🌿 Limitowana nowość już dostępna tutaj 🌿
📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Zakwas z buraków Olini

  • Rzemieślniczy, jak domowy
  • Ulubieniec kobiet w ciąży
  • Źródło żywych kultur bakterii probiotycznych
Cena: 25,90 zł 25.90
Cena w abonamencie: 23,30 zł


























Najczęściej wybierane przez naszych klientów pojemności to 500 ml i 1 litr
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 0.01 zł Zobacz koszty dostawy
Żywy zakwas z buraków Olini zachwyci Cię kolorem, smakiem i właściwościami. Jest lekko musujący, więc picie go to frajda dla małych i dużych. Z nim łatwo włączysz do swojej diety codzienną porcję kiszonek, za co będą Ci wdzięczne Twoje jelita. Dzięki niemu dostęp do cennych składników rodzimego superfoodu masz przez cały rok, również jesienią i zimą. Zrobisz też z niego pyszne zupy!

przebadany przez UMED z Łodzi

Zakwas z buraków Olini – właściwości

Zakwas z buraków Olini powstaje według odtworzonej z sercem tradycyjnej receptury. Jego składnikami są starannie wyselekcjonowane warzywa i dobrej jakości przyprawy. Smakuje, jak domowy!

Nasz zakwas z buraków niepasteryzowany i w 100% czysty, ma prosty skład, bez konserwantów czy ulepszaczy. Jego apetyczny, rubinowy kolor to zasługa natury, nie barwników!

Podczas picia naszego zakwasu bąbelki będą łaskotać Cię w język i delikatnie strzelać w nos, bo jest lekko musujący. Jego gazowanie czy mętność to naturalne zjawiska, typowe dla produktów, które powstają podczas fermentacji.

Nasz „żywy” zakwas z buraków warto włączyć do diety cukrzycowej. To produkt o niskim indeksie glikemicznym, zawiera naturalnie występujące cukry.

Z zakwasem Olini wspierasz swój układ pokarmowy. Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazał, że zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (2,7 x 10⁵ CFU/ml), które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są one elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru.

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?

  1. To prosty sposób na więcej warzyw i ich cennych składników w Twojej diecie

    Proces kiszenia sprawia, że składniki odżywcze surowych warzyw lepiej się wchłaniają i przyswajają.

  2. Masz dostęp do warzyw cały rok, także jesienią i zimą

    Kiszonki to ratunek, gdy warzywniaki wieją pustkami. Do tego są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. I o wiele lepiej smakują!

  3. Składnik diety cukrzycowej

    W wyniku kiszenia, w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Kiszone warzywa mają więc niższy indeks glikemiczny niż surowe.

    Poza tym, według badań, jedzenie buraków ma pozytywny wpływ na zdrowie osób z cukrzycą.

  4. Element zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia

    Oprócz picia zakwasu buraczanego, ważne jest prowadzenie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.

  5. Długi termin ważności bez konserwantów

    Kiszenie, które jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności pozwala cieszyć się zakwasami przez długi czas. Do tego nie niszczy ich wartości odżywczych.

  6. Źródło probiotyków

    Przedstawiciele bakterii fermentacji mlekowej, w wyniku której powstają zakwasy, należą do probiotyków, czyli bakterii, które wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Polecany kobietom w ciąży, dzieciom i dorosłym.

Dzieci: Można podawać dzieciom, które ukończyły 1 rok życia.

Smak: Lekko kwaśny, trochę słonawy, czuć przyprawy.

Zapach: Wyczuwalna kwaśna nuta i aromat przypraw.

Konsystencja: Produkt płynny, lekko musujący. Może zawierać naturalny osad.

Kolor: Rubinowy, naturalny.

Jak używać: Do bezpośredniego spożycia lub jako składnik zup.

Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.

Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.

Data minimalnej trwałości: Data minimalnej trwałości to 5 miesięcy od ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.

Przechowywanie: Zakwas z buraków trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.

Skład

buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 43 kJ/ 10,2 kcal
tłuszcz 0 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
węglowodany 1,9 g
– w tym cukry 0,5 g
białko 0,6 g
sól 1,4 g
CFU 2,7 x 10⁵ CFU/ml

Zakwas z buraków przepis

Jak zrobić zakwas z buraków w domu? Poniżej przedstawiamy nasz przepis na zakwas buraczany!

