Zakwas z buraków Olini
- Rzemieślniczy, jak domowy
- Ulubieniec kobiet w ciąży
- Źródło żywych kultur bakterii probiotycznych
przebadany przez UMED z Łodzi
Zakwas z buraków Olini – właściwości
Zakwas z buraków Olini powstaje według odtworzonej z sercem tradycyjnej receptury. Jego składnikami są starannie wyselekcjonowane warzywa i dobrej jakości przyprawy. Smakuje, jak domowy!
Nasz zakwas z buraków niepasteryzowany i w 100% czysty, ma prosty skład, bez konserwantów czy ulepszaczy. Jego apetyczny, rubinowy kolor to zasługa natury, nie barwników!
Podczas picia naszego zakwasu bąbelki będą łaskotać Cię w język i delikatnie strzelać w nos, bo jest lekko musujący. Jego gazowanie czy mętność to naturalne zjawiska, typowe dla produktów, które powstają podczas fermentacji.
Nasz „żywy” zakwas z buraków warto włączyć do diety cukrzycowej. Zawiera tylko naturalnie występujące cukry.
Z zakwasem Olini wspierasz swój układ pokarmowy. Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazał, że zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (2,7 x 10⁵ CFU/ml), które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są one elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru.
Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?
- To prosty sposób na więcej warzyw i ich cennych składników w Twojej diecie
Proces kiszenia sprawia, że składniki odżywcze surowych warzyw lepiej się wchłaniają i przyswajają.
- Masz dostęp do warzyw cały rok, także jesienią i zimą
Kiszonki to ratunek, gdy warzywniaki wieją pustkami. Do tego są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. I o wiele lepiej smakują!
- Składnik diety cukrzycowej
W wyniku kiszenia, w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Kiszone warzywa mają więc niższy indeks glikemiczny niż surowe.
Poza tym, według badań, jedzenie buraków ma pozytywny wpływ na zdrowie osób z cukrzycą.
- Element zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia
Oprócz picia zakwasu buraczanego, ważne jest prowadzenie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.
- Długi termin ważności bez konserwantów
Kiszenie, które jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania żywności pozwala cieszyć się zakwasami przez długi czas. Do tego nie niszczy ich wartości odżywczych.
- Źródło probiotyków
Przedstawiciele bakterii fermentacji mlekowej, w wyniku której powstają zakwasy, należą do probiotyków, czyli bakterii, które wykazują pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecany kobietom w ciąży, dzieciom i dorosłym.
Dzieci: Można podawać dzieciom, które ukończyły 1 rok życia.
Smak: Lekko kwaśny, trochę słonawy, czuć przyprawy.
Zapach: Wyczuwalna kwaśna nuta i aromat przypraw.
Konsystencja: Produkt płynny, lekko musujący. Może zawierać naturalny osad.
Kolor: Rubinowy, naturalny.
Jak używać: Do bezpośredniego spożycia lub jako składnik zup.
Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości: Data minimalnej trwałości to 5 miesięcy od ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Przechowywanie: Zakwas z buraków trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.
Składniki
buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 43 kJ/ 10,2 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 1,9 g |
– w tym cukry | 0,5 g |
białko | 0,6 g |
sól | 1,4 g |
CFU | 2,7 x 10⁵ CFU/ml |
Zakwas z buraków przepis
Jak zrobić zakwas z buraków w domu? Poniżej przedstawiamy nasz przepis na zakwas buraczany!
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości, świeżych buraków (najlepiej z małego, lokalnego gospodarstwa)
- 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku
- 4 duże liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób wykonania:
- Zacznij od zrobienia zalewy. Wodę zagotuj i rozpuść w niej łyżeczkę soli. Odstaw do przestygnięcia.
- Szklany słój, w którym będzie dojrzewał zakwas z buraków dokładnie umyj, a następnie wyparz (to bardzo ważne!).
- Dokładnie umyj ręce i załóż rękawiczki jednorazowe. Kwestie higieny są tutaj bardzo ważne – pozwolą ci uniknąć zanieczyszczenia zakwasu i rozwoju pleśni.
- Buraki bardzo dokładnie umyj, a najlepiej wyszoruj je szczotką.
- Przygotowane buraki pokrój na cienkie plasterki.
- Do wyparzonego i ostudzonego słoja włóż pokrojone buraki. Układając buraki, równocześnie dodawaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, w taki sposób, aby przyprawy i buraki tworzyły warstwy.
- Zalej wszystko wcześniej przestudzoną zalewą. UWAGA! Osolona woda musi przykrywać wszystkie buraki! Dorób zalewy, jeśli potrzeba.
- Nałóż na słój pokrywkę i dokładnie ją zakręć.
- Zakwas z buraka czerwonego odstaw w miejsce, gdzie jest stała, pokojowa temperatura.
- Codziennie sprawdzaj zakwas z buraków czerwonych. Przez pierwsze dni kiszenia buraków na wierzchu może się pojawiać piana. Usuń ją przy pomocy czystej i wyparzonej łyżki. Następnie delikatnie wymieszaj zakwas i zakręć pokrywkę.
- Teraz trzymaj kciuki! Kiszenie buraków na zakwas trwa od 5 do nawet 14 dni.
- Domowy zakwas z buraków jest gotowy, gdy będzie miał intensywną, rubinową barwę.
Wskazówki:
- Zakwas przygotowuj dokładnie umytymi dłońmi lub w rękawiczkach jednorazowych. Higiena pozwoli uniknąć zanieczyszczenia zakwasu i rozwoju pleśni.
- Szklany słój, w którym będzie dojrzewał zakwas z buraków, dokładnie umyj, a następnie wyparz (to bardzo ważne!).
Jak widzisz, przepis na zakwas z buraków nie wydaje się zbyt skomplikowany. Jego wykonanie wymaga jednak nieco pracy i wprawy (szczególnie, jeśli solidnie przestrzegasz przy tym higieny). Nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie zakwasu buraczanego? Rzemieślniczy zakwas z buraków Olini, który robimy według tradycyjnej metody, smakuje, jak domowy. A co najlepsze, możesz mieć go od ręki!
Zakwas z buraków – zastosowanie
„Żywy” zakwas z buraka można pić np. do obiadu. Niektórzy wolą robić to o poranku, na czczo. Inni – wieczorem, przed pójściem spać. Dzięki poręcznej butelce zakwas Olini możesz zabrać do pracy!
Zakwasu z buraków możesz używać też do przyrządzania zup. Dzięki niemu zyskują lekko kwaskowaty posmak, apetyczny kolor i niesamowity aromat. Można zrobić z niego chłodnik, idealny na upalne dni, czy czerwony barszcz na święta.
Jak używać?
Zakwas z buraków niepasteryzowany stosuj na zimno – wysoka temperatura niszczy jego właściwości.
Rekomendowane dzienne stosowanie zakwasu:
Dzieci:
- od 1 roku życia – 1-2 łyżki
- od 2 lat – 4-5 łyżek i więcej
Dorośli:
- ½ szklanki
Zakwas z buraków – cena
Więcej kosztuje produkt:
- rzemieślniczy, tworzony według tradycyjnej receptury
- świeży, który nie stał na półkach
- czysty, bez sztucznych dodatków, niesłodzony, „żywy”
- z wyselekcjonowanych składników od regionalnych, ekologicznych dostawców
- produkowany małymi partiami, a nie przemysłowo
Zakwas z buraków – sklep
Uważaj na zakwasy z supermarketów! Produkty te, choć kuszą niską ceną, mogą nie mieć już tych samych właściwości, co świeże, nierafinowane produkty. Nie wiadomo, jak długo stały na półkach i jak na ich składniki wpłynęły światło czy temperatura.
Zakwas z buraków – gdzie kupić?
Wybieraj produkty od zaufanych dostawców, którzy:
- Używają składników najlepszej jakości
Kolor, smak i działanie zakwasu to przede wszystkim zasługa użytych do jego przyrządzenia warzyw. Powinny być one starannie wyselekcjonowane. Najlepiej, jeśli pochodzą od lokalnych, zaufanych gospodarzy – z ich sadów czy plantacji, położonych z dala od zanieczyszczeń.
- Przechowują je w ochronnych warunkach
Jeśli chcesz korzystać z właściwości świeżego zakwasu, wybierz ten w ciemnej butelce z grubego szkła, która chroni jego zawartość. W czasie transportu Twój zakwas powinien być zabezpieczony przed światłem słonecznym.
- Produkują je małymi partiami
Produkty rzemieślnicze, w przeciwieństwie do przemysłowych, powstają według tradycyjnych receptur, małymi partiami. Wtedy można wycisnąć z owoców i warzyw to, co najcenniejsze. I smakują, jak domowe!
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Rozszerzanie Diety, rozszerzaniediety.pl
Alaantkoweblw, alaantkoweblw.pl
Dagmara z bloga Cała Reszta, calareszta.pl
Hafija, hafija.pl
Najczęściej zadawane pytania
Zakwas po otwarciu gazuje i się pieni. Czy to oznacza, że się zepsuł?
Czy można łączyć Zakwas z buraków z Olejem z czarnuszki?
Czy można pić zakwasy w ciąży i podczas karmienia piersią?
Czy można pić jednocześnie zakwas z buraków i z kapusty?
Czy Zakwas z buraków można użyć do przygotowania barszczu?
Jak długo można przechowywać zakwas po otwarciu?
Co zrobić po otrzymaniu przesyłki z zakwasem?
Historie klientów
Karolina
Agata
Agata