Oxymelek Olini
- Niepasteryzowany, naturalnie mętny
- Na bazie żywego octu jabłkowego
- Udoskonalona formuła - łagodniejszy smak
wzbogacony o miętę i kurkumę
aż 20% miodu
Co to jest Oxymelek (Oksymelek)?
Oksymelek to oxymel dla dzieci. Łagodniejszy w smaku i słodszy niż w wersji dla dorosłych. I z pędzącą rakietą na etykiecie!
A co to jest oxymel (oksymel)? To słodzony octowy macerat warzywno-ziołowy, pełen naturalnych składników. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego i wskazuje na dwa główne składniki, z których powstaje. Oxy – kwaśny, ostry, oznacza ocet jabłkowy a mel lub méli – miód. Pozostałe składniki, z których robi się tradycyjny oxymel (oksymel), to warzywa, przyprawy i zioła.
Inna nazwa oxymelu to ognisty cydr, a więc tłumaczenie jego angielskiego określenia fire cider.
W medycynie naturalnej ten pikantny syrop od wieków stosuje się na wzmocnienie odporności i infekcje. Według naturopatów ma właściwości antybakteryjne (dlatego mówią o nim „naturalny antybiotyk”) i właściwości przeciwwirusowe. Według swoich zwolenników, pełen zdrowych składników oxymel (oksymel) poprawia też krążenie krwi i wykazuje korzystne działanie na trawienie.
Czy warto podawać Oxymelek (Oksymelek) Olini dzieciom?
Zastosuj Oxymelek Olini jeśli:
- wiesz, jak zrobić domowy ognisty cydr, ale chcesz mieć miksturę od ręki a nie czekać na nią tygodniami
- zastanawiasz się, jak podać swojemu dziecku cebulę i czosnek podczas przeziębienia
- chcesz dostarczyć mu wielu cennych składników z warzyw, przypraw oraz ziół
- wprowadzasz do diety swojego dziecka warzywa cebulowe i korzeniowe
- chcesz zapoznać je ze smakiem żywego octu jabłkowego
- wiesz, co to jest oxymel (oksymel) i stosujesz go na odporność, ale dla swojego malucha szukasz jego łagodniejszej wersji
Oxymelek dla dzieci – właściwości
Wielu rodziców uważa oxymel (oksymel) za naturalny antybiotyk – roślinne remedium na przeziębienie i grypę. Niektórzy podają go swoim maluchom nie tylko doraźnie, ale i na co dzień – na wzmocnienie odporności.
Oxymelek dla dzieci – udoskonalona formuła
Chcieliśmy, aby dzieci piły Oxymelek z jeszcze większą ochotą! Dlatego po wysłuchaniu naszych klientów, jego skład uległ zmianie.
Jak smakuje Oxymel dla dzieci Olini? W nowej wersji jest słodszy i mniej pikantny.
W nowym Oxymelku to właśnie naturalny miód zastąpił syrop z agawy, ponieważ ma:
- więcej przeciwutleniaczy
- mniej fruktozy
- wiele cennych właściwości zdrowotnych, których brak innym naturalnym substancjom słodzącym
Postawiliśmy też na lokalność. Polski, pyszny miód jest przecież na wyciągnięcie ręki! Tak słodki Oxymelek łatwiej wprowadzić do diety dziecka.
W nowym Oxymelku nie ma już pikantnej papryczki chilli. Jest za to więcej ziół i przypraw, które znane są z przeciwzapalnego działania. Oprócz czosnku i imbiru ma je też kurkuma.
Mimo że tradycyjny oxymel zawiera pieprz cayenne, nie ma go w dziecięcej wersji. Są za to inne, równie wartościowe, dodatkowe składniki.
W skład nowego Oksymelka wchodzi stosowane przez medycynę naturalną oregano. A jednocześnie aromatyczna przyprawa, bez której nie można wyobrazić sobie na przykład smaku pizzy.
Żeby Oksymelek smakował jeszcze lepiej, dodaliśmy do niego pikantno-słodkawy anyż. Są tu też goździki, które mają ciepłą, charakterystyczną nutę.
Dzięki mięcie i cytrynie nowy Oxymelek ma orzeźwiający posmak.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Niewiele wiadomo o skutkach ubocznych stosowania oxymelu (oksymelu) - wciąż nie ma badań w tym temacie. Brak jest też przeciwwskazań do picia go przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Specjaliści są natomiast zgodni, że powinny one zachować ostrożność, jeśli chodzi o spożywanie niepasteryzowanych produktów - a takie ma w swoim składzie oxymel. W razie wątpliwości, przed jego zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem. My polecamy stosować oxymel jako przyprawę, np. składnik sałatkowego sosu czy marynaty.
