Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa
Darmowa dostawa od 199 zł

Zacznij dzień z energią! Poznaj nasz Rzemieślniczy Ocet Jabłkowy!
Żywy, niepasteryzowany, przygotowywany z polskich jabłek, dojrzewający ponad 2 lata. Chcesz wiedzieć więcej? - kliknij tutaj.

Szukaj

Sklep ZAKWASY Zakwas z buraków Olini

Zakwas z buraków Olini

16,90

Zakwas z buraków z Rodzinnej Olejarni Olini to żywy, niepasteryzowany, w 100% naturalny napój probiotyczny. Powstaje w trakcie naturalnej fermentacji buraków. Posiada bogaty, lekko kwaskowy smak. To pyszny i zdrowy napój, który w świetny sposób wzbogaci dietę w naturalne kiszonki. Zakwas to ciekawa propozycja również dla jadłospisu dziecka.

  • 250 ml
  • 500 ml
  • 1 l
- Przy średnim zużyciu (około 2 łyżki dziennie) butelka 1 litr wystarcza na 1 miesiąc
- Najczęściej wybierane przez naszych klientów pojemności to 500 ml i 1 litr

Przygotowywane na świeżo, na Twoje zamówienie
Czas realizacji:  4 - 6 dni robocze
Darmowa dostawa  od 199 zł

naturalna multiwitamina

wzmacnia i oczyszcza jelita

ulubieniec kobiet w ciąży

Zakwas z buraków Olini - właściwości

Nasz zakwas powstaje z buraków poddanych naturalnemu procesowi kiszenia, bez żadnych sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Podczas fermentacji buraków powstaje prawdziwy napój mocy o bogatym smaku, naturalnie mętny, lekko gazowany, którego nie rozcieńczamy i nie dosładzamy. Zakwas z buraków to prawdziwy napój mocy!

W zależności od pory roku i sposobu przechowywania zakwas może mocniej gazować lub zwiększyć swoją gęstość. Jest to naturalne i świadczy o zachodzącym procesie fermentacji. Żeby zmniejszyć musowanie zakwasu, należy go mocniej schłodzić.

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?

Kiszonki w ostatnim czasie wracają do łask. Oprócz niepowtarzalnego smaku, który urozmaici każdą dietę, mają też niezaprzeczalne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych obecnych w surowych warzywach oraz sprawia, że wzrasta zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C, a związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego, ulegają utrwaleniu. Jednocześnie fermentacja pozwala  usunąć szereg niepożądanych substancji takich jak cyjany i tioglikozydy.

Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:

  • podczas procesu kiszenia składniki odżywcze, które są już składnikami żywności stają się bardziej dostępne - w przypadku buraków to witaminy z grupy B oraz witamina C.
  • w niektórych przypadkach mikroorganizmy przeprowadzające fermentację mogą syntetyzować nowe, odżywczo ważne składniki.
  • Same mikroorganizmy mogą zawierać enzymy lub inne biologicznie aktywne składniki, które są spożywane wraz z kiszonkami.

Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Sfermentowana żywność jest od wieków spożywana w każdym kraju na całym świecie, odgrywając ważną rolę w diecie. Dopiero niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.

Kiszenie to jedyny sposób przetwarzania i utrwalania żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.

Składniki

Buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i osób z niską zawartością żelaza. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, dla sportowców i osób dbających o zdrowe żywienie, Ph oraz oczyszczenie jelit.
Kolor i smak: Rubinowy kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad.
Informacja dla alergików: Produkt nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące od daty ukiszenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Wszystkie kiszonki są przygotowywane małymi partiami, na świeżo oznacza to, że zakwas nie stoi na półce.
Przechowywanie: Zakwas z buraków trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno lub jako dodatek do ugotowanego barszczu.
Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.

Wartości odżywcze

Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna43 kJ / 10,2 kcal
tłuszcz0 g
węglowodany1,9 g
w tym cukry0,5 g
białko0,6 g
sól1,37 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych Ukryj tabelę wartości odżywczych

Zakwas z buraków - zastosowanie

Zakwas z buraków, który proponuje Państwu nasz sklep, charakteryzuje się pięknym rubinowym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, charakterystycznym dla kiszonek.

