💐 Dzień Kobiet -10% na zestawy pełne troski 💐
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
28-11-2023  |  Agnieszka Procek

Olej z czarnuszki na rzęsy i brwi

Spis treści:

  1. Właściwości pielęgnacyjne oleju z czarnuszki
  2. Pielęgnacja brwi i rzęs za pomocą oleju z czarnuszki
  3. Skutki stosowania oleju z czarnuszki na brwi i rzęsy
  4. Możliwe skutki uboczne stosowania oleju z czarnuszki na rzęsy i brwi
  5. Wybór odpowiedniego oleju z czarnuszki do pielęgnacji rzęs i brwi

Właściwości pielęgnacyjne oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki jest bogaty w substancje o działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym. Kwasy tłuszczowe pełnią także rolę pielęgnacyjną i odżywczą. Nic więc dziwnego, że był stosowany na skórę, paznokcie, ale także włosy już w starożytnym Egipcie. Olej ten może być naturalnym promotorem wzrostu włosów, w tym brwi oraz rzęs. 

Działanie oleju z czarnuszki na rzęsy

Gęste, grube rzęsy to marzenie wielu kobiet. Olej z czarnuszki może przyspieszać wzrost rzęs, zagęszczać je i wzmacniać.

Działanie oleju z czarnuszki na brwi

Olej z czarnuszki wzmacnia włoski brwi, stymuluje wzrost nowych. Spodziewanym efektem jest zagęszczenie linii brwi. 

Pielęgnacja brwi i rzęs za pomocą oleju z czarnuszki

Podobnie jak w przypadku włosów, także i uzyskanie efektu na rzęsach i brwiach wymaga regularnego używania oleju z czarnuszki. Najczęściej pożądane rezultaty widoczne są po ok. 2 - 3 miesiącach. Pozytywny wpływ oleju z czarnuszki na wzrost włosów został udowodniony badaniami, a ponieważ mechanizm i fazy wzrostu włosa są takie same dla włosów na głowie oraz rzęs i brwi, można spodziewać się podobnych wyników w okolicach oczu. 

Jak stosować olej z czarnuszki na brwi?

W przypadku brwi mamy dwa sposoby wykorzystania oleju z czarnuszki.

  1. Pierwszy to wykorzystanie go jako wcierki - po nałożeniu na skórę i brwi należy wykonać delikatny masaż. Pobudzamy wówczas krążenie krwi i ułatwiamy działanie składnikom aktywnym.
  2. Drugim sposobem jest nałożenie oleju na szczoteczkę (czystą!) i wyczesaniu brwi, rozprowadzając go na całej ich długości. Olej można pozostawić na noc, a rano zmyć przed nałożeniem makijażu. 

Jak stosować olej z czarnuszki na rzęsy?

Olej z czarnuszki możemy stosować jako naturalne serum do rzęs. Po dokładnym demakijażu, na suchą skórę, ostrożnie nakładamy go na linię rzęs na górnej powiece i pozostawiamy do wchłonięcia. Możemy wykorzystać do tego cienki pędzelek lub szczoteczkę. Zaleca się używanie raz dziennie. 

Skutki stosowanie oleju z czarnuszki na brwi i rzęsy

W badaniach, w których sprawdzano wpływ oleju z czarnuszki na wzrost włosów, obserwowano zwiększenie gęstości i grubości włosów oraz zmniejszanie stanów zapalnych, które mogą być przyczyną osłabienia włosów brwi i rzęs. 

Porost brwi i rzęs z pomocą oleju z czarnuszki

Dlaczego olej z czarnuszki przyspiesza wzrost włosków? Głównym "winowajcą" jest zawarty w nim tymochinon o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Zmniejsza on negatywny wpływ, jaki wywierają niektóre związki w naszym organizmie na mieszki włosowe. 

Wzmacnianie rzęs i brwi

Przewlekłe stany zapalne, stres, zmiany hormonalne mogą wpływać na kondycję rzęs i brwi. Olej z czarnuszki neutralizuje wolne rodniki, które wówczas powstają i mogą osłabiać włoski. Odżywione i chronione w ten sposób mieszki włosowe mają wówczas optymalne warunki do "produkcji" zdrowych brwi i rzęs. 

