Składniki
100% niełuskane ziarno sezamu czarnego
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Indie
Dla kogo:
Nadaje potrawom wyjątkowego aromatu i lekko orzechowego smaku. Znajduje także zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza dla miłośników domowych maseczek i kremów do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.
Smak:
Czarny sezam jest bardziej aromatyczny i intensywniejszy w smaku niż jego biały odpowiednik. Jest przy tym równie słodki, delikatny i lekko orzechowy.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to grudzień 2021. Data znajduje się na tylnej etykiecie.
Przechowywanie:
Ziarna sezamu czarnego można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie:
Ze względu na lekko orzechowy smak, sezam czarny łatwo wkomponować do wielu potraw. Można spożywać go na surowo, albo wcześniej namoczyć, dzięki czemu będzie lepiej trawiony. Podprażony na patelni lub w piekarniku robi się bardziej chrupiący i nabiera głębokiego, lekko korzennego smaku.
Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak możesz wykorzystać czarny sezam w kuchni:
- jako panierka do ryb i mięs
- dodatek do wypieku pieczywa, paluchów lub ciastek
- do posypania sałatki czy surówki
- do dań wegetariańskich
- do sushi oraz dań kuchni azjatyckiej
- podprażony na patelni wzbogaci smak kremowych zup czy sałatek
- dodany do koktajlu zwiększy jego kaloryczność
- jest głównym składnikiem wielu past
Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak możesz wykorzystać czarny sezam w kuchni:
- jako panierka do ryb i mięs
- dodatek do wypieku pieczywa, paluchów lub ciastek
- do posypania sałatki czy surówki
- do dań wegetariańskich
- do sushi oraz dań kuchni azjatyckiej
- podprażony na patelni wzbogaci smak kremowych zup czy sałatek
- dodany do koktajlu zwiększy jego kaloryczność
- jest głównym składnikiem wielu past
Wartości odżywcze
Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna2431 kJ / 588 kcal
tłuszcz50 g
węglowodany12 g
białko18 g
błonnik12 g
sól0,03 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych