Składniki
100% miód faceliowy
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
Warto sięgnąć po miód faceliowy w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego, a także dla wzmocnienia odporności, gdy "coś nas bierze".
Barwa i zapach:
Błękitne kwiaty facelii nie pozostają bez wpływu na kolor samego miodu, który różni się od innych miodów kwiatowych. W stanie płynnym jest jasny, herbaciany, bywa, że posiada zielonkawe refleksy. Po krystalizacji zmienia barwę na jaśniejszą, prawie białą. Miód ten ma delikatny kwiatowy aromat.
Smak:
Miód faceliowy ma uniwersalny, tradycyjny dla miodów kwiatowych słodkawy smak z bardzo delikatną nutą cytrusową. Będzie smakował zarówno dzieciom jak i dorosłym. Może stanowić alternatywę dla miodów lipowych i wielokwiatowych.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Miód faceliowy Olini powstaje w małych partiach w okresie kwitnienia facelii błękitnej.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.