Oxymelek - oxymel dla dzieci Olini
- Niepasteryzowany, naturalnie mętny
- Na bazie żywego octu jabłkowego
- Smak, który lubią dzieci
wzbogacony o miętę i kurkumę
aż 20% miodu
Co to jest Oxymelek?
Oksymelek to oxymel dla dzieci. Łagodniejszy w smaku i słodszy niż w wersji dla dorosłych. I z pędzącą rakietą na etykiecie!
A co to jest oxymel (oksymel)? To słodzony octowy macerat warzywno-ziołowy, pełen naturalnych składników. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego i wskazuje na dwa główne składniki, z których powstaje. Oxy – kwaśny, ostry, oznacza ocet jabłkowy a mel lub méli – miód. Pozostałe składniki, z których robi się tradycyjny oxymel (oksymel), to warzywa, przyprawy i zioła.
Inna nazwa oxymelu to ognisty cydr, a więc tłumaczenie jego angielskiego określenia fire cider.
W medycynie naturalnej ten pikantny syrop od wieków stosuje się na wzmocnienie odporności i infekcje. Według naturopatów ma właściwości antybakteryjne (dlatego mówią o nim „naturalny antybiotyk”) i właściwości przeciwwirusowe. Według swoich zwolenników, pełen zdrowych składników oxymel (oksymel) poprawia też krążenie krwi i wykazuje korzystne działanie na trawienie.
Czy warto podawać Oxymelek (Oksymelek) Olini dzieciom?
Zastosuj Oxymelek Olini jeśli:
- wiesz, jak zrobić domowy ognisty cydr, ale chcesz mieć miksturę od ręki a nie czekać na nią tygodniami
- zastanawiasz się, jak podać swojemu dziecku cebulę i czosnek podczas przeziębienia
- chcesz dostarczyć mu wielu cennych składników z warzyw, przypraw oraz ziół
- wprowadzasz do diety swojego dziecka warzywa cebulowe i korzeniowe
- chcesz zapoznać je ze smakiem żywego octu jabłkowego
- wiesz, co to jest oxymel (oksymel) i stosujesz go na odporność, ale dla swojego malucha szukasz jego łagodniejszej wersji
Oxymel dla dzieci – właściwości
Wielu rodziców uważa oxymel (oksymel) za naturalny antybiotyk – roślinne remedium na przeziębienie i grypę. Niektórzy podają go swoim maluchom nie tylko doraźnie, ale i na co dzień – na wzmocnienie odporności.
Oxymelek dla dzieci – skład
Jak smakuje Oxymel dla dzieci Olini?
Jest słodki i mniej pikantny niż w wersji dla dorosłych. Dzięki temu łatwo go wprowadzić do diety dziecka.
Swoją słodycz Oxymelek zawdzięcza polskiemu, naturalnemu miodowi, który ma:
- więcej przeciwutleniaczy
- mniej fruktozy
- wiele cennych właściwości zdrowotnych, których brak innym naturalnym substancjom słodzącym
Pikantno-słodkawej nuty dodają Oxymelkowi także anyż i goździki.
Orzeźwiający posmak zyskał dzięki mięcie i cytrynie.
Ten syrop dla dzieci zawiera zioła i przyprawy, które znane są z przeciwzapalnego działania. Mowa o: czosnku, imbirze i kurkumie.
Stosowane przez medycynę naturalną oregano, które jest jednym ze składników Oxymelka, to także aromatyczna przyprawa, bez której nie można sobie wyobrazić pizzy.
Mimo że tradycyjny oxymel zawiera pieprz cayenne, nie ma go w dziecięcej wersji.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Niewiele wiadomo o skutkach ubocznych stosowania oxymelu (oksymelu) - wciąż nie ma badań w tym temacie. Brak jest też przeciwwskazań do picia go przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Specjaliści są natomiast zgodni, że powinny one zachować ostrożność, jeśli chodzi o spożywanie niepasteryzowanych produktów - a takie ma w swoim składzie oxymel. W razie wątpliwości, przed jego zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem. My polecamy stosować oxymel jako przyprawę, np. składnik sałatkowego sosu czy marynaty.
Dzieci: Oxymelek można podawać dzieciom od 2. roku życia.
Smak: Oxymel to napój o wyrazistym smaku, z orzeźwiającym, cytrynowo-miętowym akcentem. Na plan pierwszy wysuwa się kwasowość octu jabłkowego oraz pikantność warzyw korzeniowych i korzennych przypraw, zbalansowane słodyczą miodu.
Zapach: Wyczuwalna silna czosnkowo-cebulowa nuta i aromat korzennych przypraw.
Konsystencja: Płynna, nieklarowna.
Osad: Oxymel to niepasteryzowany, naturalnie mętny produkt. Wraz z upływem czasu może pojawić się w nim osad. To naturalne zjawisko! Przed spożyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.
Informacja dla alergików: Tradycyjny oxymel (oksymel) zawiera miód pszczeli.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii oxymeli to październik 2026 r., niezależnie od daty otwarcia produktu. Oxymel to w 100% naturalny produkt, powstały na bazie żywego octu jabłkowego, dojrzałych warzyw oraz najlepszej jakości przypraw i ziół.
