Grudniowa 🎄 DARMOWA DOSTAWA od 49 zł! Zamów prezenty
Zadbaj o odporność przed świętami 🛷⛄ Zobacz bestsellery
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 49,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini

  • Pyszny, korzenny smak
  • Pij ze smakiem, aby wspierać jelita
  • Najbogatsze źródło probiotyków wśród naszych zakwasów: 5,5 x 10⁷ CFU/ml
Cena: 34,90 zł 34.90
Cena w abonamencie: 31,40 zł



























Najczęściej wybierane przez naszych klientów pojemności to 500 ml i 1 litr.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 2 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 49 zł Zobacz koszty dostawy
Zakwas z buraków, ale z korzennym twistem. Polubią go wszyscy fani kiszonek. Wyniki badań Uniwersytetu Medycznego w Łodzi dowiodły, że zawiera najwięcej bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium spośród naszych warzywnych zakwasów. To także źródło cennych składników świeżych buraków, do których masz dostęp przez cały rok.

wegański

przebadany przez UMED z Łodzi

Zakwas z buraków z imbirem, cytryną i kurkumą – właściwości

Nasz zakwas z buraków z imbirem, cytryną i przyprawami to produkt rzemieślniczy. Powstaje na bazie tradycyjnej receptury w wyniku fermentacji buraków, bez żadnych konserwantów, przyspieszaczy kiszenia czy barwników.

Wytwarza się go ze starannie wyselekcjonowanych warzyw z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu. Następnie dodaje cytrynę i doprawia. Zachwyci Cię pięknym buraczanym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, podkreślonym pikantnym imbirem i kurkumą.

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (5,5 x 10⁷ CFU/ml), które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są one elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru. Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazał, że zakwas buraczany z imbirem jest ich największym źródłem wśród zakwasów Olini.

Fermentacja zakwasu nie ustaje – z upływem czasu jedynie zmniejsza swoją intensywność, dlatego jest lekko gazowany. To produkt w pełni naturalny i „żywy”. Może też lekko się pienić czy zwiększać swoją objętość. Mocniejsze schłodzenie powinno te procesy spowolnić.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Polecany po wysiłku fizycznym, w stanach osłabienia, dla sportowców i osób aktywnych. Chętnie wybierany przez kobiety w ciąży, dzieci i osoby z niską zawartością żelaza. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, na poprawę trawienia i wsparcie naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Smak: Kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Z lekko wyczuwalnym, pikantnym posmakiem imbiru i kurkumy.

Konsystencja: Może zawierać naturalny osad.

Kolor: Rubinowy kolor.

Informacja dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności zakwasu do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.

Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas musowanie się zmniejsza.

Przechowywanie: Zakwas z buraków z cytryną i przyprawami trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno lub jako dodatek do ugotowanego barszczu.

Składniki

Buraki, cytryna, woda, sól kłodawska, kurkuma, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek.

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 43 kJ/ 10,2 kcal
tłuszcz 0 g
węglowodany 1,9 g
w tym cukry 0,5 g
białko 0,6 g
sól 1,4 g
CFU 5,5 x 10⁷ CFU/ml

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonkę z buraka z imbirem, cytryna i kurkumą?

  1. To prosty sposób na więcej warzyw i ich cennych składników w Twojej diecie

    Proces kiszenia sprawia, że składniki odżywcze surowych warzyw lepiej się wchłaniają i przyswajają. Jedzenie ich może wspierać zdrowie mózgu, serca i układu trawiennego, poprawiać osiągi sportowe czy łagodzić stany zapalne.

  2. Masz dostęp do świeżych warzyw, w zimie i na przednówku

    Kiszonki to ratunek, gdy warzywniaki wieją pustkami. Zakwasy są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. I o wiele lepiej smakują!

  3. Składnik diety cukrzycowej

    Nasz zakwas z buraków z imbirem to produkt niesłodzony, o niskim indeksie glikemicznym. W wyniku kiszenia, w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Poza tym, według badań, jedzenie buraków ma pozytywny wpływ na zdrowie osób z cukrzycą.

  4. Element zbilansowanej diety

    Włącz nasz zakwas do diety, jeśli szukasz kiszonek dobrej jakości.

  5. Długi termin ważności bez konserwantów

    Kiszenie, które jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności, pozwala cieszyć się zakwasami przez długi czas. Do tego nie niszczy ich wartości odżywczych.

  6. Źródło probiotyków potwierdzone badaniem

    Wszystkie nasze zakwasy warzywne zawierają bakterie rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Zalicza się je do bakterii fermentacji kwasu mlekowego, które mają udowodniony, pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka.

  7. Jeszcze więcej składników odżywczych i związków bioaktywnych

    Oprócz pożywnych buraków, w naszym zakwasie jest też kurkuma. Zawiera ona kurkuminę – substancję o silnym, przeciwzapalnym działaniu. Pijąc nasz zakwas, korzystasz również ze składników odżywczych i związków bioaktywnych zawartych w imbirze. Według badań, mogą one chronić przed infekcjami i działać pozytywnie na mózg.

Zakwas buraczany z cytryną, kurkumą i imbirem – zastosowanie

Zakwas buraczany możesz pić o dowolnej porze. Wybierz swoją ulubioną! Niektórzy wolą spożywać go o poranku, na czczo. Inni nasi klienci robią to wieczorem, przed pójściem spać. Można też pić go do obiadu. Dzięki poręcznej butelce, możesz zabrać go ze sobą do pracy i popijać podczas lunchu.

Jak używać?

Zakwas z buraków z imbirem stosuj zawsze na zimno – wtedy skorzystasz z pełni jego właściwości. Dla tych, którzy chcą wzbogacić nim smak barszczu lub innej potrawy – polecamy dodawać go tuż przed podaniem.

Dla lepszych efektów, pij zakwas codziennie, w odpowiednich ilościach.

Dzieci:

  • od 1 roku życia – 1-2 łyżki
  • od 2 lat – 4-5 łyżek i więcej

Dorośli:

  • ½ szklanki

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Co zrobić po otrzymaniu przesyłki z zakwasem?

Po rozpakowaniu paczki włóż go do lodówki dla schłodzenia przed pierwszym otwarciem. Następnie przechowuj go zgodnie ze wskazówkami.

Zakwas po otwarciu gazuje i się pieni. Czy to oznacza, że się zepsuł?

Nasz zakwas to produkt żywy, "pracujący", w 100% naturalny. W zależności od etapu fermentacji, a nawet pory roku i metody przechowywania, może mniej lub bardziej musować, gazować lub się pienić. To normalnie, a nawet pożądane, bo świadczy o świeżości i najwyższej jakości produktu. Transport i związane z nim wstrząsanie zawartością może gazowanie zakwasu lekko zwiększyć. Warto taką butelkę schłodzić w lodówce lub na jakiś czas zostawić niedokręconą. To powinno pomóc.

Czy można łączyć Zakwas z buraków z Olejem z czarnuszki?

Tak. Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia tych dwóch produktów w diecie. Mało tego, warto to robić ponieważ każdy z nich wspiera nasz organizm w inny sposób.

Czy można pić zakwasy w ciąży i podczas karmienia piersią?

Zakwas z buraków to zdrowa kiszonka. Jest źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, o których obecność w diecie właśnie w ciąży i podczas karmienia piersią należy szczególnie dbać. Do tego zakwas z buraków zawiera dobrze przyswajalne żelazo i kwas foliowy, czyli dwa składniki, na które zapotrzebowanie w tym okresie rośnie.

Czy można pić jednocześnie zakwas z buraków i z kapusty?

Te dwa produkty idealnie się uzupełniają. Zakwas z buraków dostarcza więcej witamin i minerałów, a Zakwas z kapusty to probiotyki, witamina C, i biodostępna siarka. Witamina C z kiszonej kapusty poprawia wchłanianie żelaza z zakwasu z buraków. Zakwas z buraków i Zakwas z kiszonej kapusty zawierają również nieco inne szczepy bakterii probiotycznych, a im większa różnorodność tych szczepów tylko lepiej dla naszych jelit. Także te dwa zakwasy to duet idealny.

Czy Zakwas z buraków można użyć do przygotowania barszczu?

Jasne. Zakwas dodany do zupy świetnie pogłębi jej smak i kolor. Należy pamiętać, że podgrzany straci jednak część swoich właściwości.

Jak długo można przechowywać zakwas po otwarciu?

Nasz Zakwas z buraków to produkt żywy, pracujący. Najlepiej przechowywać go w lodówce - przed i po otwarciu. Nie należy obawiać się o jego świeżość, w niskiej temperaturze jest on bezpieczny - w końcu tradycyjnie kiszonki w piwnicach naszych babć stały miesiącami.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 49 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium