Składniki
90% miód rzepakowy kremowany, 10% liofilizowana wiśnia
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
Polecany jako zdrowa alternatywa słodyczy. Miód z wiśnią to także naturalny środek w walce z infekcjami i przeziębieniami.
Barwa i zapach:
Miód rzepakowy przed krystalizacją ma kolor złota. Po okresie krystalizacji przybiera bardzo jasną barwę. Dodatek wiśni sprawia, że miód ma kolor brunatny lub ciemnoróżowy. Pachnie owocowo, świeżymi, dojrzałymi wiśniami i miodem. Widoczne są całe owoce.
Smak:
W smaku jest bardzo dobrze wyważony, nie za słodki i nie za kwaśny. Przeważa smak wiśni, miód jest bardzo łagodny, dodaje całości słodyczy. To połączenie, które smakuje szczególnie solo, jedzony łyżeczką prosto ze słoika.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Miód rzepakowy z wiśnią Olini przygotowywany jest w małych ilościach. Niewielka partia miodu i wiśni mieszane są ze sobą i zamykane w słoiczkach. Tak przygotowywany miód długo pozostaje świeży, a dzięki wykorzystaniu liofilizowanych owoców nie psuje się.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.