Zakwas z buraków Olini
- Naturalna multiwitamina
- Ulubieniec kobiet w ciąży
- Zdrowa kiszonka
naturalna multiwitamina
Zakwas z buraków Olini – właściwości
Nasz zakwas powstaje z buraków poddanych naturalnemu procesowi kiszenia, bez żadnych sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Podczas fermentacji buraków powstaje prawdziwy napój mocy o bogatym smaku, naturalnie mętny, lekko gazowany, którego nie rozcieńczamy i nie dosładzamy. Zakwas z buraków to prawdziwy napój mocy!
W zależności od pory roku i sposobu przechowywania zakwas może mocniej gazować lub zwiększyć swoją gęstość. Jest to naturalne i świadczy o zachodzącym procesie fermentacji. Żeby zmniejszyć musowanie zakwasu, należy go mocniej schłodzić.
Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?
Kiszonki w ostatnim czasie wracają do łask. Oprócz niepowtarzalnego smaku, który urozmaici każdą dietę, mają też niezaprzeczalne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych obecnych w surowych warzywach oraz sprawia, że wzrasta zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C, a związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego, ulegają utrwaleniu. Jednocześnie fermentacja pozwala usunąć szereg niepożądanych substancji takich jak cyjany i tioglikozydy.
Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:
- podczas procesu kiszenia składniki odżywcze, które są już składnikami żywności stają się bardziej dostępne – w przypadku buraków to witaminy z grupy B oraz witamina C.
- w niektórych przypadkach mikroorganizmy przeprowadzające fermentację mogą syntetyzować nowe, odżywczo ważne składniki.
- Same mikroorganizmy mogą zawierać enzymy lub inne biologicznie aktywne składniki, które są spożywane wraz z kiszonkami.
Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Sfermentowana żywność jest od wieków spożywana w każdym kraju na całym świecie, odgrywając ważną rolę w diecie. Dopiero niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.
Kiszenie to jedyny sposób przetwarzania i utrwalania żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i osób z niską zawartością żelaza. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, dla sportowców i osób dbających o zdrowe żywienie, Ph oraz oczyszczenie jelit.
Kolor i smak: Rubinowy kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami (bez konserwantów czy ulepszaczy) na niedużą skalę, mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.
Przechowywanie: Zakwas z buraków trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno lub jako dodatek do ugotowanego barszczu.
Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Skład
Buraki, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 43 kJ/ 10,2 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1,9 g |
- w tym cukry | 0,5 g |
białko | 0,6 g |
sól | 1,4 g |
Liczba bakterii fermentacji mlekowej | 2,3 * 10⁷ jtk/ml |
Zakwas z buraków – zastosowanie
Zakwas z buraków, który proponuje Państwu nasz sklep, charakteryzuje się pięknym rubinowym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, charakterystycznym dla kiszonek.
Aby zachować pełnię jego właściwości należy spożywać go na zimno, lub dodać do barszczu pod koniec gotowania.
Zakwasy warzywne, w tym zakwas buraczany, to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzi się idealnie w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.
Są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w burakach – naszym regionalnym superfoods.
Warto zaproponować zakwas z buraków również dzieciom. Dzieci w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw – ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym słodko-kwaskowym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.
Zakwas z buraków przepis
Jak zrobić zakwas z buraków w domu? Poniżej przedstawiamy nasz przepis na zakwas buraczany! Pamiętaj, że bardzo ważne jest dokładne przestrzeganie receptury i higieny.
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości, świeżych buraków (najlepiej z małego, lokalnego gospodarstwa)
- 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku
- 4 duże liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób wykonania:
- Zacznij od zrobienia zalewy. Wodę zagotuj i rozpuść w niej łyżeczkę soli. Odstaw do przestygnięcia.
- Szklany słój, w którym będzie dojrzewał zakwas z buraków dokładnie umyj, a następnie wyparz (to bardzo ważne!).
- Dokładnie umyj ręce i załóż rękawiczki jednorazowe. Kwestie higieny są tutaj bardzo ważne – pozwolą ci uniknąć zanieczyszczenia zakwasu i rozwoju pleśni.
- Buraki bardzo dokładnie umyj, a najlepiej wyszoruj je szczotką.
- Przygotowane buraki pokrój na cienkie plasterki.
- Do wyparzonego i ostudzonego słoja włóż pokrojone buraki. Układając buraki, równocześnie dodawaj czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, w taki sposób, aby przyprawy i buraki tworzyły warstwy.
- Zalej wszystko wcześniej przestudzoną zalewą. UWAGA! Osolona woda musi przykrywać wszystkie buraki! Dorób zalewy, jeśli potrzeba.
- Nałóż na słój pokrywkę i dokładnie ją zakręć.
- Zakwas z buraka czerwonego odstaw w miejsce, gdzie jest stała, pokojowa temperatura.
- Codziennie sprawdzaj zakwas z buraków czerwonych. Przez pierwsze dni kiszenia buraków na wierzchu może się pojawiać piana. Usuń ją przy pomocy czystej i wyparzonej łyżki. Następnie delikatnie wymieszaj zakwas i zakręć pokrywkę.
- Teraz trzymaj kciuki! Kiszenie buraków na zakwas trwa od 5 do nawet 14 dni.
- Domowy zakwas z buraków jest gotowy, gdy będzie miał intensywną, rubinową barwę.
Jak widzisz przepis na zakwas z buraków nie wydaje się zbyt skomplikowany, jednak cała procedura wymaga nieco pracy i wprawy (szczególnie przy solidnym przestrzeganiu higieny). Jeżeli nie masz czasu na samodzielne przygotowywanie zakwasu buraczanego, to zawsze możesz wypróbować nasz rzemieślniczy zakwas z buraków Olini, robiony według nieco innej, ale nadal domowej receptury.
Dlaczego warto sięgnąć po zakwas z buraków Olini?
Najlepsze warzywa
Zakwas z buraka Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich buraków. Warzywa użyte do produkcji zakwasu pochodzą z niewielkiego gospodarstwa, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości warzyw otrzymamy zakwas, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Zakwas z buraków Olini przygotowywany jest z surowych polskich warzyw. Do jego produkcji wykorzystywana jest tylko sól i przyprawy. Nie zawiera barwników, konserwantów, nie jest pasteryzowany. Proces kiszenia trwa wiele tygodni, a gotowy zakwas nie jest pasteryzowany, prosto z kiszenia trafia do butelki, dzięki czemu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Zakwas z buraków Olini, to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najświeższy, ale dobrze ukiszony zakwas.
Mała skala
Nasze zakwasy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze zakwasy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Rozszerzanie Diety, rozszerzaniediety.pl
Alaantkoweblw, alaantkoweblw.pl
Dagmara z bloga Cała Reszta, calareszta.pl
Hafija, hafija.pl
Najczęściej zadawane pytania
Zakwas po otwarciu gazuje i się pieni. Czy to oznacza, że się zepsuł?
Czy można łączyć Zakwas z buraków z Olejem z czarnuszki?
Czy można pić zakwasy w ciąży i podczas karmienia piersią?
Czy można pić jednocześnie zakwas z buraków i z kapusty?
Czy Zakwas z buraków można użyć do przygotowania barszczu?
Jak długo można przechowywać zakwas po otwarciu?
Historie klientów
Karolina
Agata
Agata
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Ewelina
Świetny produkt, bardzo smaczny, polecam wszystkim, jako element kiszonek.
Andrzej
Bardzo miła obsługa klienta.To dopiero początek moich zakupow
Lea Mikolcz
zakwas mocny, długi termin, można kupić dwie butle, dziecko zadowolone z kieliszka do obiadu ;)
Anita
Przepyszny kwaskowaty smak córeczka co dzień sama o niego prosi
Olga
Mniam pycha samo zdrowie :)
Elżbieta
Rewelacyjny smak, jeszcze sama nie zdecydowałam się na zrobienie własnego zakwasu z buraka, ale piłam innych firm i żaden nie był tak smaczny jak ten. Aż muszę się powstrzymywać aby za dużo nie wypić naraz. Działanie też takie jak należy. Świetny produkt.
Joanna
Pychotka. Polecam
anonim
Super
Marta
Jest pyszny, idealny na jesienne wspieranie odporności:)
anonim
Zakwas bardzo dobry. Obsluga na najwyższym poziomie. Bardzo polecam.
Marta
Gorąco polecam :) mój dwuletni syn go uwielbia i dzięki temu widać u niego odporność na tle żłobkowej grupy :)
Danuta
Bardzo smaczny zakwas z buraków ?Pychaaa, piję ze smakiem☺️?Polecam jak najbardziej, wart zakupu ?
Marta
Najlepszy zakwas! Wchodzi jak złoto. Moje jelita go lubią. Polecam.
Sylwia
Polecam. Szybka wysyłka. Super
Ania
Produkt bardzo dobry ! POLECAM !
Weronika
Zakwas jest rewelacyjny. Mój pięciolatek buraków nie lubi, a zakwas pije ?
Edyta
Zakwas jest pyszny,a najważniejsze że świeży:)
Jolanta
Bardzo smaczny. Nie cierpię soku z buraków, ale zakwas bardzo mile mnie zaskoczył. Naprawdę smaczny. Polecam. W czasie upałów rozcieńczam troszkę wodą lub sokiem jabłkowym i doskonale gasi pragnienie.
Oksana
Uwielbiam ten smak.
anonim
Super obsługa.
Elżbieta
O dziwo myślałam, że będzie kwaśniejszy a tu niespodzianka bardzo dobry w smaku i nawet moje dzieciaczki już się do niego przekonały, choć powiem, nie nie sa z tych to zjedzą wszystko co im się pod nos podłoży, więc coś w tym musi być :)
anonim
?
Anna
Popijam sobie z przyjemnością ta bombę zdrowotnosci. Pyszna jest polecam
Izabela
Mój ulubiony! Naturalny i pyszny
anonim
Bardzo smaczny zakwas. Zamówienie szybko zrealizowane. Polecam
Katarzyna
Rewelacyjny smak
anonim
Wszystko przebiegło pomyślnie. Polecam
Joanna
Polecam z całego serduszka. Na efekty stosowania pewnie będę musiała chwile poczekać, ale sam zakwas bardzo dobry, a wszystkie kwestie techniczne (transport, kontakt, newsletter) na najwyższym poziomie. Nie raz jeszcze zamówię u Was:)
Julia
Zakwas jest pyszny, w ładnej, poręcznej, ciemnej butelce. Przesyłkę otrzymałam profesjonalnie zapakowana i zabezpieczona - polecam!
Agnieszka
Jest pyszny, genialny, najlepszy jaki piłam.
anonim
Polecam!!!
Monika
Zakwas jest super, jak domowy.
Renata
Jest dobry
Weronika
Córka codziennie rano się upomina o zakwas, polecam!
Ciężadlik
Kolejne zakupy w najwyższej jakości- produkt i obsługa świetne!!!!
Magdalena
Smaczny i orzeźwiający zakwas
Magdalena
Zdecydowałam się na zakwas z buraków dla dziecka w celu wyprowadzenia córki z niedokrwistości. Wybrałam markę Olini ponieważ wcześniej kupowałam już od nich oleje: lniany i z czarnuszki. I tym razem też się nie zawiodłam. Zakwas w smaku genialny. Chętnie pijemy. Jedyny minus to butelka - jakoś nie umiemy z niej nalać tak żeby nie porozlewać :D polecam
Beata
Dziekuje ze Jestescie ......wszystko doszlo Pieknie zapakowane i dobrze smakuje
Nat
Uwielbiamy z córką! Aplikuje tez mezowi ;) uwielbiam go!
Barbara
Wszystko super
Jerzy
Bardzo dobry. Polecam.
Agata
Dzieci same proszą o zakwas z buraków, także myślę że to jest odpowiedz na to jaki to ma smak :)
Anna
Super. Polecam.
Aneta
Super pyszny polecam.
Aneta
Jestem bardzo zadowolona z otrzymanego produktu.
Anna
Cudowny zakwas o pieknym kolorze i pysznym smaku. Polecam
Zofia
Bardzo smaczny.
Anna
Pyszny
Elżbieta
Super jakość
Aga
Super
Jarosław
Bardzo dobry