Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa
Darmowa dostawa od 199 zł

Zacznij dzień z energią! Poznaj nasz Rzemieślniczy Ocet Jabłkowy!
Żywy, niepasteryzowany, przygotowywany z polskich jabłek, dojrzewający ponad 2 lata. Chcesz wiedzieć więcej? - kliknij tutaj.

Szukaj

Najczęściej zadawane pytania

Czy oliwa to dobry wybór dla niemowlaka?

+-
Oliwę z oliwek można wprowadzać do diety maluchów już od 6 miesiąca życia. Nie każde dziecko od razu polubi jej wyrazisty smak, ale dodana do posiłków będzie niewyczuwalna. To fajny dodatek do surówek, past, pesto. Można smażyć na niej omlety, placuszki i naleśniki.

Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?

+-
Nasza oliwa jest oliwą „extra virgin”. Oznacza to najwyższej jakości produkt uzyskany z tłoczenia świeżych oliwek, który nie podlega żadnym procesom chemicznym, a jedynie tradycyjnej obróbce mechanicznej. To w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” z oliwek. Już Homer nazwał taką oliwę z oliwek „płynnym złotem”.

Czy Wasza oliwa ma intensywny, “gryzący” smak?

+-
Nasza oliwa ma łagodny smak z delikatnie wyczuwalną goryczką. Dobra, świeża oliwa powinna lekko drapać w gardło. Za to odczucie odpowiadają polifenole, którym przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim polifenole są bardzo silnymi przeciwutleniaczami/antyoksydantami.

Moja oliwa trzymana w lodówce zgęstniała. Czy nadal nadaje się do spożycia?

+-
Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak mocno schłodzona może zgęstnieć. Jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek. Często żeby sprawdzić jakość oliwy poddaje się ją "testowi lodówki" - dobrej jakości oliwa schłodzona mocno gęstnieje. Po wyjęciu z lodówki szybko wróci do płynnej postaci bez utraty wartości odżywczych.

Czy na oliwie można smażyć czy nadaje się spożywania wyłącznie na zimno, jak pozostałe zimnotłoczone oleje?

+-
Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Oliwa z oliwek to olej ubogi w substancje przyspieszające proces utleniania, natomiast bogaty w antyoksydanty, dlatego można na niej bezpiecznie smażyć nawet w wysokich temperaturach. Ilość oliwy potrzebna do smażenia jest mniejsza niż w przypadku innych rodzajów tłuszczu, ponieważ oliwa „rośnie” po podgrzaniu. (Nigdy nie należy smażyć wielokrotnie na tej samej oliwie, do kolejnego smażenia trzeba sięgnąć po nową porcję tłuszczu).

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach?

Zostaw swój adres e-mail

Coś Cie nurtuje?

Sprawdź FAQ

Potrzebujesz odpowiedzi na już?

Zadzwoń: 732 080 803

Wolisz napisać?

Napisz: sklep@olini.pl

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt

Do darmowej dostawy brakuje jeszcze:

199 zł
0.00zł

Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj

darmową dostawę!

  • Dla osób dbających o układ krążenia
  • Źródło NNKT w diecie
  • Połączenie olejów lnianego i z czarnuszki

Olej dla serca Olini

od 19.90

  • Najchętniej wybierany
  • Źródło łatwo przyswajalnych kwasów Omega-3
  • Pyszny orzechowy smak, bez goryczy

Olej lniany Olini

od 12.90