Składniki
100% surowa pierzga pszczela
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów:
Polska / 2020
Dla kogo:
Jej bogaty skład i łatwa przyswajalność sprawiają, że to produkt dla każdego nie zależnie od wieku. Szczególnie polecana na wzmocnienie odporność i ogólnej kondycji organizmu. Zalecana w stanach wyczerpania i przemęczenia. Niezastąpiona przy problemach ze wzrokiem, skórą czy układem pokarmowych.
Barwa i zapach:
Barwa zależy od materiału roślinnego z którego została zebrana pierzga, zwykle jest ona ciemna, brunatna, bursztynowa. Pierzga wyróżnia się specyficznym korzennym, kwiatowym zapachem.
Smak i konsystencja: Lekko kwaśny, kwiatowy. Występuje w postaci twardych zbitych grudek. Jest chrupiąca lekko gumowa. Po namoczeniu rozpuszcza się.
Termin przydatności do spożycia:
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty powstania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Propolis zbierany jest w małych ilościach.
Przechowywanie:
Pierzga ma długi termin ważności, lecz aby zachowała swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywana. Najlepiej przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z pierzgą pszczelą był szczelnie dokręcony, ponieważ produkt ten łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików:
Pierzga to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.