Chyba najpopularniejszy miód w naszym kraju. Jest to miód wiosenny, pierwszy, który pojawia się w ulu po zimie. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów rzepaku (Brassica napus L.), w okresie jego masowego kwitnienia na przełomie kwietnia i maja, kiedy pola pokrywają piękne dywany żółtych kwiatów tej rośliny.
Rzadko można spotkać go w formie płynnej ponieważ ze względu na dużą zawartość glukozy i niską wilgotność krystalizuje prawie od razu po wybraniu.
Miód rzepakowy charakteryzuje się najwyższą zawartością aminokwasów i glukozy, co czyni go łatwo przyswajalną odżywką. To prawdziwy zastrzyk energii w stanach wyczerpania i przemęczenia organizmu. Sprzyja regeneracji i wzmacnia odporność.
Tradycyjnie po ten miód sięgały już nasze babcie przy przeziębieniu i grypie dodając go do naparów ziołowych.
Cukry proste zawarte w miodzie rzepakowym są łatwo przyswajalne przez wątrobę przez co sprzyjają jej pracy. Są również swego rodzaju “paliwem” dla serca, co czyni go chętnie wybieranym w celu zadbania o układ krwionośny.
100% miód rzepakowy kremowany
Wraz z upływem czasu wszystkie prawdziwe miody krystalizują zmieniając konsystencję z płynnej na stałą, ziarnistą lub kryształkową. Aby temu zapobiec miód poddaje się kremowaniu, które polega na długim, delikatnym i bardzo powolnym mieszaniu miodu w niskiej temperaturze. Podczas kremowania do świeżo wybranego miodu nic się nie dodaje, a miód zachowuje wszystkie swoje właściwości.
Tak skremowany miód staje się puszysty, miękki, łatwiej wydobyć go ze słoika i rozsmarować na pieczywie grubszą warstwą, nie lepi się do rąk i nie brudzi.
od 39.90 zł
od 39.90 zł
od 34.90 zł
od 17.90 zł
Coś Cie nurtuje?
Sprawdź FAQPotrzebujesz odpowiedzi na już?
Zadzwoń: 732 080 803Wolisz napisać?
Napisz: sklep@olini.pl