
Miód z cytryną i pigwą Olini
59,90 zł


Miód z cytryną i pigwą z pasieki wędrownej
Jaki jest miód z cytryną i pigwą?
Miód z cytryną i pigwą Olini zachwyci Cię słodko-orzeźwiającym smakiem, miodowym aromatem z kwiatowo-cytrusową nutą, kremową konsystencją i słomkowym kolorem.
Jak powstaje miód Olini?
W nasz miód zaopatrujemy się bezpośrednio w rodzinnej pasiece wędrownej z województwa Lubuskiego. To region z tradycjami pszczelarskimi, które sięgają średniowiecza.
Idea takiej pasieki polega na tym, że ule przenosi się z miejsca na miejsce. Pszczelarze robią to po to, aby pszczoły mogły czerpać nektar i pyłek z różnych roślinnych i w innych okresach ich kwitnienia. Pszczele domy ustawia się więc przy kwitnących sadach, polach i w lasach.
Miód z cytryną i pigwą – właściwości
Świeżość miodu czuć w każdym jego kęsie! To dlatego, że prosto z ula, gdy jest jeszcze płynny, przelewa się go do słoików. Krystalizacji ulega z czasem.
Następnie miesza się go z liofilizowanymi owocami. Robi się to bardzo dokładnie i z sercem, dzięki czemu ma jednolitą konsystencję i nie rozwarstwia się.
Miód z pigwą i cytryną – dla kogo?
Miód z pigwą i cytryną polecamy dzieciom i dorosłym.

Warto wiedzieć
Miód z cytryną i pigwą Olini - składniki
miód rzepakowy 90%, liofilizowane owoce pigwy 5%, liofilizowane owoce cytryny 5%
Polska
Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza podczas infekcji i chorób, a szczególnie na ból gardła, oraz osobom, które chcą naturalnie wspomóc działanie układu trawiennego.
Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Harmonijne połączenie słodyczy miodu i orzeźwiającej kwaskowatości cytryny i pigwy.
Miodowy aromat z kwiatowo-cytrusową nutą.
Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.
Słomkowy, jasno-żółty
Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce. Idealny do szota z olejem z czarnuszki.
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.

Miód z cytryną i pigwą dla dzieci
- Twoje dziecko nie je miodów, bo są za słodkie? Kwaskowaty miód rzepakowy z pigwą i cytryną jest dla niego!
- Twoja pociecha nigdy nie jadła miodu i nie chce go spróbować? Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców. Dlatego pałaszuj swój miód ze smakiem i uzbrój się w cierpliwość.
- Miód z cytryną i pigwą osłodzi Twojemu dziecku każdy dzień.
- Miodem wzbogacisz posiłki Twojego malucha o nowe smaki.
Od kiedy miód dla dzieci?
Miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód z cytryną i pigwą – zastosowanie
Miód z cytryną i pigwą świetnie smakuje na łyżeczce, kanapce lub w owsiance. Możesz go też spożywać na inne sposoby!
-
W napojach
Pij ciepłą (ok. 42°C) wodę lub herbatę zmieszaną z miodem z cytryną i pigwą. Pyszną, chłodną wodą z miodem, możesz popijać cały dzień.
-
W smoothies
Miód z cytryną i pigwą to idealny dodatek do fit smoothie!
-
W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości dressingiem do sałatki – lekko słodkim i kwaśnym jednocześnie. Jak go zrobić? Miód z cytryną i pigwą możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
-
Do deserów i słodkich dań
Miód z cytryną i pigwą może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpisz nim biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
-
Do mięs
Polej mieszanką miodu z cytryną i pigwą, czosnku, ketchupu i sosu sojowego grillowane czy pieczone mięso, a Twoje kubki smakowe oszaleją!
Miód z cytryną i pigwą – cena
Na rynku można dostać zazwyczaj miód z cytryną lub miód z pigwą, dlatego podane ceny dotyczą produktów z dodatkiem jednego owocu.
Ile kosztuje miód z cytryną i pigwą?
Wyższą cenę będzie miał miód:
- z unikalnymi dodatkami
- świeży
- odpowiednio przechowywany i produkowany
- przebadany
Miód z cytryną i pigwą – gdzie kupić?
Kupując w Olini:
- Masz pewność, że Twój miód pochodzi z Polski
Miody z europejskich pasiek mogą zawierać pozostałości np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w Polsce, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy Ukrainie.
- Zyskujesz produkt nieprzetworzony, o wysokiej wartości odżywczej
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby. Może też poprawić kolor i teksturę produktu oraz usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednocześnie jednak niszczy wiele korzystnych składników odżywczych miodów, w tym enzymy.
- Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
Dzięki temu większa liczba owadów może przetrwać w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy z lokalnymi pszczelarzami i rodzinnymi pasiekami, które podzielają nasze wartości, a więc dbają o środowisko naturalne i pracowników oraz tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Często małe pasieki nie mają stron internetowych i na Facebooku. Pszczelarzy sprzedają swoje miody zazwyczaj bezpośrednio albo na bazarach i rynkach, festiwalach i cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, co jesz
Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Prawdziwy miód rzepakowy z cytryną i pigwą
Badania potwierdziły, że nasz miód:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość HMF (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).

Najczęściej zadawane pytania
-
Czy miód powinien być płynny?
-
Świeży miód jest płynny i wtedy można go przelać do słoików. Po czasie jednak powinien zacząć się krystalizować. Płynność miodu z marketowej półki nie oznacza, że jest świeży i bez sztucznych dodatków.
-
Miód z cytryną w ciąży
-
Składniki miodu mogą korzystnie wpływać na rozwój płodu. Witamina C jest kluczowa, jeśli chodzi o zdrowie mamy i dziecka. Wspiera rozwój mózgu, a dokładniej hipokampu.
-
Miód w ciąży - ile?
-
Kobieta ciężarna powinna zjadać nie więcej niż 5 łyżek miodu dziennie, czyli ok. 180-200 kcal.
-
Miód z cytryną na przeziębienie
-
Miód z cytryną i pigwą zmieszany z wodą może pomóc osobom z gorączką lub grypą. Pij co dwie godziny, aż poczujesz się lepiej.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.