Składniki
100% miód gryczany
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
To naturalny antybiotyk, świetnie radzący sobie z przeziębieniami i wirusami. Polecany jako produkt wspierający układ krwionośny.
Barwa i zapach:
Ciemny, herbaciany, a wraz z upływem czasu (przechowywany z dala od źródeł światła) zmienia barwę na niemal czarną. Pachnie intensywnie ziołowo, tak jak kwiaty gryki.
Smak:
Miód gryczany jest słodki w smaku, intensywnie ziołowy, lekko piekący i bardzo charakterystyczny.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.