Ocet z jabłek Rubin Olini
- Ponad dwuletnia, naturalna fermentacja
- Z pysznych, polskich jabłek odmiany Rubin
- Rekomendowany przez Fundację Insulinooporność
naturalna, dwuetapowa fermentacja
jabłka Rubin od polskiego sadownika
Ocet z jabłek rubin – właściwości
Oczyszczające i bakteriobójcze właściwości octu są znane i doceniane od tysiącleci. Dawniej z pomocą kwasu octowego leczono problemy trawienne i infekcje, używano go do dezynfekcji ran, a także dbano z jego pomocą o urodę.
Ocet jabłkowy powstaje z jabłek, owoców które są kopalnią witamin i składników odżywczy. Pektyny i bioflawonoidy, w które bogate są jabłka są obecne również w occie jabłkowym. Dzięki procesowi naturalnej, nie przyspieszanej sztucznie, ponad dwuletniej fermentacji ocet dodatkowo obfituje w żywe kultury bakterii oraz enzymy, dzięki którym ocet jabłkowy:
- pobudza przemianę materii oraz zwiększa uczucie sytości – pektyny wspierają proces trawienia tłuszczy i zwiększają wydzielanie soków trawiennych, dlatego ocet jest sprzymierzeńcem osób chcących zrzucić zbędne kilogramy
- reguluje pracę układu pokarmowego
- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi
- ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne
- stosowany na skórę poprawia jej ukrwienie i reguluje pracę naczyń krwionośnych
Jak powstaje ocet z jabłek rubin Olini?
Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej, dwuetapowej fermentacji jabłek. W pierwszej fazie ma miejsce przekształcenie cukru zawartego w owocach w alkohol, który w drugiej, znacznie dłuższej fazie, zostaje przez bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniony w kwas octowy.
Ocet jabłkowy Olini otrzymujemy w wyniku naturalnej, trwającej ponad dwa lata fermentacji jabłek, bez dodatku cukru i wody. Dzięki temu osiąga on pełnię smaku oraz właściwości odżywczych. Nasz ocet dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i spokojnej fermentacji jest dojrzały, klarowny i charakteryzuje się głębokim smakiem. Kwasowość naszego octu to 5 %.
Octu nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy dzięki czemu pozostaje żywy – proces fermentacji octowej nie zostaje przerwany pasteryzacją więc cały czas będzie zachodził, dzięki czemu ocet w butelce z biegiem czasu nadal rozwija się i dojrzewa. Z czasem w butelce może pojawić się delikatna galaretka, czyli tzw. matka octowa – jest to zjawisko naturalne.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniem i infekcjami, znajduje zastosowanie także w kosmetyce.
Kolor i smak: Ocet jest o lekkim, czerwonym zabarwieniu, ma wyczuwalny sfermentowany posmak.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne i nie należy się ich obawiać.
Gazowanie octu: Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym ze ocet się zepsuł, ale że nadal pracuje. Jest to częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Skład
100% jabłek odmiany Rubin
Ocet z jabłek rubin – zastosowanie
Octem jabłkowym warto wzbogacić dietę jeśli dbamy o sylwetkę, chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy lub chcemy zadbać o układ trawiennych. Z powodzeniem można stosować go w kuchni zamiast zwykłego octu. Używany kosmetycznie będzie natomiast sprzymierzeńcem pięknej cery i błyszczących włosów.
Jak stosować ocet jabłkowy:
- do dressingów – na przykład wymieszany z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
- do sosów, dipów i marynat
- do przygotowania domowego napoju energetycznego – zmieszany z ciepłą wodą, imbirem, cytryną i miodem
- do przygotowania napoju na bazie soku jabłkowego z octem i cynamonem
- jako wsparcie przy odchudzaniu – rozcieńczony z wodą i pity na czczo
- do przeciwłupieżowej płukanki nadającej blask włosom – łyżka stołowa na szklankę wody
- do mycia świeżych warzyw i owoców – mycie roztworem octu jabłkowego i wody pomaga oczyścić je z drobnoustrojów, które gromadzą się na skórce
- do przemywania skóry – zmieszany z wodą pełni funkcję toniku, reguluje ph i pomaga w walce z trądzikiem.
Dlaczego warto sięgnąć po ocet z jabłek rubin Olini?
Najlepsze owoce
Ocet z jabłek rubin Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich jabłek rubin. Owoce użyte do produkcji octu pochodzą z polskich sadów, od gospodarzy do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości owoców otrzymamy ocet, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Ocet z jabłek rubin Olini powstaje w dwuetapowym procesie fermentacji. Do jego produkcji nie są dodawane żadne ulepszacze, barwniki czy konserwanty. Proces fermentacji trwa minimum dwa lata, dzięki czemu ocet zawdzięcza swój niepowtarzalny głęboki smak. Nie jest to produkt pasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Brak filtracji i oczyszczania sprawia, że jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Ocet z jabłek rubin Olini, to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najlepszy, dojrzały ocet.
