką żeby wymieszać osad, który zebrał się na dnie.

Czy ocet można podawać dzieciom?

+-
Ocet jabłkowy może podrażnić delikatną błonę śluzową dziecięcych brzuszków, dlatego nie zachęcamy do podawania go dzieciom np. rozcieńczonego z wodą. Można natomiast podawać maluchom potrawy, w których ocet został użyty jako marynata czy składnik sosu. Tak niewielkie ilości są w pełni bezpieczne.

Historie klientów

"Szklanka ciepłej przegotowanej wody z octem jabłkowym Olini wypijana rano na czczo i wieczorem przed snem, działa jak natura chciała. POLECAM!"

"Jeśli w ogóle ocet może być smaczny to ten jest! Doskonale czuć, że to produkt w pełni naturalny i taki jak ma być, jak dawniej nasi rodzice robili."

"Wspaniały ocet, zupełnie bez porównania z tym , który można kupić w popularnej sieciówce pod etykietą bio.:) Ma delikatny smak i aromat,nie podrażnia żołądka. Kupowany już kilkukrotnie, wciąż bez zarzutu."

Oceny produktu

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze:

199 zł
0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj

darmową dostawę!

  • Dla osób dbających o układ krążenia
  • Źródło NNKT w diecie
  • Połączenie olejów lnianego i z czarnuszki

Olej dla serca Olini

od 19.90

  • Najchętniej wybierany
  • Źródło łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3
  • Pyszny orzechowy smak, bez goryczy

Olej lniany Olini

od 12.90

Wyślij wiadomość gdy produkt pojawi się na stanie

Wybierz swój wariant i podaj adres email a powiadomimy Cię gdy pojawi się na stanie