Dzieci: Oxymelek można podawać dzieciom od 2. roku życia.
Smak: Oxymel to napój o wyrazistym smaku, z orzeźwiającym, cytrynowo-miętowym akcentem. Na plan pierwszy wysuwa się kwasowość octu jabłkowego oraz pikantność warzyw korzeniowych i korzennych przypraw, zbalansowane słodyczą miodu.
Zapach: Wyczuwalna silna czosnkowo-cebulowa nuta i aromat korzennych przypraw.
Konsystencja: Płynna, nieklarowna.
Osad: Oxymel to niepasteryzowany, naturalnie mętny produkt. Wraz z upływem czasu może pojawić się w nim osad. To naturalne zjawisko! Przed spożyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.
Informacja dla alergików: Tradycyjny oxymel (oksymel) zawiera miód pszczeli.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania Oxymelu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oxymel to w 100% naturalny produkt, powstały na bazie żywego octu jabłkowego, dojrzałych warzyw oraz najlepszej jakości przypraw i ziół.
Przechowywanie: Jak przechowywać oxymel? Trzymaj go w lodówce lub w innym suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła - zarówno przed, jak i po otwarciu.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy i orzechów. Nie zawiera glutenu.
Skład
ocet jabłkowy - 80%, naturalny miód - 20%, cebula, czosnek, korzeń chrzanu, korzeń kurkumy, korzeń imbiru, cytryna, mięta, anyż, goździki, oregano, cynamon, pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 311 kJ / 73 kcal |
tłuszcz | 0,7 g |
- w tym kwasy nasycone | 0 g |
węglowodany | 17 g |
- w tym cukry | 12 g |
białko | < 0,5 g |
sól | < 0,5 g |
Oxymel (Oksymel) – przepis i proces przygotowania
Jedna, idealna receptura na oxymel nie istnieje. Zielarka Rosemary Gladstar, dzięki której ta mieszanka octu z warzywami i ziołami jest znana na całym świecie, zachęcała do tworzenia własnych jej wersji. Niektóre zebrała w swojej książce pt. „Ognisty cydr! – 101 ostrych przepisów…”.
Jak zrobić domowy oxymel (oksymel)? Potrzebujesz:
- dużego słoika
- składników najwyższej jakości
- dużo czasu – ognisty cydr powstaje 4 tygodnie
Składniki na tradycyjny oxymel:
Ocet jabłkowy – żywy, niepasteryzowany, z dwuletniej fermentacji
Miód – naturalny, z polskiej pasieki
Zdrowe, dojrzałe warzywa z ekologicznych upraw: ząbki czosnku, cebula, korzeń chrzanu i imbiru
Przyprawy: pieprz cayenne
Reszta zależy od Twojej wyobraźni i… kubków smakowych. Miód możesz zamienić na wegański syrop z agawy albo eksperymentować z pikantnością mikstury. Dodatkowe składniki, jakich możesz użyć do stworzenia oxymelu, to:
Warzywa i owoce: papryczki jalapeno, pomarańcze, cytryny, dzika róża
Przyprawy i zioła: kurkuma, cynamon, anyż, goździki, natka pietruszki, rozmaryn, mięta, tymianek, oregano, melisa, szałwia
Możesz też do octu jabłkowego dodać inne owocowe octy. Zmieni się wtedy kolor ognistego cydru.
Biały oxymel (oksymel) powstanie, gdy naturalny ocet jabłkowy zmieszasz z jasnym octem, np. z kwiatów czarnego bzu. Czerwony (oxymel) oksymel otrzymasz mieszając ocet jabłkowy z octem z dzikiej róży, aronii czy malinowym.
Oxymelek – zastosowanie
Zastanawiasz się, jak stosować Oxymelek, aby przypadł do gustu Twojemu maluchowi? Może pić/spożywać go na kilka sposobów:
- w ulubionej szklaneczce lub kubeczku – zawsze rozcieńczony!
- z ciepłą wodą – smakuje wtedy jak pikantna herbatka
- z sokiem lub lemoniadą – skutecznie ugasi pragnienie, zwłaszcza latem
- w sosach, marynatach i dressingach do sałatek – podkreśli smak potraw
Oxymelek – jak pić?
Wiele osób zastanawia się, jak podawać oxymel dzieciom. Oto 6 wskazówek, żeby robić to dobrze:
- Oxymel zawsze należy rozcieńczyć.
- Ze względu na ocet jabłkowy, rekomendujemy stosować go doraźnie, podczas przeziębienia lub kłopotów z trawieniem.
- Oxymelek można podawać maluchom, które skończyły 2 lata.
- Warto zacząć od niewielkich porcji, żeby przyzwyczaić dziecko do smaku tego pikantnego syropu.
- Podczas przeziębienia można podawać 1-2 łyżeczki oxymelu rozcieńczone z 250 ml wody lub soku 2-3 razy dziennie.
- Choć Oxymelek ma miód, można go jeszcze bardziej posłodzić do smaku.
Oxymel to nie wyrób medyczny czy produkt leczniczy. Nie ma więc sztywnych zaleceń w zakresie jego spożywania. Nie dotyczy go także zagrożenie przedawkowania.
Nasze rekomendacje, jak podawać oxymel dzieciom, mają charakter informacyjny. Opracowaliśmy je na podstawie dostępnych źródeł: opinii dietetyków i innych specjalistów oraz doświadczeń klientów i naszych własnych. W razie jakichkolwiek wątpliwości – warto skonsultować się z lekarzem.
Oxymel (Oksymel) – opinie
Opinie osób stosujących oxymel (oksymel) dotyczą najczęściej jego właściwości i działania.
Można m.in. przeczytać, że ognisty cydr pomógł rodzicom zwalczyć niejedno przeziębienie czy ból gardła swojego dziecka, a także wzmocnić jego organizm i odporność.
Dlaczego warto sięgnąć po Oxymelek Olini?
Najlepszy surowiec
Wszystkie składniki ognistego cydru, czyli niepasteryzowany, żywy ocet jabłkowy, a także dojrzałe warzywa, przyprawy i zioła, są najlepszej jakości. Pochodzą z podlaskiej wsi, położonej w sercu Puszczy Knyszyńskiej - obszaru objętego siecią Natura 2000.
Odpowiedni proces produkcji
Nasz Oxymelek przygotowują z najlepszych składników prawdziwi rzemieślnicy, od wielu lat wierni tradycyjnym metodom produkcji i oryginalnym recepturom. Ten gotowy produkt powstaje w dwóch fazach. W pierwszej, w wyniku dwuetapowej fermentacji, tworzy się żywy, niepasteryzowany ocet jabłkowy. W drugiej, dodaje się do niego pozostałe składniki: warzywa, zioła i przyprawy. Powolny, 4-tygodniowy proces maceracji wyciąga z nich to, co najlepsze dla zdrowia. Na końcowym etapie produkcji oxymelu płyn się przecedza i słodzi naturalnym miodem.
Mała skala
Gdzie kupić oxymel Olini? Tylko w naszej olejarni! Naszego ognistego cydru nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, nie stoi na półce. Do Ciebie trafia produkt, który pochodzi z małej partii.
Bezpieczny transport
Oxymelek wysyłamy do Ciebie w butelce z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy go w styropianowy termos. Chroni to jego cenne składniki przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Alaantkoweblw, alaantkoweblw.pl
Najczęściej zadawane pytania
Jak przechowywać Oxymelek?
Jak stosować Oxymelek?
Jak pić Oxymelek?
Oxymel (Oksymel) - przeciwwskazania
Czy oxymel działa na odporność?
Oxymel a temperatura
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Natalia
Syn złapał wirus od męża. Katar, kaszel, jest astmatykiem i mimo przyjmowania czarnuszki nie było efektów… każde przeziębienie kończyło się zapaleniem oskrzeli. Dawałam mu trzy łyki oxymelu dziennie rano popołudniu i wieczorem i o dziwi po dwóch dniach byl zdrowy co się nigdy nie zdarzyło. Będę mu podawać już cały czas! Działa według mnie lepiej niż czarnuszka. (5)
Basia
Najwspanialszy cydr zdrowotny. Nie ma mocnych na niego. Polecam z całego serca dla dzieciaków. (5)
Agnieszka
Dzieci 5 i 2 latka piją na zmianę z czarnuszką. Smak jest "trudny". Nie jest to słodki syropek z reklamy. Ale cała porcja witamin w tak małej ilości! Jestem mile zaskoczona! Polecam! Czosnek u Nas tylko w tej formie! (5)
Magda
Bardzo polecam. Moje córki pija przy pierwszych objawach przeziębienia i na szczęście na katarze się konczy. (5)
Natalia
Smak jest podły ale skład dobry. Obecnie szukam sposobu na zabicie smaku (5)
Maria
Oxymelek zaczęłam podawać mojej 6latce we wrześniu i....do grudnia nie ominęła ani jednego dnia w zerówce, a wcześniej w przedszkolu było to niemożliwe. Przerwy katarzyskowe co i rusz. Robiłam też własny oxymel, bo Olini motywuje i buduje w nas dobre nawyki ;) jednak Wasz to jest petarda, córka zaznajomiwszy się ze smakiem Oxymelka, popija dorosły oxymel i daje radę. To prozdrowotny eliksir w butelce. Zostaje z nami aż do wiosny!(5)
Ola
Smak dosyć specyficzny(2)