Składniki
95% miód rzepakowy kremowany, 5% pyłek pszczeli
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
Polecany w okresie jesienno-zimowym i po przebytych infekcjach. To wspaniały i zdrowy zamiennik słodyczy w diecie najmłodszych.
Barwa i zapach:
Miód rzepakowy przed krystalizacją ma kolor złota. Po okresie krystalizacji przybiera bardzo jasną barwę. Poddany procesowi kremowania nabiera białej barwy i puszystej kremowej konsystencji. Po dodaniu do miodu pyłku staje się on prawie biały. Cechuje go aromatyczny zapach kwiatów rzepaku.
Smak:
Miód ma delikatną i kremową konsystencję. Jego główną cechą jest bardzo intensywny i słodki smak z wyczuwalnymi grudkami pyłku pszczelego.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Miód rzepakowy z pyłkiem Olini przygotowywany jest w małych ilościach. Niewielka partia miodu i pyłku mieszane są ze sobą i zamykane w słoiczkach. Tak przygotowywany miód długo pozostaje świeży.
Przechowywanie:
Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.