Aby zachować pełnię jego właściwości należy spożywać go na zimno, lub dodać do barszczu pod koniec gotowania.

Zakwasy warzywne, w tym zakwas buraczany, to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzi się idealnie w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.

Są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w burakach - naszym regionalnym superfoods.

Warto zaproponować zakwas z buraków również dzieciom. Dzieci w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw - ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym słodko-kwaskowym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.

Dlaczego warto sięgnąć po zakwas z buraków Olini?

Chcemy dzielić się z naszymi klientami tym co naturalne i pyszne dlatego proponujemy smaczne produkty kiszone. Zakwasy Olini przygotowywane są w niewielkich nakładach, z dodatkiem tylko niezbędnych przypraw, bez konserwantów, kiszone z surowych polskich warzyw:
Najlepsze warzywa Zakwas z buraka Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich buraków. Warzywa użyte do produkcji zakwasu pochodzą z niewielkiego gospodarstwa, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości warzyw otrzymamy zakwas, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji Zakwas z buraków Olini przygotowywany jest z surowych polskich warzyw. Do jego produkcji wykorzystywana jest tylko sól i przyprawy. Nie zawiera barwników, konserwantów, nie jest pasteryzowany. Proces kiszenia trwa wiele tygodni, a gotowy zakwas nie jest pasteryzowany, prosto z kiszenia trafia do butelki, dzięki czemu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość Zakwas z buraków Olini, to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najświeższy, ale dobrze ukiszony zakwas.
Mała skala Nasze zakwasy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport Nasze zakwasy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.

Opinie ekspertów

“Uwielbiam. Dla mnie zakwas z buraków jest synonimem harmonijnego, wyrazistego w smaku przetworu, który wszechstronnie wzmacnia organizm. W zakwasie z buraków – w mojej ocenie – najcenniejsze są te składniki: biodostępne żelazo duża zawartość kwasu foliowego wysoka zawartość witamin z grupy B związki azotowe – obniżają ciśnienie, poprawiają wydolność betaina – czyli ten czerwony barwnik, działający jako zmiatacz wolnych rodników i wspiera wątrobę minerały – potas, cynk, magnez pierwiastki śladowe – np.: kobalt, miedź Ten zestaw nadaje zakwasom właściwości krwiotwórcze i czyni zakwas buraczany doskonałym produktem na wyprowadzenie organizmu z anemii i podbicie żelaza. Oczywiście zakwas to naturalny probiotyk. Możemy go potraktować jako środek, który ma wzmocnić odporność organizmu, szczególnie po antybiotykoterapii i zadbać o odbudowę prawidłowej flory jelit.” Pan Tabletka, http://pantabletka.pl
“Zakwasy Olini to świetne napoje probiotyczne. Smakują bardzo specyficznie! Zakwasy są smaczne, ale mają oryginalny posmak. Lekko, hmm… jakby to określić – kwaśny-ostry-a na końcu słodkawy:) Nasze starsze dzieci chętnie je piją. Antek to w ogóle lubi – ma swoje buteleczki w lodówce i … pije „z gwinta”;) Alaantkoweblw, https://alaantkoweblw.pl
“Żelazo jest o tyle istotne, że jego zasoby w ciąży mogą wpływać na masę urodzeniową dziecka, a niedobory mogą sprzyjać przedwczesnemu porodowi. [...] Żeby poprawić stan żelaza w organizmie, można wykorzystać właśnie zakwas buraczany. Wysoka zawartość witaminy C poprawia wchłanianie tego ważnego pierwiastka. Szczególnie dla mam wegetarianek lub weganek zakwas może być jego świetnym źródłem.” Hafija, Hafija.pl

Najczęściej zadawane pytania

Zakwas po otwarciu gazuje i się pieni. Czy to oznacza, że się zepsuł?