Przechowywanie: Jak przechowywać oxymel? Trzymaj go w lodówce lub w innym suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła - zarówno przed, jak i po otwarciu.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy i orzechów. Nie zawiera glutenu.
Składniki
ocet jabłkowy - 80%, naturalny miód - 20%, cebula, czosnek, korzeń chrzanu, korzeń kurkumy, korzeń imbiru, cytryna, mięta, anyż, goździki, oregano, cynamon, pieprz
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 311 kJ / 73 kcal |
tłuszcz | 0,7 g |
– w tym kwasy nasycone | 0 g |
węglowodany | 17 g |
– w tym cukry | 12 g |
białko | 0,5 g |
sól | 0,5 g |
Oxymelek – przepis i proces przygotowania
Jedna, idealna receptura na oxymel nie istnieje. Zielarka Rosemary Gladstar, dzięki której ta mieszanka octu z warzywami i ziołami jest znana na całym świecie, zachęcała do tworzenia własnych jej wersji. Niektóre zebrała w swojej książce pt. „Ognisty cydr! – 101 ostrych przepisów…”.
Jak zrobić domowy oxymel (oksymel)? Potrzebujesz:
- dużego słoika
- składników najwyższej jakości
- dużo czasu – ognisty cydr powstaje 4 tygodnie
Składniki na tradycyjny oxymel:
Ocet jabłkowy – żywy, niepasteryzowany, z dwuletniej fermentacji
Miód – naturalny, z polskiej pasieki
Zdrowe, dojrzałe warzywa z ekologicznych upraw: ząbki czosnku, cebula, korzeń chrzanu i imbiru
Przyprawy: pieprz cayenne
Reszta zależy od Twojej wyobraźni i… kubków smakowych. Miód możesz zamienić na wegański syrop z agawy albo eksperymentować z pikantnością mikstury. Dodatkowe składniki, jakich możesz użyć do stworzenia oxymelu, to:
Warzywa i owoce: papryczki jalapeno, pomarańcze, cytryny, dzika róża
Przyprawy i zioła: kurkuma, cynamon, anyż, goździki, natka pietruszki, rozmaryn, mięta, tymianek, oregano, melisa, szałwia
Możesz też do octu jabłkowego dodać inne owocowe octy. Zmieni się wtedy kolor ognistego cydru.
Biały oxymel (oksymel) powstanie, gdy naturalny ocet jabłkowy zmieszasz z jasnym octem, np. z kwiatów czarnego bzu. Czerwony (oxymel) oksymel otrzymasz mieszając ocet jabłkowy z octem z dzikiej róży, aronii czy malinowym.
Oxymel dla dzieci – zastosowanie
Zastanawiasz się, jak stosować Oxymelek, aby przypadł do gustu Twojemu maluchowi? Może pić/spożywać go na kilka sposobów:
- w ulubionej szklaneczce lub kubeczku – zawsze rozcieńczony!
- z ciepłą wodą – smakuje wtedy jak pikantna herbatka
- z sokiem lub lemoniadą – skutecznie ugasi pragnienie, zwłaszcza latem
- w sosach, marynatach i dressingach do sałatek – podkreśli smak potraw
Oxymel dla dzieci – jak pić?
Wiele osób zastanawia się, jak podawać oxymel dzieciom. Oto 6 wskazówek, żeby robić to dobrze:
- Oxymel zawsze należy rozcieńczyć.
- Ze względu na ocet jabłkowy, rekomendujemy stosować go doraźnie, podczas przeziębienia lub kłopotów z trawieniem.
- Oxymelek można podawać maluchom, które skończyły 2 lata.
- Warto zacząć od niewielkich porcji, żeby przyzwyczaić dziecko do smaku tego pikantnego syropu.
- Podczas przeziębienia można podawać 1-2 łyżeczki oxymelu rozcieńczone z 250 ml wody lub soku 2-3 razy dziennie.
- Choć Oxymelek ma miód, można go jeszcze bardziej posłodzić do smaku.
Oxymel to nie wyrób medyczny czy produkt leczniczy. Nie ma więc sztywnych zaleceń w zakresie jego spożywania. Nie dotyczy go także zagrożenie przedawkowania.
Nasze rekomendacje, jak podawać oxymel dzieciom, mają charakter informacyjny. Opracowaliśmy je na podstawie dostępnych źródeł: opinii dietetyków i innych specjalistów oraz doświadczeń klientów i naszych własnych. W razie jakichkolwiek wątpliwości – warto skonsultować się z lekarzem.
Oxymel (Oksymel) – opinie
Opinie osób stosujących oxymel (oksymel) dotyczą najczęściej jego właściwości i działania.
Można m.in. przeczytać, że ognisty cydr pomógł rodzicom zwalczyć niejedno przeziębienie czy ból gardła swojego dziecka, a także wzmocnić jego organizm i odporność.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Alaantkoweblw, alaantkoweblw.pl