• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.
100% natury
  • SHOPburak
  • SHOPburak1
  • SHOPburak2
  • SHOPburak3
  • SHOPburak4
  • SHOPburak
  • SHOPburak1
  • SHOPburak2
  • SHOPburak3
  • SHOPburak4

Zakwas z buraków Olini

Zakwas z buraków z Rodzinnej Olejarni Olini to żywy, niepasteryzowany, w 100% naturalny napój probiotyczny. Powstaje w trakcie naturalnej fermentacji buraków. Posiada bogaty, lekko kwaskowy smak. To pyszny i zdrowy napój, który w świetny sposób wzbogaci dietę w naturalne kiszonki. Zakwas to ciekawa propozycja również dla jadłospisu dziecka.
Cena: 16.90

Dostępność: 2 - 5 dni roboczych (Przygotowujemy na świeżo)

Wybierz pojemność:
  • 250 ml
  • 500 ml
  • 1 l

Wybierz dostępną pojemność oleju przed dodaniem do koszyka.

Na świeżo Bez glutenu Vegan Dieta paleo

Zakwas z buraków Olini

Nasz zakwas powstaje z buraków poddanych naturalnemu procesowi kiszenia, bez żadnych sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Podczas fermentacji buraków powstaje prawdziwy napój mocy o bogatym smaku, naturalnie mętny, lekko gazowany, którego nie rozcieńczamy i nie dosładzamy. Zakwas z buraków to prawdziwy napój mocy!

W zależności od pory roku i sposobu przechowywania zakwas może mocniej gazować lub zwiększyć swoją gęstość. Jest to naturalne i świadczy o zachodzącym procesie fermentacji. Żeby zmniejszyć musowanie zakwasu, należy go mocniej schłodzić.

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?

Kiszonki w ostatnim czasie wracają do łask. Oprócz niepowtarzalnego smaku, który urozmaici każdą dietę, mają też niezaprzeczalne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych obecnych w surowych warzywach oraz sprawia, że wzrasta zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C, a związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego, ulegają utrwaleniu. Jednocześnie fermentacja pozwala  usunąć szereg niepożądanych substancji takich jak cyjany i tioglikozydy.

Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Sfermentowana żywność jest od wieków spożywana w każdym kraju na całym świecie, odgrywając ważną rolę w diecie. Dopiero niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.

Kiszenie to jedyny sposób przetwarzania i utrwalania żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.

Źródła:

Handbook of Fermented Functional Foods

http://www.asmscience.org/content/book/10.1128/9781555818463.chap33

Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:

  • podczas procesu kiszenia składniki odżywcze, które są już składnikami żywności stają się bardziej dostępne - w przypadku buraków to witaminy z grupy B oraz witamina C.
  • w niektórych przypadkach mikroorganizmy przeprowadzające fermentację mogą syntetyzować nowe, odżywczo ważne składniki.
  • Same mikroorganizmy mogą zawierać enzymy lub inne biologicznie aktywne składniki, które są spożywane wraz z kiszonkami.

Źródła:

Lactic Acid Bacteria in Vegetable Fermentations https://www.researchgate.net/publication/290122166_Lactic_Acid_Bacteria_in_Vegetable_FermentationsLa... Fermentation of Vegetables and Fruits https://www.researchgate.net/publication/268740843_Lactic_Acid_Fermentation_of_Vegetables_and_Fruits

Fermentation of beet juice by beneficial lactic acid bacteria https://www.researchgate.net/publication/222630433_Fermentation_of_beet_juice_by_beneficial_lactic_a...

Zakwas z buraków - zastosowanie

Zakwas z buraków, który proponuje Państwu nasz sklep, charakteryzuje się pięknym rubinowym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, charakterystycznym dla kiszonek.

Aby zachować pełnię jego właściwości należy spożywać go na zimno, lub dodać do barszczu pod koniec gotowania.

Zakwasy warzywne, w tym zakwas buraczany, to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzi się idealnie w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.

Są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w burakach - naszym regionalnym superfoods.

Warto zaproponować zakwas z buraków również dzieciom. Dzieci w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw - ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym słodko-kwaskowym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.

Źródła:

Poradnik żywienia dziecka

https://static-tysiac-dni-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/guides/zywienia-dziecka-136.pd... style="font-size: 10px;">Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - zasady i komentarze

https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzie... 


Jak podawać zakwas z buraków:

  • zakwas należy spożywać na surowo i na zimno
  • można zmieszać go z sokiem owocowym żeby przełamać kwaśny smak napoju
  • zakwas z buraków dla dzieci można wcześniej rozcieńczyć z wodą lub dosłodzić miodem lub innym naturalnym słodzikiem
  • dzieci chętnie piją zakwasy z małych kieliszków w formie “zdrowych szotów”
  • zakwas dodany do barszczu fantastycznie dopełni smak zupy - należy jednak pamiętać, że poddany obróbce termicznej może stracić część swoich wartości odżywczych
  • niewielką ilość zakwasu z buraków można dodawać do dziecięcych potraw - zupek, sosów, potrawek - podkreśli smak posiłku, a dodany dopiero na talerz, a nie do gotowania zachowa pełnię swoich właściwości.

Kiszonki to produkty spożywcze, które można polecić każdej zdrowej osobie. Do diety maluchów zakwas można zacząć wprowadzać po 1. roku życia - zawierają one sporo soli dlatego należy podawać je w rozsądnych ilościach. Po 12 miesiącu życia warto zakwas włączyć do diety jako składnik posiłków. Starsze dzieci mogą spożywać zakwas na łyżce lub do picia. Początkowo można stopniowo wprowadzać 1-2 łyżki dziennie, po drugich urodzinach można zwiększyć ilość podawanego zakwasu do 4-5 łyżek dziennie.

Osoby, dla których warzywne zakwasy są nowością w diecie powinny zacząć od niewielkich ilości i stopniowo przyzwyczajać układ pokarmowy do nowego składnika diety - naturalne kiszonki mogą przyspieszyć przemianę materii.

Zakwas najlepiej spożywać przed posiłkiem.

Źródła:

https://kulinaria.trojmiasto.pl/Okiem-dietetyka-warto-jesc-kiszonki-n120208.html#tri

Beet Kvass and Gut Health https://medcraveonline.com/IJCAM/IJCAM-03-00057

The Benefits of Fermented Beets https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/12/26/fermented-beets-benefits.aspx


Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące. Data ważności znajduje się na tylnej etykiecie.

Przechowywanie: Zakwas z buraków to produkt żywy. Należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno i surowo.

Skład: buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek

Dostępność i wysyłka: Zamówienia realizujemy w ciągu 2-5 dni roboczych i wysyłamy od poniedziałku od czwartku, tak aby zakwas nie musiał spędzać weekendu w podróży. Nasz zakwas przechowujemy w butelkach z grubego, aptecznego szkła, które na czas transportu pakujemy w termiczne opakowanie styropianowe, które chronią zakwas przed światłem i temperaturą.

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania bądź potrzebujesz pomocy przy wyborze oleju zadzwoń na naszą infolinię: 693 222 687 lub napisz: sklep@olini.pl.

Wartość odżywcza w 100 g: 

Wartość energetyczna 43 kJ / 10,2 kcal
- tłuszcz 0 g
- węglowodany 1,9 g
- w tym cukry 0,5 g
- białko 0,6 g
- sól 1,37 g

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: Paula, dodano: 18 czerwca 2019 | 15:18
sklep internetowy: Olini.pl
Polecam
Przeczytaj opinię
Nick: Ivona, dodano: 18 czerwca 2019 | 10:38
sklep internetowy: Olini.pl
Profesjonalna obsługa. Produkt najwyższej jakości. Szybka przesyłka.
Przeczytaj opinię