Składniki
100% pestki dyni (łuskane, nieprażone)
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Dla kogo:
Zdrowa przekąska dla każdego. Codzienna porcja pestek dyni przyczyni się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.
Smak:
Pestki dyni mają lekko orzechowy smak, świetnie smakują na surowo lub lekko podprażone na patelni.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy. Data znajduje się na tylnej etykiecie.
Przechowywanie:
Pestki dyni można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie:
Naturalne pestki dyni można wykorzystać na wiele sposobów. Polecane jako samodzielna przekąska, dla wszystkich wielbicieli chrupania, będą świetną alternatywą chipsów czy paluchów. Podprażone na patelni staną się bardziej chrupiące i nabiorą głębszego smaku. Można je wykorzystać do posypania kremowej zupy lub sałatki.
Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak używać pestki dyni w kuchni:
- jako samodzielna przekąska do chrupania
- do wypieku pieczywa - sprawdzą się w domowych bułeczkach i chlebie
- dodatek do jogurtu, musli, owsianki
- jako chrupiąca posypka w zupie krem
- do wypieku pasztetów czy zapiekanek
- można je wykorzystać do przygotowania ziarnistych batoników
Oto kilka przykładowych pomysłów na to, jak używać pestki dyni w kuchni:
- jako samodzielna przekąska do chrupania
- do wypieku pieczywa - sprawdzą się w domowych bułeczkach i chlebie
- dodatek do jogurtu, musli, owsianki
- jako chrupiąca posypka w zupie krem
- do wypieku pasztetów czy zapiekanek
- można je wykorzystać do przygotowania ziarnistych batoników
Wartości odżywcze
Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna2444 kJ / 589 kcal
tłuszcz46 g
węglowodany13 g
białko29 g
błonnik5,3 g
sól0,05 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych