Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini
- Pyszny, korzenny smak
- Pij ze smakiem, aby wspierać jelita
- Najbogatsze źródło probiotyków wśród naszych zakwasów: 5,5 x 10⁷ CFU/ml
wegański
przebadany przez UMED z Łodzi
Zakwas z buraków z imbirem, cytryną i kurkumą – właściwości
Nasz zakwas z buraków z imbirem, cytryną i przyprawami to produkt rzemieślniczy. Powstaje na bazie tradycyjnej receptury w wyniku fermentacji buraków, bez żadnych konserwantów, przyspieszaczy kiszenia czy barwników.
Wytwarza się go ze starannie wyselekcjonowanych warzyw z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu. Następnie dodaje cytrynę i doprawia. Zachwyci Cię pięknym buraczanym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, podkreślonym pikantnym imbirem i kurkumą.
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (5,5 x 10⁷ CFU/ml), które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są one elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru. Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazał, że zakwas buraczany z imbirem jest ich największym źródłem wśród zakwasów Olini.
Fermentacja zakwasu nie ustaje – z upływem czasu jedynie zmniejsza swoją intensywność, dlatego jest lekko gazowany. To produkt w pełni naturalny i „żywy”. Może też lekko się pienić czy zwiększać swoją objętość. Mocniejsze schłodzenie powinno te procesy spowolnić.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecany po wysiłku fizycznym, w stanach osłabienia, dla sportowców i osób aktywnych. Chętnie wybierany przez kobiety w ciąży, dzieci i osoby z niską zawartością żelaza. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, na poprawę trawienia i wsparcie naturalnej flory bakteryjnej jelit.
Smak: Kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Z lekko wyczuwalnym, pikantnym posmakiem imbiru i kurkumy.
Konsystencja: Może zawierać naturalny osad.
Kolor: Rubinowy kolor.
Informacja dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności zakwasu do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas musowanie się zmniejsza.
Przechowywanie: Zakwas z buraków z cytryną i przyprawami trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno lub jako dodatek do ugotowanego barszczu.
Składniki
Buraki, cytryna, woda, sól kłodawska, kurkuma, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 43 kJ/ 10,2 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1,9 g |
w tym cukry | 0,5 g |
białko | 0,6 g |
sól | 1,4 g |
CFU | 5,5 x 10⁷ CFU/ml |
Dlaczego warto sięgnąć po kiszonkę z buraka z imbirem, cytryna i kurkumą?
- To prosty sposób na więcej warzyw i ich cennych składników w Twojej diecie
Proces kiszenia sprawia, że składniki odżywcze surowych warzyw lepiej się wchłaniają i przyswajają. Jedzenie ich może wspierać zdrowie mózgu, serca i układu trawiennego, poprawiać osiągi sportowe czy łagodzić stany zapalne.
- Masz dostęp do świeżych warzyw, w zimie i na przednówku
Kiszonki to ratunek, gdy warzywniaki wieją pustkami. Zakwasy są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. I o wiele lepiej smakują!
- Składnik diety cukrzycowej
Nasz zakwas z buraków z imbirem to produkt niesłodzony, o niskim indeksie glikemicznym. W wyniku kiszenia, w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Poza tym, według badań, jedzenie buraków ma pozytywny wpływ na zdrowie osób z cukrzycą.
- Element zbilansowanej diety
Włącz nasz zakwas do diety, jeśli szukasz kiszonek dobrej jakości.
- Długi termin ważności bez konserwantów
Kiszenie, które jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności, pozwala cieszyć się zakwasami przez długi czas. Do tego nie niszczy ich wartości odżywczych.
- Źródło probiotyków potwierdzone badaniem
Wszystkie nasze zakwasy warzywne zawierają bakterie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Zalicza się je do bakterii fermentacji kwasu mlekowego, które mają udowodniony, pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka.
- Jeszcze więcej składników odżywczych i związków bioaktywnych
Oprócz pożywnych buraków, w naszym zakwasie jest też kurkuma. Zawiera ona kurkuminę – substancję o silnym, przeciwzapalnym działaniu. Pijąc nasz zakwas, korzystasz również ze składników odżywczych i związków bioaktywnych zawartych w imbirze. Według badań, mogą one chronić przed infekcjami i działać pozytywnie na mózg.
Zakwas buraczany z cytryną, kurkumą i imbirem – zastosowanie
Zakwas buraczany możesz pić o dowolnej porze. Wybierz swoją ulubioną! Niektórzy wolą spożywać go o poranku, na czczo. Inni nasi klienci robią to wieczorem, przed pójściem spać. Można też pić go do obiadu. Dzięki poręcznej butelce, możesz zabrać go ze sobą do pracy i popijać podczas lunchu.
Jak używać?
Zakwas z buraków z imbirem stosuj zawsze na zimno – wtedy skorzystasz z pełni jego właściwości. Dla tych, którzy chcą wzbogacić nim smak barszczu lub innej potrawy – polecamy dodawać go tuż przed podaniem.
Dla lepszych efektów, pij zakwas codziennie, w odpowiednich ilościach.
Dzieci:
- od 1 roku życia – 1-2 łyżki
- od 2 lat – 4-5 łyżek i więcej
Dorośli:
- ½ szklanki
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Opinie ekspertów
Ania, nebule.pl
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Alaantkoweblw, alaantkoweblw.pl
Hafija, hafija.pl