Składniki
87% miód rzepakowy kremowany, 10% pyłek pszczeli, 3% propolis
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
Polecany w okresie jesienno-zimowym, na wzmocnienie przy rekonwalescencji i spadku sił. Pomaga pokonać infekcje gardłowe i jamy ustnej.
Barwa i zapach:
Miód rzepakowym, który poddany jest kremowaniu nabiera gładkiej konsystencji. Ma barwę bardzo jasną, prawie białą. Miejscami widoczne są żółte pozostałości pyłku kwiatowego. Cechuje go aromatyczny zapach kwiatów rzepaku i nektaru kwiatów. Na wierzchu i wewnątrz miodu widoczne są ciemne, żywiczne gródki - to kawałeczki propolisu. Pachną one korzennie czasem cynamonowo.
Smak:
Miód rzepakowy uznany jest za najsłodszy miód, dodatek pyłku łagodzi tą słodkość i nadaje kwiatowego posmaku. Propolis smakuje żywicznie i korzennie, ma gumową konsystencję.
Ważne: Propolis dodany do miodu ma postać stałą. Jest to zlepek żywic i wosków, można go żuć. Jest substancją ciężkostrawną, dlatego nie należy go połykać.
Ważne: Propolis dodany do miodu ma postać stałą. Jest to zlepek żywic i wosków, można go żuć. Jest substancją ciężkostrawną, dlatego nie należy go połykać.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Miód rzepakowy z pyłkiem i propolisem Olini przygotowywany jest w małych ilościach. Niewielka partia miodu,pyłku i propolisu mieszane są ze sobą i zamykane w słoiczkach. Tak przygotowywany miód długo pozostaje świeży.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.