Ocet jabłkowy - dlaczego warto go pić?
Ocet jabłkowy to jeden z najlepiej przebadanych naukowo superfoodów. Działa świetnie i niezawodnie, dlatego interesują się nim nie tylko dietetycy. Cenne właściwości octu zostały wielokrotnie przebadane w laboratoriach i opisane w pismach naukowych.
Właściwości octu jabłkowego, czyli 10 powodów, by pić ocet jabłkowy, które potwierdza nauka:
- Zabija bakterie - działa naturalnie i łagodnie. Potwierdzono zwalczający wpływ octu jabłkowego na bakterie E. Coli i S. aureus.
- Pozwala pozbyć się infekcji grzybiczych - w tym celu bywa stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Potwierdzono zwalczający wpływ na grzyby z grupy C. albicans
- Działa jak probiotyk - wspiera mikrobiom jelit, zwiększając liczebność bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium
- Reguluje poziom kwasu żołądkowego - w sytuacji, gdy żołądek produkuje go zbyt mało. Jeśli przyczyną zgagi nie jest nadkwasota, a np. stres czy błędy dietetyczne, może pomóc w zwalczaniu problemu.
- Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów obniżając ryzyko miażdżycy czy udarów
- Obniża ciśnienie krwi, wspierając pracę serca
- Zawiera sporo przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu, niszcząc wolne rodniki. W ten sposób chroni nas np. przed rakiem czy chorobą Alzheimera. Są to witaminy z trzech grup (A, E, D) polifenole, chinony i katecholaminy.
- Zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu wspiera proces odchudzania. Jeśli do posiłku dodajemy ocet jabłkowy, energia z pożywienia będzie uwalniana dłużej i bardziej efektywnie.
- Wspomaga leczenie cukrzycy, obniżając poziom cukru we krwi. Reguluje metabolizm cukrów i poprawia także wrażliwość komórek na insulinę.
- Poprawia procesy trawienia. Dzięki obecności pektyn i wsparciu dla mikrobiomu ocet jabłkowy może okazać się pomocny w zaparciach.
Ocet jabłkowy jak pić?
Jak pić ocet jabłkowy? Ocet jabłkowy, jak każdy, naturalny produkt, może wspierać nasze zdrowie, gdy stosujemy go regularnie, przez dłuższy okres włączając do codziennej diety. Osoby wykorzystujące żywy ocet jabłkowy do picia, mówią, że pierwsze efekty widziały po okresie miesiąca, dwóch lub trzech.
Nie wiesz, jak pić ocet jabłkowy? Z czym go mieszać? Co dodać do szklanki z wodą i octem? Zobacz nasze przepisy na napoje z octem jabłkowym!
Kiedy pić ocet jabłkowy rano czy wieczorem?
Ocet jabłkowy warto pić co najmniej dwa razy dziennie. Pierwszą porcję można przyjąć na czczo. Kolejną przed głównym posiłkiem w ciągu dnia.
Planujecie włączyć do Waszej diety ocet jabłkowy do picia? Zacznijcie od jednej dużej łyżki octu rozcieńczonej w wodzie, lub innym napoju, wypijanej pół godziny przed śniadaniem i pół godziny przed obiadem / kolacją. Wybierzcie porę, w której odbywa się Wasz największy posiłek w ciągu dnia.
Stopniowo zwiększajcie ilość octu do dwóch dużych łyżeczek 2 x dziennie. Drugą porcję octu w ciągu dnia możecie wykorzystać także jako dodatek czy przyprawę. Ocet jabłkowy pasuje do mizerii, marynaty do mięsa i ryb, dressingów, zupy pomidorowej, marynowanych warzyw. Zwróćcie uwagę, by nie przekroczyć dziennej dawki - do marynaty, zupy, kremu kanapkowego także nie więcej niż 2 duże łyżki octu!
Ocet jabłkowy na czczo to dobry pomysł?
Ocet jabłkowy w diecie zdrowej osoby może pojawić się jeszcze przed śniadaniem, na pusty żołądek. W jaki sposób podawać ocet jabłkowy na czczo?
- wodą z octem jabłkowym na czczo
250 ml wody + 1 łyżka miodu + 1-2 łyżki octu jabłkowego
dobrymi dodatkami będą podkręcające metabolizm i wspierające odporność przyprawy korzenne: imbir, cynamon, kurkuma, pieprz cayenne.
Ocet jabłkowy wraz z głównym posiłkiem
- dressing czosnkowo - musztardowy
2 łyżki oleju słonecznikowego + 1 łyżka wody + 1-2 łyżki octu jabłkowego + 1 łyżeczka musztardy + 1 łyżeczka miodu + pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
- tzatziki
1 długi ogórek (przetarty i odciśnięty) + jedna łyżka oliwy z oliwek + mały jogurt grecki + 1-2 łyżki octu jabłkowego + ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Przyprawy: pieprz, sól, koperek
Ocet jabłkowy jak pić przed obiadem?
Pamiętaj!
Ocet jabłkowy jest kwaśny i wymaga rozcieńczania. Pity prosto z łyżeczki może doprowadzić do poparzeń w jamie ustnej, gardle i przełyku.
Ogólna zasada rozcieńczania jest taka: maksymalnie 2 łyżki octu na szklankę płynu (wody, soku, herbaty). Zależy nam także na niskiej temperaturze napoju, by nie zabić wrzątkiem wielu cennych składników octu jabłkowego.
- smoothie owocowe
2 jabłka + 1 pomarańcza + 1-2 łyżki octu jabłkowego + 2 cm świeżego imbiru
Blendujemy w blenderze lub używamy wyciskarki wolnoobrotowej.
- picie octu jabłkowego w postaci oxymelu
Świetnym sposobem na wprowadzenie octu jabłkowego do diety jest tak zwany ognisty cydr, czyli oxymel. Jego skład to same naturalne, silnie antybakteryjne składniki. Energetyczny szot z oksymelu przed obiadem / kolacją, a nawet przed śniadaniem, to świetny sposób, by jednym napojem wspierać trawienie i odporność.
- picie octu z wodą miodem i cynamonem
250 ml wody + 1 łyżka miodu + 1-2 łyżki octu jabłkowego + pół łyżeczki cynamonu
- woda z octem bez miodu
250 ml wody + 1 łyżka syropu z mniszka + 1-2 łyżki octu jabłkowego + pół łyżeczki kurkumy
Ocet jabłkowy - ile pić w ciągu dnia?
Maksymalne dzienne spożycie octu jabłkowego nie powinno przekraczać 60 ml, co daje 4 duże łyżki stołowe. By działanie octu mogło utrzymywać się przez cały dzień, dzielimy ilość na dwie porcje i przyjmujemy przed śniadaniem i największym posiłkiem w ciągu dnia.
Jak długo pić ocet jabłkowy, by zobaczyć efekty?
Ocet jabłkowy można pić codziennie przez wiele miesięcy. Dla zdrowej osoby jest to produkt bezpieczny. Obecność octu jabłkowego w diecie jest pożądana przez cały rok i nie wymaga stosowania przerw, o ile Wasze organizmy nie sygnalizują potrzeby zrobienia przerwy. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości dotyczące stosowania octu w Waszym przypadku, skonsultujcie się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej lub gastrologiem.
- Jak długo można pić ocet jabłkowy?
365 dni w roku - dla zdrowej osoby jest to bezpieczny środek codziennego zastosowania dietetycznego. Jak zawsze wskazana jest samoobserwacja.
Picie octu jabłkowego - skutki uboczne przy nadmiernym spożyciu
Jeśli ilość spożywanego octu jest za duża, pierwszym sygnałem ostrzegawczym będą dolegliwości żołądkowe, w tym zgaga i zbyt częsta potrzeba korzystania z toalety.
Ocet jabłkowy zwalcza zgagę czy ją wzmaga? Odpowiedź zależy od przyczyny, z której u danej osoby pojawia się zgaga.
Ocet jabłkowy zwalcza zgagę, jeśli pojawiła się w skutek:
- przejedzenia
- stresu
- błędów dietetycznych - tzn. gdy jecie za dużo smażonego, słodkiego, wysoko przetworzonego jedzenia
- zbyt małej podaży płynów
- zbyt wolnego wytwarzania soków trawiennych przez organizm z dowolnego innego powodu.
Ocet jabłkowy wzmoże zgagę, jeśli:
- dotyka Was nadkwaśność żołądka
- dotyczy Was problem niedomykania się odźwiernika żołądka
Picie octu jabłkowego - przeciwwskazania
Wśród przeciwwskazań znajdują się przede wszystkim choroby gastrologiczne, w tym wymieniona wyżej nadkwaśność. Jeśli z jakiegokolwiek innego powodu leczycie się w poradni gastrologicznej, przed włączeniem octu jabłkowego do diety musicie skonsultować się ze specjalistą.
- przeciwwskazania picia octu jabłkowego
Badania przeprowadzone na ludzkich zębach mądrości udowodniły także, że kwas octowy może uszkadzać szkliwo. To jeden z powodów, dla których warto pilnować zalecanych ilości, a także dbać o higienę jamy ustnej, wspierającą jej odpowiednie PH.
Picie octu z polskich jabłek, z dwuletniej fermentacji
Na koniec nie sposób wspomnieć o tym, że ocet jabłkowy to na wskroś polski produkt. Wśród wszystkich superfoodów trudniej o taki, który byłby mocniej obecny w diecie naszych przodków. Jabłko to najpopularniejszy polski owoc. W naszym zasięgu są dziesiątki przepysznych odmian, w tym te pradawne. Nie musimy pokonywać tysięcy kilometrów, by je sprowadzać.
Ocet jabłkowy w olejarni Olini powstaje więc w rytmie slow. Tradycyjny, dobry ocet jabłkowy powstaje z polskich jabłek, w procesie długiej, naturalnej fermentacji. Bez pasteryzacji, filtrowania, przyspieszaczy naturalnych procesów. Zamknięty w chroniących przed światłem butelkach, Ocet z jabłek Olini pozostaje „żywy”. Taki „pracujący” ocet jest dla naszego zdrowia najlepszy. Potwierdza to długa lista poświęconych octowi jabłkowemu badań naukowych.
Ocet jabłkowy publikacje naukowe:
- Ostman E, Granfeldt Y, Persson L, Björck I. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8. doi: 10.1038/sj.ejcn.1602197. PMID: 16015276.
- Carol S. Johnston, Cindy M. Kim, Amanda J. Buller; Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care 1 January 2004; 27 (1): 281–282.
- Ebihara K, Nakajima A: Effect of acetic acid and vinegar on blood glucose and insulin responses to orally administered sucrose and starch. Agric Biol Chem 52:1311–1312, 1988
- Matsuda M, DeFronzo RA: Insulin sensitivity indices obtained from oral glucose tolerance testing. Diabetes Care 22:1462–1470, 1999
- Ogawa N, Satsu H, Watanabe H, Fukaya M, Tsukamoto Y, Miyamoto Y, Shimizu M: Acetic acid suppresses the increase in disaccharidase activity that occurs during culture of Caco-2 cells. J Nutr 130:507–513, 2000
- Fushimi T, Tayama K, Fukaya M, Kitakoshi K, Nakai N, Tsukamoto Y, Sato Y: Acetic acid feeding enhances glycogen repletion in liver and skeletal muscle of rats. J Nutr 131:1973–1977, 2001
- Fushimi T, Suruga K, Oshima Y, Fukiharu M, Tsukamoto Y, Goda T. Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet. Br J Nutr. 2006 May;95(5):916-24. doi: 10.1079/bjn20061740. PMID: 16611381.
- Na L, Chu X, Jiang S, Li C, Li G, He Y, Liu Y, Li Y, Sun C. Vinegar decreases blood pressure by down-regulating AT1R expression via the AMPK/PGC-1α/PPARγ pathway in spontaneously hypertensive rats. Eur J Nutr. 2016 Apr;55(3):1245-53. doi: 10.1007/s00394-015-0937-7. Epub 2015 Oct 18. PMID: 26476634.
- Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-90. doi: 10.7754/clin.lab.2013.130528. PMID: 24839821.
- del Campo G, Berregi I, Santos JI, Dueñas M, Irastorza A. Development of alcoholic and malolactic fermentations in highly acidic and phenolic apple musts. Bioresour Technol. 2008;99:2857–63. doi: 10.1016/j.biortech.2007.06.007.
- Avci A, et al. Effects of apple consumption on plasma and erythrocyte antioxidant parameters in elderly subjects. Exp Aging Res. 2007;33:429–37. doi: 10.1080/03610730701525352.
- S, Hajimardloo A, Mindare HK. Dietary effect of apple cider vinegar and propionic acid on immune related transcriptional response and growth performance in white shrimp. Litopenaeus vannamei. Fish Shellfish Immunology. 2017;60:60–71. doi: 10.1016/j.fsi.2016.11.030.
- Nazıroğlu M, et al. Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. J Membr Biol. 2014;24:667–73.
- Budak NH, et al. Effects of apple cider vinegars produced with different techniques on blood lipids in high-cholesterol-fed rats. J Agric Food Chem. 2011;22–59(12):6638–44. doi: 10.1021/jf104912h.
- Yang J, Li Y, Wang F, Wu C. Hepatoprotective effects of apple polyphenols on CCI4-induced acute liver damage in mice. J Agric Food Chem. 2010;26–58(10):6525–31. doi: 10.1021/jf903070a.
- Denis, M. C. et al. Apple peel polyphenols and their beneficial actions on oxidative stress and inflammation. Furtos A, Dudonne S, Montoudis A, Garofalo C, Desjardins Y, Delvin E, Levy E. PLoS One8(1) (2013).
- Mota AC, et al. Antifungal Activity of Apple Cider Vinegar on Candida Species Involved in Denture Stomatitis. J Prosthodont. 2015;24(4):296–302. doi: 10.1111/jopr.12207.
- Safari R, Hoseinifar SH, Nejadmoghadam S, Khalili M. Apple cider vinegar boosted immunomodulatory and health promoting effects of Lactobacillus casei in common carp (Cyprinus carpio) Fish Shellfish Immunol. 2017;7(67):441–448. doi: 10.1016/j.fsi.2017.06.017