🌿 Limitowana nowość już dostępna tutaj 🌿
📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Miód rzepakowy kremowany Olini

  • Rozsmarowuje się tak łatwo, jak masło i nie spływa z kanapki
  • Zastrzyk energii po wysiłku lub chorobie i „naturalny antybiotyk”
  • Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
Cena: 37,90 zł 37.90
Cena w abonamencie: 34,10 zł












ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 0.01 zł Zobacz koszty dostawy
Miód rzepakowy kremowany Olini zachwyci Cię konsystencją, dzięki której łatwo nabierzesz go na łyżeczkę czy rozsmarujesz na kanapce. Jest tak słodki, że już jeden jego kęs zaspokoi Twoją ochotę na małe co nieco. Jedz go regularnie i wzmacniaj swój organizm dzięki cennym składnikom, które zawiera. Uprawiasz sport? Wychodzisz z choroby? Doda Ci energii. Za jego łagodny smak i puszystość uwielbiają go także najmłodsi! Bogaty w enzymy. Przebadany na prawdziwość, czystość i świeżość.

przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy

z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem

Miód rzepakowy z pasieki wędrownej

Poczuj smak prawdziwego miodu, który powstaje w pasiece wędrownej z Lubuskiego. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce, aby pszczoły miały pod dostatkiem kwitnących roślin.

Miód rzepakowy kremowany zachwyci Cię gładkością, dzięki której łatwo go nabrać ze słoiczka na łyżeczkę czy rozsmarować na kromce chleba, bez obaw, że z niej spłynie. Jego konsystencja jest zasługą bardzo powolnego i długiego mieszania (trwa ono od dwóch dni do tygodnia), które przeprowadza się, gdy miód zaczyna się krystalizować. W trakcie kremowania odsuwa się grubsze kryształki cukru, dzięki czemu smak wydaje się bardziej jednorodny i delikatny.

Kremowanie wydłuża datę minimalnej trwałości miodu, dlatego możesz cieszyć się nim przez wiele miesięcy. Jakość miodu świadczy o prawidłowo wykonanym kremowaniu. Tylko doświadczeni pszczelarze wiedzą, jak je przeprowadzić!

Miód rzepakowy kremowany – właściwości

Miód rzepakowy jest źródłem przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki.

Według badań pomaga na kaszel – może być nawet równie skuteczny, co leki!

Stosuj go, gdy drapie Cię w gardle, ponieważ ma antybakteryjne właściwości.

W przypadku problemów z trawieniem, ulgę może przynieść zjedzenie 1-2 łyżeczek miodu na pusty żołądek.

Rozwiązujesz trudne krzyżówki? Regularne spożywanie miodu może poprawić Twoją pamięć.

Jego składniki mogą też wspierać pracę Twojego serca.

W 100% naturalny, surowy miód zawiera:

  • witaminy – z grupy B
  • minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
  • antyoksydanty
  • aminokwasy
  • enzymy
  • prebiotyki

Oprócz spożywania miodu, ważne jest prowadzenie zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.

Miód rzepakowy – dla kogo?

Miód rzepakowy kremowany spożywaj zwłaszcza, gdy:

  • wychodzisz z choroby i czujesz się słabo
  • uprawiasz sport i potrzebujesz źródła energii
  • cierpisz na zaparcia
  • masz rany, ranki i inne dermatologiczne dolegliwości (wtedy zastosuj miód zewnętrznie)
  • masz problemy z pamięcią
  • chcesz poprawić ogólną kondycję organizmu
  • chcesz przyspieszyć przemianę materii
  • szukasz zamiennika słodyczy i białego cukru
  • jesteś na diecie bezglutenowej

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych.

Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.

Smak: Jeden z najsłodszych i najłagodniejszych miodów, jest zupełnie pozbawiony goryczy - stąd jego popularność, także wśród maluchów.

Zapach: Ma delikatny aromat kwiatów rzepaku.

Konsystencja: Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak przy niższych temperaturach może częściowo krystalizować (tworzą się wtedy drobne kryształki), co powoduje zmianę konsystencji - staje się ona bardziej gęsta, kremowa. Miód skrystalizowany można doprowadzić z powrotem do płynności, bez utraty jego cennych wartości, wolno podgrzewając go do temp (ok. 42°C).

Kolor: Ma bardzo szczególny kolor. W postaci płynnej jest niemal przezroczysty. W formie stałej przyjmuje jasną, niemal białą barwę.

Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do smoothie i zdrowego szota, do deserów: jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych oraz jako składnik sosów i marynat albo na kanapkę i na łyżeczce.

Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.

Data minimalnej trwałości: Data minimalnej trwałości to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.

Przechowywanie: Miód ma bardzo długą datę minimalnej trwałości, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.

Skład

100% miód rzepakowy kremowany

Miód rzepakowy dla dzieci

Jak podawać dzieciom miód rzepakowy kremowany? Najprościej prosto ze słoiczka lub na kromce chleba!

Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc ze smakiem pałaszuj go na ich oczach.

Miód rzepakowy osłodzi dzieciom chorowanie – sprawi, że w gardle będzie mniej drapać, a kaszel przestanie tak męczyć.

Od kiedy miód rzepakowy dla dzieci?

Według dietetyków, można podawać go dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.

Miód rzepakowy kremowany – zastosowanie

  1. Na kanapkach

    Miód rzepakowy to słodki, ale zdrowszy zastępca marketowego dżemu czy kremu czekoladowego.

  2. W napojach

    Używaj go zamiast cukru do herbaty, kawy czy innych napojów (ok. 42°C). Będzie słodko, ale zdrowiej! Z wodą z dodatkiem soku z cytryny i soli zrobisz napój izotoniczny. Na odporność pij codziennie wodę odstaną przez noc z dodatkiem cytryny i miodu.

  3. W sałatkach

    Zaskocz rodzinę i gości – zrób sałatkę z miodowym dressingiem! Miód wymieszaj z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!

  4. Z deserami i słodkimi daniami

    Zastąpisz nim biały cukier w wypiekach. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!

  5. Na skórę

    Łatwo sporządza się z niego naturalne kosmetyki. Z jednej strony nie klei się jak płynny miód. Z drugiej – w przeciwieństwie do miodu skrystalizowanego – bez problemu połączysz go z innymi składnikami.

  6. Z olejem z czarnuszki

    Wraz z sokiem z cytryny i syropem malinowym pomoże zneutralizować korzenny smak oleju.

Miód rzepakowy – cena

Od czego zależy, ile kosztuje miód rzepakowy kremowany? Na jego cenę ma wpływ:

  • czystość – mniej będzie kosztował produkt zanieczyszczony, „wzbogacony” cukrem czy z resztkami jesiennego syropu skrobiowego
  • zawartość enzymów – w fałszowanych, podgrzewanych miodach, enzymy występują w minimalnej ilości, bo ulegają rozkładowi już powyżej 45°C
  • gęstość i konsystencja
  • świeżość – droższy będzie miód o prawidłowej kwasowości, która świadczy o tym, że ma odpowiedni „wiek”, był właściwie wyprodukowany i trzymany i nie zachodzą w nim procesy fermentacyjne
  • jakość, którą potwierdzają badania

Miód rzepakowy – gdzie kupić?

Miód rzepakowy kremowany najlepiej kupować od zaufanych firm, jak Olini, bo:

  1. Masz pewność, że Twój miód pochodzi z Polski

    Miody mamy od zaprzyjaźnionych pszczelarzy z rodzimej pasieki. Wybraliśmy polskich dostawców, ponieważ jest ryzyko, że miody z innych europejskich krajów będą zawierały pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne u nas, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie.

  2. Wiesz, że Twój miód ma zdrowy skład

    Większość miodów w marketach jest pasteryzowana. Wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może też poprawić kolor i teksturę produktu. Usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednocześnie niweluje cenne składniki miodów, jak np. enzymy.

  3. Wspierasz polskich pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę

    Dzięki temu pomagasz zachować populację tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.

  4. Promujesz świadomą konsumpcję

    Wspomagasz małych przedsiębiorców, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.

  5. Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie

    Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Miód sprzedają bezpośrednio ze swojej pasieki lub na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.

  6. Wiesz, co jesz

    Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.

Prawdziwy miód rzepakowy

Według badań Miód rzepakowy Olini:

  1. Jest czysty i naturalny

    To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.

  2. Ma skład zgodny z nazwą i opisem

    W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.

  3. Zawiera duże ilości enzymów

    W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.

  4. Ma właściwą konsystencję i gęstość

    To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.

  5. Jest świeży i odpowiednio przechowywany

    Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).

Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy miód powinien być płynny?

Świeży miód jest płynny. Wtedy przelewa się go do słoików. Po czasie powinien jednak zacząć się krystalizować. Miód z marketowej półki - choć jest płynny, niekoniecznie jest świeży i bez sztucznych dodatków.

Miód rzepakowy - ile jeść?

Ilość miodu, którą można zjeść każdego dnia, zależy od: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia danej osoby. Ogólnie przyjmuje się, że kobiety mogą spożywać około 2, a mężczyźni około 3 łyżek miodu dziennie.

Miód rzepakowy dla dzieci - ile podawać?

Ilość miodu, którą dziecko może zjeść każdego dnia, zależy od jego: wieku, wagi, stanu zdrowia oraz stylu życia. Miód rzepakowy stanowi świetną alternatywę cukru dla dzieci. Oczywiście ze względu na wysoką kaloryczność, podawaj go w umiarkowanych ilościach. Ogólnie przyjmuje się, że maluchy w wieku 3-6 lat mogą jeść 3 łyżeczki miodu dziennie, w wieku 6-12 lat - 6 łyżeczek, a starsze 2-3 łyżki stołowe.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 0.01 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium