0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Oliwa z oliwek włoska Olini

  • Z włoskiego Lazio prosto na Twój stół
  • Orzeźwiający smak o delikatnej goryczce
  • Oliwa extra virgin
Cena: 42,90 zł 42.90
Cena w abonamencie: 38,60 zł



























Przy średnim zużyciu (ok. 1 łyżki dziennie) butelka 500 ml wystarcza na 1 miesiąc.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Ta oryginalna włoska oliwa z oliwek smakuje perfetto! Czuć w niej świeżość traw, kwiatów i ziół. Powstaje z owoców odmian Leccino i Frantoio, które dojrzewają z dala od zanieczyszczeń, w regionie Włoch znanym z wulkanicznych krajobrazów, gorących źródeł i malowniczych jezior - Lazio.

77,5 g / 100 g

kwasy tłuszczowe nienasycone

idealna do chleba, sałatek i smażenia

Oliwa z oliwek – właściwości

Tłoczona na zimno oliwa z oliwek jest uważana za najzdrowszy tłuszcz na świecie. Jeden jej kilogram zawiera od 50 do 1000 mg polifenoli! Badania potwierdzają, że włączenie jej do naszej diety może:

  • pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu
  • minimalizować ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera
  • dobrze wpływać na serce
  • zmniejszać stany zapalne w organizmie
  • niwelować ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
  • regulować poziom cukru we krwi

Oliwa z Włoch

Włoskie oliwy to jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych oliw na świecie oraz duma narodowa Włochów. Oliwa jest dla nich tym, czym dla nas masło – mają ją zawsze pod ręką. Gotową, by zamoczyć w niej kromkę chleba czy skropić pizzę.

We Włoszech czasem całe wioski żyją z uprawy oliwek!

My z naszych podróży przywieźliśmy oliwę extra vergine, która powstaje we włoskim Lazio. To środkowy region Włoch, który leży nad Tybrem. Od północnego-wschodu otaczają go Apeniny, od zachodu – Morze Tyrreńskie.

Włoska oliwa z oliwek, którą się zachwyciliśmy, tłoczona jest z oliwek odmian Leccino i Frantoio. Pierwsze z nich mają delikatny, słodki posmak, a drugie są wyraziste i trochę pikantne.

Smak włoskiej oliwy z oliwek

Smak oliwy z oliwek dużo mówi o rejonie dojrzewania owoców, z których jest tłoczona. W naszej oliwie włoskiej czuć nuty migdałów, kwiatów, soczystej zieleni i pieprzu. Ma także delikatną goryczkę.

Włoska oliwa extra virgin (Oliva extra vergine)

Co to znaczy, że nasza oliwa włoska jest extra virgin? Tym mianem określa się produkty najwyższej jakości. Nasza oliwa powstała z dokładnie wyselekcjonowanych, najlepszych owoców, jest tłoczona na zimno w ciągu 24 h po zbiorach i nie została poddana obróbce chemicznej.

Jej kwasowość to 0,16%. Według norm europejskich i międzynarodowych, aby oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia została zdefiniowana jako extra virgin, musi mieć kwasowość poniżej 0,8%. To także najmniej kwasowa z naszych oliw.

Oliwa z oliwek extra virgin – cena

Na cenę oliwy z oliwek wpływa wiele czynników. To, ile kosztuje, zależy od:

  • położenia gajów oliwnych (im trudniejsze tereny, tym droższa oliwa)
  • warunków uprawy
  • rodzaju sprzętu i narzędzi, użytych do jej pozyskania
  • liczby osób zatrudnionych przy jej produkcji
  • ilości oliwy w owocach, na co wpływ ma klimat i pogoda
  • jakości owoców (z gorszych, nieświeżych czy zgniłych oliwek robi się tańsze oliwy)
  • kosztów transportu

Wyższą cenę będzie miała oliwa z oliwek extra virgin, tłoczona w odpowiednich warunkach 24 h od zbioru owoców, niż ta rafinowana, wytwarzana z wytłoczyn.

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Włochy

Dla kogo: Polecamy ją zwłaszcza smakoszom i fanom kuchni włoskiej. Ze względu na swoje wartości odżywcze, będzie świetnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Ze względu na smak - lubią ją dzieci. Można podawać ją już od momentu rozszerzania diety. Dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.

Kolor i smak: Oliwa łagodna w smaku, aksamitna, z delikatną goryczką. W ustach wyczuwa się nuty migdałowe, kwiatowe oraz orzeźwiającej, soczystej zieleni. Na podniebieniu zostaje subtelny posmak pieprzu.

Zapach: Nasza włoska oliwa z oliwek ma orzeźwiający, ziołowo-owocowy zapach. Pachnie świeżo skoszoną trawą i słodkimi migdałami.

Konsytencja: Jak każda dobra oliwa z oliwek ma oleistą, płynną konsystencję.

Kwasowość: Włoska oliwa z oliwek ma niską kwasowość - 0,16% - i może być zdefiniowana jako extra virgin.

Czas zbioru owoców: Zbiory 2022 r.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 01.10.2024 r. (Znajdziesz go na tylnej etykiecie)

Przechowywanie: Przechowywanie oliwy z oliwek jest bardzo proste. Aby cieszyć się jej smakiem i właściwościami trzymaj ją w ciemnym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 10 do 18°C. Może, ale nie musi to być lodówka (oliwa może w niej zmętnieć).

Sposób użycia: Naszą włoską oliwę można stosować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest idealna do sałatek i pieczonych warzyw, grzanek, pizzy i focacci, smażenia frytek, a także makaronów oraz ryb i innych mięs.

Składniki

100% oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3449 kJ / 824 kcal
tłuszcz 92 g
w tym 
- kwasy tłuszczowe nasycone 14 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 70 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 7,5 g
węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Włoska oliwa z oliwek – zastosowanie

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno to nie tylko doskonały olej do smażenia i pieczenia, ale także smaczny składnik wielu dań.

Zachęcamy Cię do zmian! Zastąp zdrową oliwą z oliwek tłuszcze, które zawierają kwasy tłuszczowe nasycone. Zrobisz to bardzo prosto:

  • zamiast masła, tłuszczu do pieczenia czy smalcu – do smażenia użyj oliwy
  • nie kupuj gotowych, kremowych sosów do sałatek – wypróbuj te na bazie oliwy lub użyj jej do stworzenia własnych dressingów
  • warzywa jedz z dipem w postaci hummusu z oliwą z oliwek zamiast sosu na bazie śmietany czy majonezu
  • do zrobienia pesto użyj jej zamiast śmietany czy sera
  • zamiast masła użyj do chleba oliwy z oliwek z przyprawami

Oliwa z oliwek do smażenia

Oliwa z oliwek tłoczona na zimno sprawdza się do smażenia, nawet na głębokim tłuszczu. Warto mieć jednak na uwadze, że dania w ten sposób przyrządzane są bardzo kaloryczne!

Oliwa z oliwek w diecie maluchów

Z oliwą z oliwek posiłki, które przygotowujesz swojemu dziecku, będą sycące i smaczniejsze. I zdrowsze! Oliwa z oliwek zawiera wiele witamin, w tym witaminę B, D, A, kwasy tłuszczowe nienasycone, a także przeciwutleniacze oraz dziesiątki innych cennych składników.

Oliwę z oliwek można podawać dziecku, które skończyło sześć miesięcy. Najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Oliwa z oliwek – gdzie kupić?

Gdzie kupić dobrą oliwę z oliwek? Najlepiej prosto od właściciela oliwkowego sadu, u którego można spróbować jej zaraz po wytłoczeniu. Jednak nie każdy jest w stanie jechać na zakupy i degustację oliwy do Włoch. Dlatego świeżą, włoską oliwę (tłoczoną do 24 h od zbioru oliwek) dostaniesz w naszym sklepie!

Dlaczego nie polecamy tej z supermarketu? Choć kusi ceną, to może nie mieć już takich właściwości, co świeża oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Nie wiadomo, jak długo stała na sklepowej półce i jak warunki przechowywania wpłynęły na jej cenne składniki.

Oliwę z oliwek kup w sklepie, który informuje o:

  • roku zbioru owoców
  • pochodzeniu oliwek
  • odmianie oliwek
  • metodzie jej pozyskiwania

Najlepsza oliwa z oliwek z Włoch – sklep Olini

Oliwa z oliwek z Włoch na Twoim stole? Tak! Dostarczymy ją wprost z pięknego Lazio do Twojego domu. Dzięki butelce z ciemnego szkła skorzystasz z tego, co ma w sobie najbardziej cennego. Dzięki kilku jej kroplom Twoje potrawy zachwycą Ciebie i Twoich gości śródziemnomorskim smakiem i aromatem.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Dlaczego oliwa z oliwek jest zdrowa?

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia pełna jest zdrowych dla serca przeciwutleniaczy, które mogą działać przeciwzapalnie i chronić przed cukrzycą typu 2. To także źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, które potrzebne są, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował.

Dlaczego oliwa z oliwek mętnieje?

W niskiej temperaturze niektóre kwasy tłuszczowe zaczynają zamarzać. Oliwę wystarczy wtedy przenieść w cieplejsze miejsce, aby odzyskała swoją klarowność.

Dlaczego oliwa z oliwek jest gorzka?

Gorzki smak to charakterystyczna cecha oliwy z oliwek. Odpowiadają za niego związki fenolowe, a dokładniej - oleuropeina. To jeden z polifenoli, występujący wyłącznie w oliwie z oliwek.

Dlaczego oliwa z oliwek zamarza?

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w które bogata jest oliwa z oliwek, mogą zamarzać w niskiej temperaturze. Oliwa przez to staje się mętna i gęsta. Jest to zjawisko zupełnie naturalne. W cieplejszym miejscu szybko wróci do płynnej postaci, bez szkody dla cennych składników.

Kiedy oliwa z oliwek jest zepsuta?

Oliwa z oliwek może jełczeć po okresie przydatności. Ten proces może nastąpić szybciej, jeśli będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dlatego trzeba trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu. Aby sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zepsuta - posmakuj jej i powąchaj. Według technologów żywności będzie gorzka lub kwaśna a jej zapach będzie przypominać aromat kredek lub kitu.

Kiedy pić oliwę z oliwek?

Każda pora dnia jest dobra na picie oliwy. Jednak wiele osób praktykuje spożywanie jej na czczo. Jedna łyżeczka lub łyżka oliwy dostarczy nam wielu cennych składników, jeszcze przed śniadaniem!

Czy od jedzenia oliwy z oliwek się tyje?

Wprost przeciwnie! Kilka badań wykazało, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek może być korzystna w kontrolowaniu wagi, a nawet pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Mimo to należy pamiętać, że oliwa z oliwek ma dużo kalorii, a więc należy ją spożywać z umiarem.

Włoska oliwa do smażenia?

Oliwa z oliwek składa się głównie z tłuszczów jednonienasyconych, które są odporne na umiarkowane ciepło. Ma również dość wysoki punkt dymienia, przez co można ją stosować do gotowania, pieczenia i grillowania. Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Nie potrzebujemy jej dużych ilości, jak w przypadku innych rodzajów tłuszczu, bo po podgrzaniu „rośnie”. Trzeba pamiętać, żeby nigdy nie smażyć niczego na tej samej oliwie. Należy też pamiętać, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia często ma wyraźny smak i aromat, więc może nieznacznie wpłynąć na końcowy smak dań.

Oliwa włoska czy hiszpańska?

Nasza oliwa hiszpańska jest łagodna w smaku i ma delikatną goryczkę. Włoska natomiast jest bardziej aromatyczna, kwiatowo-trawiasta, orzeźwiająca.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium