Miód rzepakowy kremowany Olini
- Rozsmarowuje się tak łatwo, jak masło i nie spływa z kanapki
- Zastrzyk energii po wysiłku
- Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód rzepakowy z pasieki wędrownej
Poczuj smak prawdziwego miodu, który powstaje w pasiece wędrownej z Lubuskiego. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce, aby pszczoły miały pod dostatkiem kwitnących roślin.
Miód rzepakowy kremowany zachwyci Cię gładkością, dzięki której łatwo go nabrać ze słoiczka na łyżeczkę czy rozsmarować na kromce chleba, bez obaw, że z niej spłynie. Jego konsystencja jest zasługą bardzo powolnego i długiego mieszania (trwa ono od dwóch dni do tygodnia), które przeprowadza się, gdy miód zaczyna się krystalizować. W trakcie kremowania odsuwa się grubsze kryształki cukru, dzięki czemu smak wydaje się bardziej jednorodny i delikatny.
Kremowanie wydłuża okres ważności miodu, dlatego możesz cieszyć się nim przez wiele miesięcy.
Jakość miodu świadczy o prawidłowo wykonanym kremowaniu. Tylko doświadczeni pszczelarze wiedzą, jak je przeprowadzić!
Miód rzepakowy – właściwości
Poznaj Miód rzepakowy Olini! Jest naturalnie słodki, apetycznie gęsty, czysty i niepodgrzewany. Jest w 100% surowy i bogaty enzymy – 15,18 ± 3,12 liczby diastazowej.
Miód rzepakowy – dla kogo?
Miód rzepakowy kremowany spożywaj zwłaszcza, gdy:
- szukasz zamiennika słodyczy i białego cukru
- jesteś na diecie bezglutenowej
- wychodzisz z choroby – doda Ci energii
- wybierasz nieprzetworzone produkty z prostym składem
- kupujesz żywność od małych, lokalnych producentów
- uprawiasz sport i potrzebujesz energii
- chcesz poznać smak prawdziwego miodu
Link do badań, które potwierdzają prawdziwość, świeżość i czystość Miodu rzepakowego Olini – kliknij.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych.
Dzieci: Podawać dzieciom powyżej 1 roku życia.
Smak: Jeden z najsłodszych i najłagodniejszych miodów, jest zupełnie pozbawiony goryczy – stąd jego popularność, także wśród maluchów.
Zapach: Ma delikatny aromat kwiatów rzepaku.
Konsystencja: Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak przy niższych temperaturach może częściowo krystalizować (tworzą się wtedy drobne kryształki), co powoduje zmianę konsystencji - staje się ona bardziej gęsta, kremowa. Miód skrystalizowany można doprowadzić z powrotem do płynności, bez utraty jego cennych wartości, wolno podgrzewając go do temp (ok. 42°C).
Kolor: Ma bardzo szczególny kolor. W postaci płynnej jest niemal przezroczysty. W formie stałej przyjmuje jasną, niemal białą barwę.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do smoothie i zdrowego szota, do deserów: jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych oraz jako składnik sosów i marynat albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Data minimalnej trwałości: Data minimalnej trwałości to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długą datę minimalnej trwałości, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Składniki
100% miód rzepakowy kremowany
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Liczba diastazowa | 15,18 ± 3,12 Schade |
Miód rzepakowy dla dzieci
Jak podawać dzieciom miód rzepakowy kremowany? Najprościej prosto ze słoiczka lub na kromce chleba.
Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc ze smakiem pałaszuj go na ich oczach.
Od kiedy miód rzepakowy dla dzieci? Można podawać go dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód rzepakowy – zastosowanie
- Na kanapkach
Miód rzepakowy to słodki zastępca marketowego dżemu czy kremu czekoladowego.
- W napojach
Używaj go zamiast cukru do herbaty, kawy czy innych napojów (ok. 42°C). Będzie równie słodko! Z wodą z dodatkiem soku z cytryny i soli zrobisz napój izotoniczny.
- W sałatkach
Zaskocz rodzinę i gości – zrób sałatkę z miodowym dressingiem! Miód wymieszaj z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
- Z deserami i słodkimi daniami
Zastąpisz nim biały cukier w wypiekach. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
- Na skórę
Łatwo sporządza się z niego naturalne kosmetyki. Z jednej strony nie klei się jak płynny miód. Z drugiej – w przeciwieństwie do miodu skrystalizowanego – bez problemu połączysz go z innymi składnikami.
- Z olejem z czarnuszki
Wraz z sokiem z cytryny i syropem malinowym pomoże zneutralizować korzenny smak oleju.
Miód rzepakowy – cena
Od czego zależy, ile kosztuje miód rzepakowy kremowany? Na jego cenę ma wpływ:
- czystość – mniej będzie kosztował produkt zanieczyszczony, „wzbogacony” cukrem czy z resztkami jesiennego syropu skrobiowego
- zawartość enzymów – w fałszowanych, podgrzewanych miodach, enzymy występują w minimalnej ilości, bo ulegają rozkładowi już powyżej 45°C
- gęstość i konsystencja
- świeżość – droższy będzie miód o prawidłowej kwasowości, która świadczy o tym, że ma odpowiedni „wiek”, był właściwie wyprodukowany i trzymany i nie zachodzą w nim procesy fermentacyjne
- jakość, którą potwierdzają badania
Miód rzepakowy – gdzie kupić?
Miód rzepakowy kremowany najlepiej kupować od zaufanych firm, jak Olini, bo:
- Masz pewność, że Twój miód pochodzi z Polski
Miody mamy od zaprzyjaźnionych pszczelarzy z rodzimej pasieki. Wybraliśmy polskich dostawców, ponieważ jest ryzyko, że miody z innych europejskich krajów będą zawierały pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne u nas, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie.
- Wiesz, że nie jest pasteryzowany
Większość miodów w marketach jest pasteryzowana. Wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może też poprawić kolor i teksturę produktu. Usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednocześnie niweluje np. enzymy.
- Wspierasz polskich pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
Dzięki temu pomagasz zachować populację tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Wspomagasz małych przedsiębiorców, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Miód sprzedają bezpośrednio ze swojej pasieki lub na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, co jesz
Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Miód rzepakowy kremowany od Olini
Według badań nasz miód rzepakowy:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach udowodniono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. Dzięki temu masz pewność, że w słoiczku znajduje się miód rzepakowy z owocami.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.