Składniki
100% olej z nasion lnianki rydzowej tłoczony na zimno
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Dla kogo:
To doskonałe źródło kwasów omega-3, ze względu na swój delikatny smak, wzbogaci każdą potrawę o porcję zdrowych tłuszczy.
Kolor i smak:
Ma piękny rdzawożółty kolor i lekko korzenny, gorczycowo - cebulowy smak.
Informacja dla alergików:
Może zawierać gorczycę oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Oleje w naszej rodzinnej olejarni Olini tłoczymy małymi partiami, na świeżo, oznacza to, że olej z lnianki rydzowej nie stoi na półce. Ten, który do Was wyślemy będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie:
Olej rydzowy trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
Osad:
Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju rydzowym jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Wartości odżywcze
Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz100 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone9,67 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone42,34 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone47,99 g
węglowodany0 g
w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych