Oliwa z oliwek włoska Olini
- Z włoskiego Lazio prosto na Twój stół
- Orzeźwiający smak o delikatnej goryczce
- Oliwa extra virgin
77,5 g / 100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
idealna do chleba, sałatek i smażenia
Oliwa z oliwek – właściwości
Tłoczona na zimno oliwa z oliwek jest uważana za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Jeden jej kilogram zawiera od 50 do 1000 mg polifenoli! Badania potwierdzają, że włączenie jej do naszej diety może:
- pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu
- minimalizować ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
- dobrze wpływać na serce
- zmniejszać stany zapalne w organizmie
- niwelować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
- regulować poziom cukru we krwi
Oliwa z Włoch
Włoskie oliwy to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych oliw na świecie oraz duma narodowa Włochów. Oliwa jest dla nich tym, czym dla nas masło – mają ją zawsze pod ręką. Gotową, by zamoczyć w niej kromkę chleba czy skropić pizzę.
We Włoszech czasem całe wioski żyją z uprawy oliwek!
My z naszych podróży przywieźliśmy oliwę extra vergine, która powstaje we włoskim Lazio. To środkowy region Włoch, który leży nad Tybrem. Od północnego-wschodu otaczają go Apeniny, od zachodu – Morze Tyrreńskie.
Włoska oliwa z oliwek, którą się zachwyciliśmy, tłoczona jest z oliwek odmian Leccino i Frantoio. Pierwsze z nich mają delikatny, słodki posmak, a drugie są wyraziste i trochę pikantne.
Smak włoskiej oliwy z oliwek
Smak oliwy z oliwek dużo mówi o rejonie dojrzewania owoców, z których jest tłoczona. W naszej oliwie włoskiej czuć nuty migdałów, kwiatów, soczystej zieleni i pieprzu. Ma także delikatną goryczkę.
Włoska oliwa extra virgin (Oliva extra vergine)
Co to znaczy, że nasza oliwa włoska jest extra virgin? Tym mianem określa się produkty najwyższej jakości. Nasza oliwa powstała z dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych owoców, jest tłoczona na zimno w ciągu 24 h po zbiorach i nie została poddana obróbce chemicznej.
Jej kwasowość to 0,16%. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%. To także najmniej kwasowa z naszych oliw.
Oliwa z oliwek extra virgin – cena
Na cenę oliwy z oliwek wpływa wiele czynników. To, ile kosztuje, zależy od:
- położenia gajów oliwnych (im trudniejsze tereny, tym droższa oliwa)
- warunków uprawy
- rodzaju sprzętu i narzędzi, użytych do jej pozyskania
- liczby osób zatrudnionych przy jej produkcji
- ilości oliwy w owocach, na co wpływ ma klimat i pogoda
- jakości owoców (z gorszych, nieświeżych czy zgniłych oliwek robi się tańsze oliwy)
- kosztów transportu
Wyższą cenę będzie miała oliwa z oliwek extra virgin, tłoczona w odpowiednich warunkach 24 h od zbioru owoców, niż ta rafinowana, wytwarzana z wytłoczyn.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Włochy
Dla kogo: Polecamy ją zwłaszcza smakoszom i fanom kuchni włoskiej. Ze względu na swoje wartości odżywcze, będzie świetnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Ze względu na smak - lubią ją dzieci. Można podawać ją już od momentu rozszerzania diety. Dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.
Kolor i smak: Oliwa łagodna w smaku, aksamitna, z delikatną goryczką. W ustach wyczuwa się nuty migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej zieleni. Na podniebieniu zostaje subtelny posmak pieprzu.
Zapach: Nasza włoska oliwa z oliwek ma orzeźwiający, ziołowo-owocowy zapach. Pachnie świeżo skoszoną trawą i słodkimi migdałami.
Konsytencja: Jak każda dobra oliwa z oliwek ma oleistą, płynną konsystencję.
Kwasowość: Włoska oliwa z oliwek ma niską kwasowość - 0,16% - i może być zdefiniowana jako extra virgin.
Czas zbioru owoców: Zbiory 2022 r.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 01.10.2024 r. (Znajdziesz go na tylnej etykiecie)
Przechowywanie: Przechowywanie oliwy z oliwek jest bardzo proste. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami trzymaj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10 do 18°C. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).
Sposób użycia: Naszą włoską oliwę można stosować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealna do sałatek i pieczonych warzyw, grzanek, pizzy i focacci, smażenia frytek, a także makaronów oraz ryb i innych mięs.
Skład
100% oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3449 kJ / 824 kcal |
tłuszcz | 92 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 70 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 7,5 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Włoska oliwa z oliwek – zastosowanie
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno to nie tylko doskonały olej do smażenia i pieczenia, ale także smaczny składnik wielu dań.
Zachęcamy Cię do zmian! Zastąp zdrową oliwą z oliwek tłuszcze, które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone. Zrobisz to bardzo prosto:
- zamiast masła, tłuszczu do pieczenia czy smalcu – do smażenia użyj oliwy
- nie kupuj gotowych, kremowych sosów do sałatek – wypróbuj te na bazie oliwy lub użyj jej do stworzenia własnych dressingów
- warzywa jedz z dipem w postaci hummusu z oliwą z oliwek zamiast sosu na bazie śmietany czy majonezu
- do zrobienia pesto użyj jej zamiast śmietany czy sera
- zamiast masła użyj do chleba oliwy z oliwek z przyprawami
Oliwa z oliwek do smażenia
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno sprawdza się do smażenia, nawet na głębokim tłuszczu. Warto mieć jednak na uwadze, że dania w ten sposób przyrządzane są bardzo kaloryczne!
Oliwa z oliwek w diecie maluchów
Z oliwą z oliwek posiłki, które przygotowujesz swojemu dziecku, będą sycące i smaczniejsze. I zdrowsze! Oliwa z oliwek zawiera wiele witamin, w tym witaminę B, D, A, kwasy tłuszczowe nienasycone, a także przeciwutleniacze oraz dziesiątki innych cennych składników.
Oliwę z oliwek można podawać dziecku, które skończyło sześć miesięcy. Najlepiej po konsultacji z lekarzem.
Oliwa z oliwek – gdzie kupić?
Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek? Najlepiej prosto od właściciela oliwkowego sadu, u którego można spróbować jej zaraz po wytłoczeniu. Jednak nie każdy jest w stanie jechać na zakupy i degustację oliwy do Włoch. Dlatego świeżą, włoską oliwę (tłoczoną do 24 h od zbioru oliwek) dostaniesz w naszym sklepie!
Dlaczego nie polecamy tej z supermarketu? Choć kusi ceną, to może nie mieć już takich właściwości, co świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie wiadomo, jak długo stała na sklepowej półce i jak warunki przechowywania wpłynęły na jej cenne składniki.
Oliwę z oliwek kup w sklepie, który informuje o:
- roku zbioru owoców
- pochodzeniu oliwek
- odmianie oliwek
- metodzie jej pozyskiwania
Najlepsza oliwa z oliwek z Włoch – sklep Olini
Oliwa z oliwek z Włoch na Twoim stole? Tak! Dostarczymy ją wprost z pięknego Lazio do Twojego domu. Dzięki butelce z ciemnego szkła skorzystasz z tego, co ma w sobie najbardziej cennego. Dzięki kilku jej kroplom Twoje potrawy zachwycą Ciebie i Twoich gości śródziemnomorskim smakiem i aromatem.
Dlaczego warto sięgnąć po Oliwę z oliwek z Włoch Olini?
Najlepsze oliwki
Nasza oliwa tłoczona jest w ciągu 24 h po zbiorach, ze starannie wyselekcjonowanych owoców odmian Leccino i Frantoio. Rosną one na drzewkach owocowych z dala od zanieczyszczeń, w regionie Lazio. Oliwki zbierane są za pomocą wytrząsarki, aby nie uległy uszkodzeniu. Następnie transportuje się je w perforowanych skrzyniach. W ciągu 4-6 godzin od zbioru są myte, a następnie zespół techników i degustatorów poddaje je obróbce na zimno. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości surowca otrzymamy oliwę o bogatym aromacie i smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Wyekstrahowana oliwa z oliwek jest natychmiast filtrowana w celu usunięcia ostatnich pozostałych zanieczyszczeń. Następnie przechowuje się ją w stalowych pojemnikach, w stałej temperaturze 14°-18°, w atmosferze argonu. Oznacza to, że gdy jej poziom się obniża, do zbiorników automatycznie wpuszczany jest gaz. Chroni to oliwę przed kontaktem z tlenem i wzmacnia jej trwałość. Ta technologia jest dość kosztowna, stosują ją więc tylko nieliczne wytwórnie.
Mała skala
Naszych produktów nie znajdziesz w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach. Chcemy w pełni kontrolować ich jakość, warunki przechowywania i czas transportu.
Bezpieczny transport
Naszą oliwę wysyłamy w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe kwasy tłuszczowe), a dodatkowo na czas transportu pakujemy ją w styropianowy termos. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.