Składniki
100% olej nasion ogórecznika lekarskiego tłoczony na zimno
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Dla kogo:
Polecany do wszystkich, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w kwasy omega-6 oraz osób skłonnych do alergii.
Kolor i smak:
Ma neutralny orzechowo-zbożowy smak oraz zieloną barwę.
Informacja dla alergików:
Może zawierać gorczycę oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Oleje w naszej rodzinnej olejarni Olini tłoczymy małymi partiami, na świeżo oznacza to, że olej z ogórecznika nie stoi na półce. Ten, który do Was wyślemy będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie:
Olej z ogórecznika trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
Osad:
Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju z ogórecznika jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Wartości odżywcze
Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz100 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone14 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone25 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone61 g
węglowodany0 g
w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych