Opinie ekspertów

“Uwielbiam. Dla mnie zakwas z buraków jest synonimem harmonijnego, wyrazistego w smaku przetworu, który wszechstronnie wzmacnia organizm.
W zakwasie z buraków – w mojej ocenie – najcenniejsze są te składniki:
biodostępne żelazo
duża zawartość kwasu foliowego
wysoka zawartość witamin z grupy B
związki azotowe – obniżają ciśnienie, poprawiają wydolność
betaina – czyli ten czerwony barwnik, działający jako zmiatacz wolnych rodników i wspiera wątrobę
minerały – potas, cynk, magnez
pierwiastki śladowe – np.: kobalt, miedź
Ten zestaw nadaje zakwasom właściwości krwiotwórcze i czyni zakwas buraczany doskonałym produktem na wyprowadzenie organizmu z anemii i podbicie żelaza.
Oczywiście zakwas to naturalny probiotyk. Możemy go potraktować jako środek, który ma wzmocnić odporność organizmu, szczególnie po antybiotykoterapii i zadbać o odbudowę prawidłowej flory jelit.”

“Zakwasy Olini to świetne napoje probiotyczne. Smakują bardzo specyficznie! Zakwasy są smaczne, ale mają oryginalny posmak. Lekko, hmm… jakby to określić – kwaśny-ostry-a na końcu słodkawy:) Nasze starsze dzieci chętnie je piją. Antek to w ogóle lubi – ma swoje buteleczki w lodówce i … pije „z gwinta”;)

“Żelazo jest o tyle istotne, że jego zasoby w ciąży mogą wpływać na masę urodzeniową dziecka, a niedobory mogą sprzyjać przedwczesnemu porodowi. [...]
Żeby poprawić stan żelaza w organizmie, można wykorzystać właśnie zakwas buraczany. Wysoka zawartość witaminy C poprawia wchłanianie tego ważnego pierwiastka. Szczególnie dla mam wegetarianek lub weganek zakwas może być jego świetnym źródłem.”