Opinie ekspertów

“Włączanie olejów, nasion i orzechów (zmielonych!) do diety malucha pozwala na zwiększenie energetyczności posiłku i dostarczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek olejów możecie zacząć już od pierwszych posiłków.
Wystarczy kilka kropli oleju do kaszy, zupy czy dania które podajecie dziecku. To czas, w którym maluchy jedzą niewiele, więc kilka kropli do posiłku 2-3 razy dziennie wystarczy. Możecie dodawać go do pierwszych zupek, kaszek i dań, polać nim gotowane czy pieczone warzywa. Później można go też używać jako dodatek do ciasta naleśnikowego czy na placuszki.”

“Kiedy serwujemy naszym dzieciom na śniadanie, obiad czy kolację kasze (obojętnie czy to jaglaną, gryczaną, a może nawet ryż, lub drobnoziarniste kaszki typu orkiszowa czy manna) czasem dodajemy kropelkę oleju, by kasza zyskała na smaku i wartości. Ania najczęściej dodaje praktycznie niewyczuwalny w smaku i zapachu „olej dla dziecka” (mieszanka oleju rzepakowego i słonecznikowego) do dań dla Tolki np. zupy krem czy koktajlu.”