Mała skala
Nasze octy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze octy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Klaudia
Super produkt, smak rewelacyjny
Beata
Szklanka przegotowanej ciepłej wody z octem z jabłek Rubin Olini, działa jak natura chciała! POLECAM!
Justyna
Czuć, ze naturalny ocet, wyczuwalny posmak jabłek, super produkt!
Renata
Pyszny smak jabłek, świeżutki, smakuje wyborrnie :)
Anna
Wyśmienity !!!
Sylwester
Wspaniały produkt. Najlepszy przy infekcjach , chorobach
anonim
Smak! Zapach! Wart swej ceny!!
Alina
B. dobry produkt, piję rano rozcieńczony w szklance wody,nie mam żadnych objawów ze strony żołądka, natomiast przemiana materii bardzo przyspiesza.
Paweł
Super produkt - samo zdrowie. Super sprzedawca ! Najwyższa jakość i bardzo szybka dostawa w starannie przygotowanej przesyłce.
Dorota
Wspanialy
Danuta
Rewelacja
Katarzyna
bardzo smaczny, delikatny
anonim
Zakupilam kolejny raz. Rewelacja
Elżbieta
Ocet wspaniały smakowo i wizualnie.Dziękuje
Inga
Ocet jest przepyszny !
Angela
Nie ma porownania co do octu w sklepach,a octem od Olini.
Magdalena
To naprawdę przepyszny ocet jakiego nie kupiłam nigdy w sklepie, wspaniały smak i aromat, z całą pewnością nie jest to moje ostatnie zamówienie w Olini
anonim
Ocet z jabłek z Olejarni Olini jest wyśmienity. Nie ma porównania z octami kupowanymi przeze mnie w sklepie. Polecam :D:D:D
Jolanta
zostały przesłane szybko, bezpiecznie i spełniły moje oczekiwania
Adam
Polecam Bardzo dobry ocet
Robert
Produkty pyszne! Polecam
Aleksander
Bardzo dobry ocet jabłkowy
Joanna
Przepyszny ocet!
Joanna
Przepyszny, polecam :)
Bogumiła
pyszny smak i aromat
Gabriela
Czekam na efekty codziennego picia octu z wodą na czczo :) smakowo lepszy niż jabłkowy taki kupiony w sklepie spożywczym
Andrzej
Jestem zakupu zadowolony.Jak mi się skończy zamawiam nastepny
Beata
Kocham ten sklep i jego produkty, gdyż są naturalne, bez chemii i sztucznych dodatków. Polecam zakupy z całego serca w tym sklepie.
Zdzisław
Super
Agnieszka
Najlepszy ocet jaki kiedykolwiek piłam.
Marta
Ocet jest przepyszny,w odróżnieniu od tych co miałam okazję mieć wcześniej, ten nie jest taki kwaśny - dzięki temu moje dzieci chcą pić wodę z łyżeczką octu przed śniadaniem.
joannanowak515
Super
Jarosław
cudo
Joanna
Bardzo dobry smak i aromat - polecam
Danuta
Smaczny, to moja druga butelka , polecam
Damian
Produkt zdecydowanie lepszy od tych dostępnych w popularnych sklepach.
Beata
Ocet świeży, naturalny, doskonały do kuracji octem jabłkowym!
Jagoda
Wszystko ok. Szybka wysyłka. POLECAM:)
Joanna
Jestem pod wrażeniem, niby ocet jak ocet, ale nie. Bez porównania ten jest pyszny w surowce nadaje lekko wytrawny i kwaskowy głęboki smak, że szklanka wody przed ciężkim obiadem jest nawet orzeźwiający,nie szczypie w nos nie jest ostry jak te marketowe. Super
Renata
wspaniały produkt
anonim
Wyśmienity, nie jest to pierwszy ocet jabłkowy który miałam okazję w życiu pić i muszę przyznać że ten jest wyśmienity i wyjątkowo tolerowany przez mój układ pokarmowy co świadczy o jego wysokiej jakości
Sylwester
wspaniałe właściwości połączone z aromatem i smakiem dające mnóstwo zdrowia dla naszego organizmu to ocet z jabłek Rubini OLINI. Polecam każdemu kto chce poprawić swoje zdrowie i utrzymać je na długie lata.
Katarzyna
Polecam!!
D.nurkowska@Wp.pl
Bardzo dobry, łagodniejszy w smaku od tego z kilku odmian jabłek.
Anna
Polecam, kupuje już kolejny raz. Jest rewelacyjny.
Janusz
Rewelacja !!!
Ania
Jeju, pycha! Wczoraj przyszedł. Popijałam kilka razy na łyżeczce, a wieczorem dodaliśmy do sałaty. Świetny smak! Orzeźwiajacy, czuć trochę jabłka, nieprzesadnie kwaśny. Dobrze, że kupiłam litrową butelkę!