Miód rzepakowy kremowany Olini
- Miękki i puszysty, łatwo się rozsmarowuje
- Pierwszy wiosenny miód po zimie
- Zastrzyk energii w stanach przemęczenia
Miód rzepakowy – właściwości
Chyba najpopularniejszy miód w naszym kraju. Jest to miód wiosenny, pierwszy, który pojawia się w ulu po zimie. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów rzepaku (Brassica napus L.), w okresie jego masowego kwitnienia na przełomie kwietnia i maja, kiedy pola pokrywają piękne dywany żółtych kwiatów tej rośliny.
Rzadko można spotkać go w formie płynnej ponieważ ze względu na dużą zawartość glukozy i niską wilgotność krystalizuje prawie od razu po wybraniu.
Miód rzepakowy – dla kogo?
Miód rzepakowy charakteryzuje się najwyższą zawartością aminokwasów i glukozy, co czyni go łatwo przyswajalną odżywką. To prawdziwy zastrzyk energii w stanach wyczerpania i przemęczenia organizmu. Sprzyja regeneracji i wzmacnia odporność.
Tradycyjnie po ten miód sięgały już nasze babcie przy przeziębieniu i grypie dodając go do naparów ziołowych.
Cukry proste zawarte w miodzie rzepakowym są łatwo przyswajalne przez wątrobę przez co sprzyjają jej pracy. Są również swego rodzaju “paliwem” dla serca, co czyni go chętnie wybieranym w celu zadbania o układ krwionośny.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia i rok zbiorów: Polska / 2021
Dla kogo: Sprzyja regeneracji organizmu w okresie wyczerpania i przemęczenia, po przebytych infekcjach. To super produkt wspierający serce.
Barwa i zapach: Ma bardzo szczególny kolor. W postaci płynnej jest niemal przezroczysty - jednak bardzo szybko krystalizuje. W formie stałej przyjmuje jasną, niemal białą barwę. Niektórzy porównują jego wygląd do smalcu. Ma delikatny aromat kwiatów rzepaku.
Smak: Jeden z najsłodszych i najłagodniejszych miodów - stąd jego popularność, zupełnie pozbawiony goryczy. Miód rzepakowy kremowany to ulubieniec maluchów.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Skład
100% miód rzepakowy kremowany
Na czym polega kremowanie miodu?
Wraz z upływem czasu wszystkie prawdziwe miody krystalizują zmieniając konsystencję z płynnej na stałą, ziarnistą lub kryształkową. Aby temu zapobiec miód poddaje się kremowaniu, które polega na długim, delikatnym i bardzo powolnym mieszaniu miodu w niskiej temperaturze. Podczas kremowania do świeżo wybranego miodu nic się nie dodaje, a miód zachowuje wszystkie swoje właściwości.
Tak skremowany miód staje się puszysty, miękki, łatwiej wydobyć go ze słoika i rozsmarować na pieczywie grubszą warstwą, nie lepi się do rąk i nie brudzi.
Miód rzepakowy – zastosowanie
- Do kanapek jako alternatywa dla dżemów czy kremu czekoladowego
- Rozpuszczony w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli stanowi świetny napój izotoniczny
- Jako składnik “mikstury na odporność”, czyli odstanej przez noc wody z miodem i cytryną
- Idealny dodatek do oleju z czarnuszki – ulubiony patent wszystkich rodziców, pomaga zneutralizować korzenny smak oleju i ułatwia podawanie go dzieciom
- Składnik “szotów na odporność” czyli mieszanki miodu, oleju z czarnuszki, soku z cytryny i syropu malinowego
- Jako zdrowy zamiennik cukru w wypiekach
- Jako naturalny słodzik do napojów
Dlaczego warto sięgnąć po miód rzepakowy kremowany Olini?
Najlepszy surowiec
Miód rzepakowy kremowany Olini zbierany jest z kwiatowego nektaru rzepaku. Oferujemy miód tegoroczny, najświeższy - wiemy, że taki będzie miał pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Miody Olini to naturalne, surowe, pszczele produkty. Nie są podgrzewane, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Miód rzepakowy poddany jest kremowaniu, to proces powolnego mieszania dzięki któremu miód nabiera kremowej konsystencji.
Bezwzględna świeżość
Miód rzepakowy kremowany to produkt, po który chętnie i często sięgają rodzice. W związku z tym szczególnie dbamy o świeżość produktów. Nasz miód rzepakowy pochodzi z tegorocznych zbiorów. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższy produkt.
Mała skala
Miodów Olini nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępne są tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Miody Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Aneta
Doskonały!
anonim
Miód pyszny w smaku. Polecam
Agnieszka
Miód jest pyszny. Kremowy. Polecam
Leokadia
Miód wspaniale rozsmarowuje się na kanapkach i smakuje dzieciom , bardzo chętnie zjadają chlebek z miodkiem .
Anna
Pyszny miodzio
anonim
miód aksamitny i kremowy, w smaku prześcigający niejeden miód z klasycznej pasieki. małe paluszki wpadają tam ukradkiem na co nieco ? polecam każdemu smakoszowi miodnemu ?
anonim
Genialny! Pyszny, kremowy, szybko znika :) Polecam. Zamówię ponownie
Paulina
Super smak!
Magdalena Wiloch-Domozych
Super miod. Jestem.bardzo zadowolona.
anonim
Wspaniały
Dorota
idealnie kremowy taki jak lubię po prostu pyszny
anonim
Wspaniały produkt- gorąco polecam!
Vivien
Przepyszny !! Cała moja rodzina uwielbia ??
Monika
Miód bardzo smaczny, kremowa konsystencja, jak masełko dzięki czemu łatwo się go nabiera. Bardzo polecam
Edyta
SUPER!!!
Małgorzata
Bardzo bardzo dobry
Liwia
Miód pyszny, idealnie kremowy
Iga
Kremowy? naprawdę pyszny?
Katarzyna
Pyszny
anonim
Bardzo pyszny miód. Mega kremowa konsystencja. Rewelacja.
Magda
Wyśmienity kremowy smak.