Składniki
90% miód rzepakowy kremowany, 10% liofilizowana aronia
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
To porcja zdrowa i energii zamknięta w słoiku, idealny produkt przy wsparciu odporności w okresie jesienno-zimowym, w walce z przeziębieniami, wirusami i grypą.
Barwa i zapach:
Miód rzepakowy przed krystalizacją ma kolor złota. Po okresie krystalizacji przybiera bardzo jasną barwę. Z dodatkiem owoców aronii jest bordowy,
ciemnoczerwony. Ma delikatny posmak cierpkiej aronii, który idealnie jest zrównoważony przez słodycz samego miodu.
Smak:
Ma delikatny posmak cierpkiej aronii, który idealnie jest zrównoważony przez słodycz samego miodu, lekko kwaśny.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Miód rzepakowy z aronią Olini przygotowywany jest w małych ilościach. Niewielka partia miodu i aronii mieszane są ze sobą i zamykane w słoiczkach. Tak przygotowywany miód długo pozostaje świeży a dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców nie psuje się.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.