Wygładzenie, nawilżenie i odżywienie włosków

Nawet jeśli możemy pochwalić się gęstymi rzęsami i pięknymi brwiami, nie zaszkodzi dbanie o to, by włoski były odpowiednio nawilżone i wygładzone. "Olejowanie" brwi i rzęs poprawia ich wygląd i odżywia. 

Przeciwdziałanie wypadaniu i łamliwości rzęs i brwi<

Olej z czarnuszki może regulować cykl życia włosa - zapobiega wejściu niedojrzałych włosów w fazę katagenu (zaniku) lub telogenu (wypadania). Rzęsy i brwi mają więc czas by "dojrzeć", są grubsze, mniej łamliwe, a ich wypadanie spowolnione. Zdrowy wzrost włosów jest zapewniony także dzięki hamowaniu przez olej z czarnuszki produkcji substancji związanych z wypadaniem. 

Poprawa kondycji rzęs i brwi po chorobach lub zabiegach kosmetycznych

Choroby i związane z nimi stany zapalne sprzyjają pogorszeniu kondycji włosów i najczęściej obserwuje się wówczas zwiększone ich wypadanie. Olej z czarnuszki działa przeciwzapalnie i regulująco na wzrost włosów. Przedłużanie rzęs, przyklejanie tzw. sztucznych rzęs, nadmierna depilacji brwi - wszystkie te zabiegi mogą osłabiać włoski, sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych. Olej z czarnuszki, będzie regenerował rzęsy i brwi, a jego działanie przeciwbakteryjne gojące zapewni powrót włosków do odpowiedniej kondycji.

Możliwe skutki uboczne stosowania oleju z czarnuszki na rzęsy i brwi

Podczas używania oleju na brwi i rzęsy należy zapobiegać dostaniu się go do oka, gdyż może spowodować jego podrażnienie i zaczerwienienie. 

Testy na uczulenie i reakcje alergiczne

Olej z czarnuszki uznawany jest za substancję generalnie bezpieczną i raczej nie drażniącą. Jednak jak każda substancja, może spowodować uczulenie (reakcję natychmiastową lub odroczoną w czasie), gdyż jest to reakcja indywidualna. Zanim więc użyje się oleju w okolicach oczu, które są szczególnie wrażliwe na podrażnienie, warto przeprowadzić próbę uczuleniową na skórze przedramienia. 

Dbanie o higienę i czystość aplikatora

Przy niedostatecznej higienie rąk oraz narzędzi (aplikatora) używanych do nakładania oleju, zwiększa się ryzyko zanieczyszczenia oczu, a nawet wystąpienia infekcji bakteryjnej. Dlatego przed użyciem zawsze dokładnie myjemy ręce. Po użyciu pędzelek lub szczoteczkę myjemy ciepłą wodą i mydłem, można je także zdezynfekować (spirytusem salicylowym lub specjalnie do tego przeznaczonym płynem). Przechowujemy w suchym miejscu, najlepiej poza łazienką. 

Wybór odpowiedniego oleju z czarnuszki do pielęgnacji rzęs i brwi

Działanie oleju z czarnuszki jest ściśle związane z metodą jego pozyskiwania. Olej tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany będzie zawierał więcej składników bioaktywnych. 

Źródła:

  1. https://ijcrt.org/papers/IJCRT2104548.pdf
  2. Development and Evaluation of Herbal Hair Serum: A traditional way to Improve Hair Quality https://opendermatologyjournal.com/VOLUME/15/PAGE/52/FULLTEXT/
  3. NIGELLA SATIVA SEED, A NOVEL BEAUTY CARE INGREDIENT: A REVIEW
  4. https://www.researchgate.net/profile/Sudhir-Sawarkar/publication/315474605_Nigella_sativa_seed_a_novel_beauty_care_ingredient_A_review/links/58d13975aca272380eca2205/Nigella-sativa-seed-a-novel-beauty-care-ingredient-A-review.pdf
  5. https://wimpoleclinic.com/blog/does-black-seed-oil-work-for-hair-growth/
Autorka:

Agnieszka Procek
Zajmuje się opracowywaniem informacji chemicznej o produktach. Specjalizuje się w zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa kosmetyków. Doradza i dba o poprawność deklaracji. Zwolenniczka minimalistycznej pielęgnacji.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium