Składniki
100% pestki słonecznika
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Dla kogo:
Dla wszystkich smakoszy zdrowych przekąsek. Pestki słonecznika to świetne źródło witaminy E, zwanej witaminą młodości, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Smak:
Delikatnie orzechowe na surowo, po podprażeniu zyskują bardziej wyrazisty i intensywny smak i pyszną chrupkość.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to grudzień 2021. Data znajduje się na tylnej etykiecie.
Przechowywanie:
Pestki słonecznika można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie:
Pestki słonecznika smakują znakomicie na surowo lub podprażone na patelni.
Pestki słonecznika to doskonały dodatek do:
- sałatek i zup kremów - jako chrupiąca posypka, wcześniej podprażone na suchej patelni
- pieczywa i wypieków
- owsianych ciasteczek, wieloziarnistych batonów i domowych granoli
- jako pasta słonecznikowa do pieczywa
- jako samodzielna przekąska lub składnik mieszanek z innymi bakaliami
Pestki słonecznika to doskonały dodatek do:
- sałatek i zup kremów - jako chrupiąca posypka, wcześniej podprażone na suchej patelni
- pieczywa i wypieków
- owsianych ciasteczek, wieloziarnistych batonów i domowych granoli
- jako pasta słonecznikowa do pieczywa
- jako samodzielna przekąska lub składnik mieszanek z innymi bakaliami
Wartości odżywcze
Wartość odżywczaw 100 g
Wartość energetyczna2508 kJ / 584 kcal
tłuszcz51 g
węglowodany20 g
białko20 g
Pokaż tabelę wartości odżywczych
Ukryj tabelę wartości odżywczych