Składniki
90% miód rzepakowy kremowany, 10% liofilizowana jagoda kamczacka
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
To naturalny antybiotyk, świetnie radzący sobie z przeziębieniami i wirusami. Polecany jako produkt wspierający układ odpornościowy.
Barwa i zapach:
Miód rzepakowy przed krystalizacją ma kolor złota. Po okresie krystalizacji przybiera bardzo jasną barwę. Dodatkowo w skutek kremowania może stać się mleczno-biały. Miód rzepakowy z dodatkiem jagód kamczackich ma ciemno-bordową barwę. Cechuje go aromatyczny zapach kwiatów rzepaku oraz aromat jagód.
Smak:
Miód jest bardzo słodki w smaku z lekką nutą kwaskowej jagody. Delikatny i kremowy z cząsteczkami owoców. Intensywną słodycz miodu dopełnia słodko-kwaśny smak polskich jagód. Miód rzepakowy z jagodą kamczacką to jeden z najbardziej zrównoważonych w smaku miodów z owocami Olini.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Miód rzepakowy z jagodą kamczacką Olini przygotowywany jest w małych ilościach. Niewielka partia miodu i jagody kamczackiej mieszane są ze sobą i zamykane w słoiczkach. Tak przygotowywany miód długo pozostaje świeży, a dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców nie psuje się.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.