Składniki
100% olej z wiesiołka tłoczony na zimno
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Dla kogo:
W ciąży skonsultuj stosowanie oleju z wiesiołka z lekarzem. Polecany do stosowania w III trymestrze.
Kolor i smak:
Zielony kolor, smak mocno ziołowy, trawiasty.
Informacja dla alergików:
Może zawierać gorczycę oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Oleje w naszej rodzinnej olejarni Olini tłoczymy małymi partiami, na świeżo oznacza to, że olej z wiesiołka nie stoi na półce. Ten, który do Was wyślemy, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie:
Olej z wiesiołka trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu.
Osad:
Jeżeli olej dłuższy czas stoi bez ruchu, to osad może osiąść na dnie butelki. Sedymentacja osadu w oleju z wiesiołka jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Wartości odżywcze
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna3600 kJ / 884 kcal
tłuszcz100 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone7,93 g
kwasy tłuszczowe jednonasycone6,2 g
kwasy tłuszczowe wielonasycone86 g
węglowodany0 g
w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych