Składniki
90% miód rzepakowy kremowany, 10% liofilizowana borówka
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
Wspiera układ krwionośny i zdrowe serce. Przeciwdziała infkecjom gardła.
Barwa i zapach:
Miód z jeżyną ma ciemnofioletowy, bordowy kolor. Pachnie lekko owocowo, miodowo z wyraźnie wyczuwalnymi jeżynami. Małe pestki i kawałeczki owoców widoczne są też w konsystencji.
Smak:
To idealne połączenie słodkiego miodu i cierpkiej jeżyny. Smak jest bardzo wyważony nie za kwaśny i nie za słodki. To miód, któremu trudno się oprzeć i można zjadać ze słoiczka całymi łyżeczkami.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Miód rzepakowy z jeżyną Olini przygotowywany jest w małych ilościach. Niewielka partia miodu i jeżyn mieszane są ze sobą i zamykane w słoiczkach. Tak przygotowywany miód długo pozostaje świeży, a dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców nie psuje się.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.