Naturalne probiotyki na jelita i trawienie
Lepsza odporność, mniejsze zmęczenie, świetne samopoczucie i prawidłowy metabolizm – na to wszystko mają wpływ Twoje jelita. Zadbaj o nie z Olini! Nasze zakwasy i octy to naturalne probiotyki. Zimnotłoczone oleje są znakomitym źródłem NNKT, a czyste i pożywne nasiona troszczą się o prawidłowe trawienie. Szukasz czegoś dla malucha? Sprawdź produkty z dziecięcymi etykietami i łagodniejszym składem. Z nimi szybko i łatwo wprowadzicie zdrowe nawyki dla szczęśliwego brzuszka!
- -10% na zestaw
- Prezent na każdą okazję
- Opaska z napisem „Na zdrowie!”
- Niepasteryzowany i niefiltrowany
- Bez barwników, konserwantów i alergenów
- Smakuje jak domowy kompot od babci
- Łagodny smak
- Do stosowania na zimno i ciepło
- Extra virgin
- Naturalne wsparcie dla wątroby
- Wyrazisty, delikatnie ziołowy smak
- Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Polskie ziarno
- Z żywymi kulturami bakterii Lactobacillus acidophilus
- Delikatnie musująca
- Niefiltrowana, niepasteryzowana, aktywna
- Z wydłużonej, dwumiesięcznej fermentacji
- Z żywymi kulturami bakterii Lactobacillus acidophilus
- Żywy, delikatnie musujący napój
- Naturalna – niefiltrowana i niepasteryzowana
- Z wydłużonej, dwumiesięcznej fermentacji
- Niezastąpiony składnik wielu diet
- Z dojrzałych czarnych porzeczek
- Naturalne wsparcie metabolizmu
- Rzemieślniczy, jak domowy
- Delikatny w smaku
- Źródło probiotyków: 4,8 x 10⁷ CFU/ml
- Tłoczona na zimno w Hiszpanii
- Niefiltrowana
- Świetny wybór do smażenia
- Rzemieślniczy, jak domowy
- Ulubieniec kobiet w ciąży
- Źródło żywych kultur bakterii probiotycznych
- Najchętniej wybierany
- Źródło łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3
- Pyszny orzechowy smak, bez goryczy
- Polskie ziarno
- Idealny dla osób na diecie
- Niska zawartość tłuszczu
- Z najświeższych ziaren polskiego lnu brązowego
Naturalne probiotyki na jelita i trawienie
O jelitach mówi się, że to nasz „drugi mózg”. Nie dziwi więc fakt, że zaburzona mikrobiota przyczynia się do rozwoju rozmaitych chorób. Naukowcy sugerują, że dysbioza ma powiązania m.in. z otyłością, cukrzycą, alergiami, pogorszonym nastrojem, a w niektórych przypadkach nawet stanami lękowymi i depresją.
Dlatego tak kluczowe jest dbanie o zdrowie jelit. Wpływ na ich stan mają przede wszystkim dieta, używki, rytm dobowy, aktywność fizyczna oraz stres.
Jakie kroki należy podjąć, żeby nasza mikrobiota była różnorodna? Najważniejsze to:
- wysypiać się
- jeść różnorodnie
- wybierać nieprzetworzoną żywność
- zapewniać sobie regularną aktywność fizyczną
- spacerować
- wzbogacić dietę o naturalne probiotyki
- stosować techniki relaksacyjne
Produkty na jelita i trawienie od Olini
W naszej ofercie czekają na Ciebie różnorodne produkty na zdrowe jelita. Dbamy o to, by były nie tylko smaczne, ale i pożywne – dlatego regularnie je badamy. Współpracujemy z naukowcami, a surowce pozyskujemy od sprawdzonych dostawców.
Siemię lniane to niezbędny element diety na zdrowe jelita i prawidłowe trawienie. Nasiona lnu są bogate w błonnik, który wspiera regularne wypróżnianie i pomaga oczyścić przewód pokarmowy.
Nasze naturalne probiotyki na jelita zachwycają smakiem, aromatem i prozdrowotnymi właściwościami.
- Zakwas z buraka jest bogaty w bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium (2,7 x 10⁵ CFU/ml).
- Zakwas złocisty powstał z żółtych buraków i jest nieco łagodniejszy w smaku.
- Zakwas z kapusty to nie tylko porcja probiotyków, ale również spora dawka witaminy C (36,3 mg/100 ml)
- dla maluchów idealny będzie Zakwasik, który zawiera mniej soli i łagodniej smakuje.
Kolejnymi pysznymi produktami, które warto mieć pod ręką, są nasze owocowe octy. Wybierzesz jabłkowy, wiśniowy, truskawkowy a może porzeczkowy? Najcenniejszym składnikiem każdego z nich jest matka octowa, czyli galaretka, która rozwija się na powierzchni octu.
W Olini czekają na Ciebie również zimnotłoczone oleje roślinne oraz oliwa z oliwek extra virgin. Ze względu na ich przeciwzapalne właściwości warto uwzględnić je w swoim menu.
Co jest dobre na trawienie jelit?
Największy wpływ na różnorodność mikrobioty ma dieta. Co w szczególności pomoże na jelita i na trawienie? Co powinno znaleźć się w Twoim codziennym jadłospisie?
Błonnik
Odpowiednia ilość błonnika w diecie zapewnia prawidłową perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Probiotyki i prebiotyki
Probiotyki to dobroczynne bakterie, które występują w jelitach. Przykładem takich mikroorganizmów są Lactobacillus i Bifidobacterium. Znajdziesz je w:
- kiszonkach
- jogurtach
- kefirach
- octach
Z kolei prebiotyki to składniki, które pozwalają na rozwój korzystnych bakterii w jelicie grubym. Naturalnymi prebiotykami są:
- cebula
- czosnek
- szparagi
- karczoch
- banany
Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
Oleje bogate w zdrowe tłuszcze to podstawa zrównoważonej diety. Mają one właściwości przeciwzapalne. Dlatego ich regularne spożywanie zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu jelita drażliwego oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Woda
Picie odpowiedniej ilości wody ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia jelit. Jeśli zapominasz o piciu wody w ciągu dnia, możesz dodać do szklanki plaster cytryny lub zielonego ogórka. Orzeźwiający smak sprawi, że będziesz chętniej po nią sięgać.
Regularne posiłki
Regularne jedzenie posiłków zmniejsza ryzyko wystąpienia niestrawności. Taka rutyna odciąża układ pokarmowy, dzięki czemu organizm może prawidłowo funkcjonować.
Unikanie przetworzonej żywności i używek
Nasycone tłuszcze, cukry proste, fast food, alkohol, papierosy i inne używki rozszczelniają jelita. Dlatego najlepiej całkowicie wykluczyć je z diety.