+-
Nasz zakwas to produkt żywy, "pracujący", w 100% naturalny. W zależności od etapu fermentacji, a nawet pory roku i metody przechowywania, może mniej lub bardziej musować, gazować lub się pienić. To normalnie, a nawet pożądane, bo świadczy o świeżości i najwyższej jakości produktu. Transport i związane z nim wstrząsanie zawartością może gazowanie zakwasu lekko zwiększyć. Warto taką butelkę schłodzić w lodówce lub na jakiś czas zostawić niedokręconą. To powinno pomóc.

Czy można łączyć Zakwas z buraków z Olejem z czarnuszki?

+-
Tak. Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia tych dwóch produktów w diecie. Mało tego, warto to robić ponieważ każdy z nich wspiera nasz organizm w inny sposób.

Czy można pić zakwasy w ciąży i podczas karmienia piersią?

+-
Zakwas z buraków to zdrowa kiszonka. Jest źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, o których obecność w diecie właśnie w ciąży i podczas karmienia piersią należy szczególnie dbać. Do tego zakwas z buraków zawiera dobrze przyswajalne żelazo i kwas foliowy, czyli dwa składniki, na które zapotrzebowanie w tym okresie rośnie.

Czy można pić jednocześnie zakwas z buraków i z kapusty?

+-
Te dwa produkty idealnie się uzupełniają. Zakwas z buraków dostarcza więcej witamin i minerałów, a Zakwas z kapusty to probiotyki, witamina C, i biodostępna siarka. Witamina C z kiszonej kapusty poprawia wchłanianie żelaza z zakwasu z buraków. Zakwas z buraków i Zakwas z kiszonej kapusty zawierają również nieco inne szczepy bakterii probiotycznych, a im większa różnorodność tych szczepów tylko lepiej dla naszych jelit. Także te dwa zakwasy to duet idealny.

CCzy Zakwas z buraków można użyć do przygotowania barszczu?

+-
Jasne. Zakwas dodany do zupy świetnie pogłębi jej smak i kolor. Należy pamiętać, że podgrzany straci jednak część swoich właściwości.

Jak długo można przechowywać zakwas po otwarciu?

+-
Nasz Zakwas z buraków to produkt żywy, pracujący. Najlepiej przechowywać go w lodówce - przed i po otwarciu. Nie należy obawiać się o jego świeżość, w niskiej temperaturze jest on bezpieczny - w końcu tradycyjnie kiszonki w piwnicach naszych babć stały miesiącami.

Historie klientów

"Prawdziwy zakwas! Wzielam dla syna, który ma anemię bo nie ma lepszego źródła żelaza i witamin niz buraki. Zakwas wysłano w poniedziałek i już następnego dnia był u mnie więc nie tkwił dniami na poczcie/ punkcie kurierskim. W smaku jest ok, syn pije po 50 ml rano i 50 wieczorem. Zamówiłam małe butelki, żeby nie zdążył się zepsuć ale kolejne zamienię zrobię na duża bo będziemy pić cała rodzina. Polecam Olini, sposób i czas wysyłki świadczy o dbałości o to żeby produkt był jak najlepszy."

"Dzieci same proszą o zakwas z buraków, także myślę że to jest odpowiedz na to jaki to ma smak :)"

"Rewelacyjny, pięknie pachnie, ma intensywny kolor. Kupiłam go z myślą o moich Wnuczętach, które uwielbiają barszczyk czerwony. Czasem musi być podany natychmiast, więc z zakwasem buraczanym pod ręką, mogę spełnić ich życzenie od razu. Polecam, to samo zdrowie."

Oceny produktu

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze:

199 zł
0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj

darmową dostawę!

  • Dla osób dbających o układ krążenia
  • Źródło NNKT w diecie
  • Połączenie olejów lnianego i z czarnuszki

Olej dla serca Olini

od 19.90

  • Najchętniej wybierany
  • Źródło łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3
  • Pyszny orzechowy smak, bez goryczy

Olej lniany Olini

od 12.90

Wyślij wiadomość gdy produkt pojawi się na stanie

Wybierz swój wariant i podaj adres email a powiadomimy Cię gdy pojawi się na stanie