Chrup orzechy na zdrowie!
Migdały. Pistacje. Orzechy nerkowca. Orzechy ziemne. Orzechy laskowe. Chrupiące, słodkie, delikatnie prażone, miękkie - lubimy wcinać solo, czasem lubimy mieszać, bo delikatnie różnią się smakiem. Zdarza się, że są na tyle kuszące, że zajadamy się całymi garściami.
Tak naprawdę to, które orzechy wybierzesz, zależy od Twoich upodobań, ponieważ charakteryzują się one różnym smakiem i różną zawartością składników odżywczych.
Które orzechy wrzucisz dziś do koszyka?
Migdały
Sycące i chrupiące - najbardziej bogate w błonnik i białko orzechy (24,1g białka w 100 gramach). Świetne źródło witaminy B2 (ryboflawiny), która wspiera poprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Doskonałe źródło witaminy E, magnezu, żelaza czy cynku.
Orzechy ziemne
Najlepsze dla sportowców, słodkie i chrupiące - bogactwo białka 25,8 g/100 g i argininy, aminokwasu, który odpowiada za przyrost masy mięśniowej. Orzechy ziemne to także źródło niacyny (witaminy B3) – 12 mg/100 g, która wspomaga układ nerwowy.
Orzechy nerkowca
Niskokaloryczne, słodkie i miękkie - 553 kcal/100 g. Nerkowce zawierają aż 18% białka, a także dużo żelaza, magnezu, fosforu oraz cynku. Mają niski indeks glikemiczny i wspierają wchłanianie glukozy. Idealnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej.
Pistacje
Pełne przeciwutleniaczy, słodkie i miękkie - są jednymi z najbardziej bogatych w przeciwutleniacze orzechów. Mogą także wspierać walkę z anemią, dzięki zawartości żelaza. Mają także cynk i witaminę E, które pozytywnie wpływają na zdrowe paznokcie i włosy.
Orzechy laskowe
Pełne witaminy E wytrawne i chrupiące - orzechy laskowe mają najwięcej witaminy E, spośród wszystkich orzechów (15 mg/100 g). W składzie orzechów występują również spore ilości witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz magnezu (jedna filiżanka orzechów laskowych to 50% wymaganej dziennej dawki magnezu).