Składniki
100% oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Hiszpania
Dla kogo:
Dla pasjonatów śródziemnomorskiej kuchni. Ze względu na swój łagodny smak jest polecana zwłaszcza dla dzieci.
Kolor i smak:
Nasza oliwa ma piękny żółty kolor i łagodny smak z delikatnie wyczuwalną goryczką.
Kwasowość:
Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi < 0,3% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.
Termin przydatności do spożycia:
Oliwa z oliwek jest tłoczona raz w roku jesienią, zaraz po zbiorze oliwek. Nasza oliwa pochodzi z najświeższych zbiorów oliwek - z jesieni 2020. Termin przydatności oliwy z oliwek to 2 lata, aktualnie nasza oliwa ma termin do listopada 2022 roku.
Przechowywanie:
Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza, w ciemnym i chłodnym miejscu. Oliwa nie lubi światła ani ciepła.
Konsystencja:
Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak przechowując ją w lodówce może zgęstnieć, jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz100 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone13 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone79 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone8 g
węglowodany0 g
w tym cukry0 g
białko0 g
sól0 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych