Składniki
100% zmielone siemię lniane
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Dla kogo:
Polecane dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Siemię lniane wspiera proces przemiany materii, ma bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
Smak:
Len mielony ma delikatny orzechowo-zbożowy smak, który nie dominuje smaku potrawy, do której będzie dodany.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy. Data znajduje się na tylnej etykiecie.
Przechowywanie:
Zmielone siemię lniane można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie:
Zmielone siemię lniane ma deliktany i nie dominujący smak.
Siemię lniane można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów:
- do wypieków: zdrowych chlebów i bułek, również tych pełnoziarnistych
- jako dodatek do musli, owsianek i płatków śniadaniowych
- jako zdrowy dodatek owocowo-warzywnych koktajli i szejków
- do jogurtu lub twarożku
- jako zastępnik jajek w wypiekach - alternatywa dla alergików i wegan
Można pić je również w formie kleiku zalanego gorącą wodą. Taki kleik można dowolnie urozmaicić smakowo, np. dodając do sok, mleko, a także dowolnie dosłodzić lub posolić. Wystarczy łyżeczkę lnu mielonego zalać około 1/2 szklanki wrzątku, następnie odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając , aż do powstania gęstego kleiku. Następnie spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej około pół godziny przed posiłkiem. Siemię lniane często stosowane jest również w kosmetyce, na jego bazie można przygotowywać lecznicze maski, kąpiele lub okłady.
Siemię lniane można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów:
- do wypieków: zdrowych chlebów i bułek, również tych pełnoziarnistych
- jako dodatek do musli, owsianek i płatków śniadaniowych
- jako zdrowy dodatek owocowo-warzywnych koktajli i szejków
- do jogurtu lub twarożku
- jako zastępnik jajek w wypiekach - alternatywa dla alergików i wegan
Można pić je również w formie kleiku zalanego gorącą wodą. Taki kleik można dowolnie urozmaicić smakowo, np. dodając do sok, mleko, a także dowolnie dosłodzić lub posolić. Wystarczy łyżeczkę lnu mielonego zalać około 1/2 szklanki wrzątku, następnie odstawić na kilka minut kilkakrotnie mieszając , aż do powstania gęstego kleiku. Następnie spożywać 2-3 razy dziennie, najlepiej około pół godziny przed posiłkiem. Siemię lniane często stosowane jest również w kosmetyce, na jego bazie można przygotowywać lecznicze maski, kąpiele lub okłady.
Wartości odżywcze
Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna1760 kJ / 418 kcal
tłuszcz14 g
węglowodany39 g
białko32 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych