Składniki
100% nasiona ostropestu plamistego
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Dla kogo:
Polecany dla wszystkich, którzy przeprowadzają kurację detoksykacyjną oraz dietę oczyszczającą. Ma bardzo dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu pokarmowego.
Smak:
Ostropest ma bardzo delikatny, neutralny smak.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy. Data znajduje się na tylnej etykiecie.
Przechowywanie:
Nasiona ostropestu można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Jednak najlepiej przyswajalne są w formie zmielonej (po zmieleniu należy przechowywać w lodówce i spożyć w krótkim czasie).
Zastosowanie:
Ostropest plamisty można spożywać w postaci całych ziaren lub zmielić nasiona, np. w młynku do kawy. Można go spożywać popijając napojem lub zaparzyć w gorącej wodzie.
Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak używać nasion ostropestu w kuchni:
- nadają się do koktajli - wzbogacą go o NNKT
- są pysznym dodatkiem do sałatek, naleśników, omletów, placków - zdrowa i smaczna posypka
- smakują dobrze z musli czy płatkami z mlekiem albo poranną owsianką - dodatkowa dawka zdrowia
- można je dodać do jogurtu, kaszy czy twarożku
- zmielone można dodać do wypieków chleba czy ciasta
Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak używać nasion ostropestu w kuchni:
- nadają się do koktajli - wzbogacą go o NNKT
- są pysznym dodatkiem do sałatek, naleśników, omletów, placków - zdrowa i smaczna posypka
- smakują dobrze z musli czy płatkami z mlekiem albo poranną owsianką - dodatkowa dawka zdrowia
- można je dodać do jogurtu, kaszy czy twarożku
- zmielone można dodać do wypieków chleba czy ciasta
Wartości odżywcze
Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna1543 kJ / 376 kcal
tłuszcz24 g
węglowodany4 g
białko12 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych