Najczęściej zadawane pytania
Czy muszę trzymać olej z lniany w lodówce?
Olej lniany zawiera jest bogaty kwasy Omega-3, które są wrażliwe na wyższą temperaturę, dlatego należy go przechowywać w lodówce. Wskazana jest dla niego temperatura od 4 do 10°C – dobrym miejscem będzie jedna z półek na drzwiach lodówki.
Czy mogę podawać Olej lniany dziecku?
Olej lniany można wprowadzać do diety malucha już w pierwszych miesiącach jej rozszerzania. Na początek warto zacząć od niewielkich ilości, tak żeby maluch mógł oswoić się z jego smakiem.
Czy na oleju lnianym można smażyć?
Olej lniany nie lubi się z wysoką temperaturą, dlatego najlepiej zjadać go na zimno lub dodawać do potraw tuż przed podaniem, a nie w trakcie gotowania (przykładem może być pyszny kleks oleju dodany do zupy kremu dopiero na talerzu).
Mam złe doświadczenie z gorzkim olejem lnianym. Skąd pewność, że Wasz będzie mi smakował?
Gorzki smak charakteryzuje olej lniany niskiej jakości lub nieświeży. Żadna z tych cech nie dotyczy naszego produktu, bo tłoczymy go na świeżo, dopiero na Wasze zamówienie z najlepszej jakości polskiego lnu. Dlatego nasz lniany ma wspaniały świeży, orzechowy smak, który przekonał do siebie już niejednego lnianego sceptyka.
Czy olej można pić bezpośrednio z łyżeczki?
Można. Wiele osób to praktykuje. My zachęcamy jednak aby olej lniany stał się pysznym dodatkiem do Waszych potraw. Świetnie smakuje zmieszany z twarogiem w formie pasty budwigowej. Można dodać go do śniadań na słodko: owsianki, jaglanki, jogurtu. Idealny do surówek, past kanapkowych, hummusu, pesto, a nawet jako alternatywa dla masła na kanapce. Będzie też doskonałym składnikiem dressingów.