aronia to źródło przeciwutleniaczy
polecany dla seniorów i kobiet w ciąży
z całych i polskich owoców, nie z koncentratu
Sok z owoców aronii może stanowić element zdrowej i dobrze zbilansowanej diety zarówno wśród najmłodszych jak i seniorów. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w okresie przesilenia wiosennego i późną jesienią, wtedy włączają go do codziennego menu wszyscy Ci, którzy pragną wzmocnić się przed sezonem infekcyjnym. Sok z aronii Olini powstaje ze świeżo zebranych, dojrzałych owoców aronii, tłoczony jest na zimno, dzięki czemu w pełni oddaje bogactwo tych owoców. Dzięki pasteryzacji zachowuje smak i wartości na dłużej, można po niego sięgnąć nawet po wielu miesiącach od zbiorów. Dodatkowo jest to produkt w 100% naturalny, bez żadnych dodatków, nie jest dosładzany, ani rozcieńczany, a cukier w nim zawarty pochodzi z owoców. Zachwyca nie tylko smakiem ale też pięknym, głębokim, ciemnoczerwonym kolorem.
Krzew aronii należy do rodziny różowatych, jest często spotykaną rośliną w naszej strefie klimatycznej, łatwo przystosowuje się do panujących warunków glebowych i pogodowych, nie wymaga nawożenia i sztucznych środków ochrony, przez co często uprawiany jest ekologicznie. Wielu z nas zna tą roślinę z przydomowych ogródków i sadów, gdzie od wieków cieszy się uznaniem i wykorzystywany jest w medycynie naturalnej np. do walki z przeziębieniem czy jako specyfik na odporność i wzmocnienie.
Obecnie uprawiany jest na większą skalę ze względu na jego bardzo wartościowe, soczyste owoce, które wykorzystuje się do produkcji przetworów, soków i farmaceutyków. Owoce aronii dojrzewają pod koniec lata, zmieniają wtedy barwę z zielonej na ciemnogranatową, a wraz z nadejściem jesieni robią się słodsze i mniej cierpkie.
Od ich ciemnego zabarwienia i ze względu na bogactwo minerałów i witamin jakie zawiera - aronię nazywa się „czarnym skarbem”. Ciemną barwę owoce te zawdzięczają bioflawonoidom, których mają w składzie o wiele więcej niż inne rośliny z tej rodziny. Związki te są niezwykle ważne dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu, to dzięki nim roślina ta ma właściwości przeciwutleniające i chroniące przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo owoce aronii bogate są w wiele witamin w tym C, P i E oraz witaminy grupy B, zawierają też kwas foliowy. Od dawna polecano przetwory z aronii ze względu na zawartość witaminy C. Odpowiednio przetworzone owoce aronii pozwalają się cieszyć bogactwem tej witaminy przez okrągły rok, co stanowi świetną alternatywę dla importowanych cytrusów.
Udowodniono, że odpowiednia podaż antocyjananów w połączeniu z rutyną, w które bogate są owoce aronii, może stanowić oręże w walce ze złym cholesterolem oraz wzmacniać żyły i układ krwionośny. Podobnie jak inne jagody i owoce lasu, aronia polecana jest tym osobom, które dbają o swój wzrok. Dodatkowo jest to roślina, wybierana przez ludzi zagrożonych cukrzycą, badania wskazują, że owoce aronii mogą obniżać indeks glikemiczny roztworu cukrów prostych. Połączenie witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy to prawdziwa kopalnia wartości, po którą warto sięgać budując odporność, a co ważne mogą spożywać ją też dzieci.
100% sok z owoców aronii tłoczony na zimno i pasteryzowany
Ten bardzo intensywny w smaku, lekko kwaśny i cierpki sok można wypijać prosto ze szklaneczki lub małego kieliszka. Aby złagodzić cierpki posmak można połączyć go z sokiem z jabłek lub porzeczek, stanie się wtedy łagodniejszy i bardziej słodki.
od 29.90 25.42 zł
od 34.90 29.67 zł
od 19.90 zł
Coś Cie nurtuje?
Sprawdź FAQPotrzebujesz odpowiedzi na już?
Zadzwoń: 732 080 803Wolisz napisać?
Napisz: sklep@olini.pl