Składniki
100% miód lipowy
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
Miód lipowy to naturalny antybiotyk w walce z grypą i przeziębieniem. Wspiera układ odpornościowy, polecany zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i przednówku.
Barwa i zapach:
Jego słodki zapach przywodzi na myśl kwitnącą lipę. W stanie płynnym ma kolor jasny, bursztynowy może być też lekko oliwkowy. Po krystalizacji staje się kremowy, drobnoziarnisty i przyjmuje kolory złocisto-żółte.
Smak:
W zależności od zbiorów smak może być łagodny z wyraźnym akcentem lipowych kwiatów, jak i nieco wyrazistszy, leciutko szczypiący w język.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Miód lipowy Olini powstaje w małych partiach w okresie kwitnienia lipy.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.