Składniki:

  • 1 kg dobrej jakości, świeżych buraków (najlepiej z małego, lokalnego gospodarstwa)
  • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 duże liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zrobienia zalewy. Wodę zagotuj i rozpuść w niej łyżeczkę soli. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Szklany słój, w którym będzie dojrzewał zakwas z buraków dokładnie umyj, a następnie wyparz (to bardzo ważne!).
  3. Dokładnie umyj ręce i załóż rękawiczki jednorazowe. Kwestie higieny są tutaj bardzo ważne – pozwolą ci uniknąć zanieczyszczenia zakwasu i rozwoju pleśni.
  4. Buraki bardzo dokładnie umyj, a najlepiej wyszoruj je szczotką.
  5. Przygotowane buraki pokrój na cienkie plasterki.
  6. Do wyparzonego i ostudzonego słoja włóż pokrojone buraki. Układając buraki, równocześnie dodawaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, w taki sposób, aby przyprawy i buraki tworzyły warstwy.
  7. Zalej wszystko wcześniej przestudzoną zalewą. UWAGA! Osolona woda musi przykrywać wszystkie buraki! Dorób zalewy, jeśli potrzeba.
  8. Nałóż na słój pokrywkę i dokładnie ją zakręć.
  9. Zakwas z buraka czerwonego odstaw w miejsce, gdzie jest stała, pokojowa temperatura.
  10. Codziennie sprawdzaj zakwas z buraków czerwonych. Przez pierwsze dni kiszenia buraków na wierzchu może się pojawiać piana. Usuń ją przy pomocy czystej i wyparzonej łyżki. Następnie delikatnie wymieszaj zakwas i zakręć pokrywkę.
  11. Teraz trzymaj kciuki! Kiszenie buraków na zakwas trwa od 5 do nawet 14 dni.
  12. Domowy zakwas z buraków jest gotowy, gdy będzie miał intensywną, rubinową barwę.

Wskazówki:

  • Zakwas przygotowuj dokładnie umytymi dłońmi lub w rękawiczkach jednorazowych. Higiena pozwoli uniknąć zanieczyszczenia zakwasu i rozwoju pleśni.
  • Szklany słój, w którym będzie dojrzewał zakwas z buraków, dokładnie umyj, a następnie wyparz (to bardzo ważne!).

Jak widzisz, przepis na zakwas z buraków nie wydaje się zbyt skomplikowany. Jego wykonanie wymaga jednak nieco pracy i wprawy (szczególnie, jeśli solidnie przestrzegasz przy tym higieny). Nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie zakwasu buraczanego? Rzemieślniczy zakwas z buraków Olini, który robimy według tradycyjnej metody, smakuje, jak domowy. A co najlepsze, możesz mieć go od ręki!

Zakwas z buraków – zastosowanie

„Żywy” zakwas z buraka można pić np. do obiadu. Niektórzy wolą robić to o poranku, na czczo. Inni – wieczorem, przed pójściem spać. Dzięki poręcznej butelce zakwas Olini możesz zabrać do pracy!

Zakwasu z buraków możesz używać też do przyrządzania zup. Dzięki niemu zyskują lekko kwaskowaty posmak, apetyczny kolor i niesamowity aromat. Można zrobić z niego chłodnik, idealny na upalne dni, czy czerwony barszcz na święta.

Jak używać?

Zakwas z buraków niepasteryzowany stosuj na zimno – wysoka temperatura niszczy jego właściwości. 

Rekomendowane dzienne stosowanie zakwasu: 

Dzieci:

  • od 1 roku życia – 1-2 łyżki
  • od 2 lat – 4-5 łyżek i więcej

Dorośli:

  • ½ szklanki

Zakwas z buraków – cena

Więcej kosztuje produkt:

  • rzemieślniczy, tworzony według tradycyjnej receptury
  • świeży, który nie stał na półkach
  • czysty, bez sztucznych dodatków, niesłodzony, „żywy”
  • z wyselekcjonowanych składników od regionalnych, ekologicznych dostawców
  • produkowany małymi partiami, a nie przemysłowo

Zakwas z buraków – sklep

Uważaj na zakwasy z supermarketów! Produkty te, choć kuszą niską ceną, mogą nie mieć już tych samych właściwości, co świeże, nierafinowane produkty. Nie wiadomo, jak długo stały na półkach i jak na ich składniki wpłynęły światło czy temperatura.

Zakwas z buraków – gdzie kupić?

Wybieraj produkty od zaufanych dostawców, którzy:

  1. Używają składników najlepszej jakości

    Kolor, smak i działanie zakwasu to przede wszystkim zasługa użytych do jego przyrządzenia warzyw. Powinny być one starannie wyselekcjonowane. Najlepiej, jeśli pochodzą od lokalnych, zaufanych gospodarzy – z ich sadów czy plantacji, położonych z dala od zanieczyszczeń.

  2. Przechowują je w ochronnych warunkach

    Jeśli chcesz korzystać z właściwości świeżego zakwasu, wybierz ten w ciemnej butelce z grubego szkła, która chroni jego zawartość. W czasie transportu Twój zakwas powinien być zabezpieczony przed światłem słonecznym.

  3. Produkują je małymi partiami

    Produkty rzemieślnicze, w przeciwieństwie do przemysłowych, powstają według tradycyjnych receptur, małymi partiami. Wtedy można wycisnąć z owoców i warzyw to, co najcenniejsze. I smakują, jak domowe!

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Zakwas po otwarciu gazuje i się pieni. Czy to oznacza, że się zepsuł?

Nasz zakwas to produkt żywy, "pracujący", w 100% naturalny. W zależności od etapu fermentacji, a nawet pory roku i metody przechowywania, może mniej lub bardziej musować, gazować lub się pienić. To normalnie, a nawet pożądane, bo świadczy o świeżości i najwyższej jakości produktu. Transport i związane z nim wstrząsanie zawartością może gazowanie zakwasu lekko zwiększyć. Warto taką butelkę schłodzić w lodówce lub na jakiś czas zostawić niedokręconą. To powinno pomóc.

Czy można łączyć Zakwas z buraków z Olejem z czarnuszki?

Tak. Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia tych dwóch produktów w diecie. Mało tego, warto to robić ponieważ każdy z nich wspiera nasz organizm w inny sposób.

Czy można pić zakwasy w ciąży i podczas karmienia piersią?

Zakwas z buraków to zdrowa kiszonka. Jest źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, o których obecność w diecie właśnie w ciąży i podczas karmienia piersią należy szczególnie dbać. Do tego zakwas z buraków zawiera dobrze przyswajalne żelazo i kwas foliowy, czyli dwa składniki, na które zapotrzebowanie w tym okresie rośnie.

Czy można pić jednocześnie zakwas z buraków i z kapusty?

Te dwa produkty idealnie się uzupełniają. Zakwas z buraków dostarcza więcej witamin i minerałów, a Zakwas z kapusty to probiotyki, witamina C, i biodostępna siarka. Witamina C z kiszonej kapusty poprawia wchłanianie żelaza z zakwasu z buraków. Zakwas z buraków i Zakwas z kiszonej kapusty zawierają również nieco inne szczepy bakterii probiotycznych, a im większa różnorodność tych szczepów tylko lepiej dla naszych jelit. Także te dwa zakwasy to duet idealny.

Czy Zakwas z buraków można użyć do przygotowania barszczu?

Jasne. Zakwas dodany do zupy świetnie pogłębi jej smak i kolor. Należy pamiętać, że podgrzany straci jednak część swoich właściwości.

Jak długo można przechowywać zakwas po otwarciu?

Nasz Zakwas z buraków to produkt żywy, pracujący. Najlepiej przechowywać go w lodówce - przed i po otwarciu. Nie należy obawiać się o jego świeżość, w niskiej temperaturze jest on bezpieczny - w końcu tradycyjnie kiszonki w piwnicach naszych babć stały miesiącami.

Co zrobić po otrzymaniu przesyłki z zakwasem?

Po rozpakowaniu paczki włóż go do lodówki dla schłodzenia przed pierwszym otwarciem. Następnie przechowuj go zgodnie ze wskazówkami.

Historie klientów

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 0.01 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium