Megamiód - miód rzepakowy z pyłkiem i propolisem Olini
- Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
- Zawiera aż 3 skarby z ula
- Na miodzie rzepakowym, którego czystość, świeżość i ilość enzymów potwierdzają badania
miód rzepakowy przebadał Państwowy Instytut Badawczy
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód z propolisem i pyłkiem z pasieki wędrownej
Pyłek, propolis, miód… Zastanawiasz się, który z tych skarbów z ula włączyć do diety? Z Megamiodem nie musisz wybierać! Dlatego nasz miód z pyłkiem i propolisem jest MEGA!
Z wędrownej pasieki
Swoją jakość nasz miód z pyłkiem i propolisem zawdzięcza zaprzyjaźnionej, małej i lokalnej pasiece wędrownej z województwa lubuskiego. Jej idea polega na tym, że ule „wędrują” za kwitnącymi roślinami. Pszczelarze przenoszą je z miejsca na miejsce, aby pszczoły miały pod dostatkiem nektaru i pyłku.
Miód z pyłkiem i propolisem – właściwości
Kwiatowo-korzenny smak
Nasz miód z pyłkiem pszczelim i propolisem Twoje serce podbije słodyczą z kwiatową nutą i żywiczno-korzennym posmakiem. Każdy jego kęs przywodzi na myśl wiosnę, żółte pola rzepaku i pracujące pszczoły.
Jedzenie Megamiodu to przygoda! Ciemne kawałeczki, które dostrzeżesz, to właśnie propolis. Można go żuć jak gumę. Miejscami widać też żółty pyłek kwiatowy.
Kremowa konsystencja
Nasz miód z pyłkiem kwiatowym właściwości, w tym kremową konsystencję, zawdzięcza ręcznej, rzemieślniczej produkcji. Dzięki niej łatwo nabierzesz go łyżeczką lub rozsmarujesz na kromce chleba.
Zebrany wiosną, świeży i jeszcze płynny przelewa się do słoików i poddaje napowietrzaniu. Następnie miesza się go z pyłkiem i dodaje propolis. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie, aby się nie rozwarstwiał.
Cieszy przez długi czas
Kremowanie wydłuża datę minimalnej trwałości miodu. Dzięki niemu możesz korzystać z niego przez wiele miesięcy (chodź wiemy, że szybko znika ze słoiczka)!
Polski
Miody z innych europejskich krajów mogą zawierać pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie. W Polsce są niedopuszczalne, dlatego wybraliśmy miód z propolisem i pyłkiem z rodzimej pasieki.
Niepasteryzowany
Pasteryzacja zabija groźne grzyby, ale i pożyteczne enzymy. Większość miodów w marketach jest pasteryzowana.
Przebadany miód z pyłkiem i propolisem
Badanie potwierdziło, że nasz miód rzepakowy – główny składnik Megamiodu – jest:
- czysty – bez cukru, dekstryn skrobiowych i zanieczyszczeń mechanicznych
- niepodgrzewany, niefałszowany – ma właściwą konsystencję i gęstość
- zawiera enzymy – 15,18 +/- 3,12 liczby diastazowej
- świeży i prawidłowo przechowywany – zawartość FHM jest niska, nie przekracza 4,3 mg/kg
- zgodny z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Na podstawie analizy Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego (kliknij, aby zapoznać się z dokumentem w PDF-ie).
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, szczególnie: seniorkom i seniorom, kobietom w trakcie menopauzy, osobom aktywnym lub w trakcie rekonwalescencji i osłabionym, a także będącym na diecie bezglutenowej.
Dzieci: Podawać dzieciom powyżej 1 roku życia.
Smak: Połączenie jednego z najsłodszych i najłagodniejszych miodów – miodu rzepakowego – z korzenno-żywicznymi i kwiatowymi w smaku pyłkiem i propolisem.
Zapach: Ma delikatny aromat kwiatów rzepaku.
Konsystencja: Kremowa, gładka, z widocznymi grudkami propolisu. Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.
Kolor: Miód rzepakowy przed krystalizacją ma kolor złota. Po okresie krystalizacji przybiera bardzo jasną barwę. Poza tym, wskutek kremowania, może stać się mleczno-biały. Dzięki dodatkowi pyłku i propolisu ma jaśniejsze i ciemniejsze plamki.
Jak używać: Dodawać do napojów, dań, sosów i marynat, deserów, wypieków; na kanapce i łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej trzymać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Składniki
Miód rzepakowy kremowany 87%, pyłek pszczeli 10%, propolis 3%.
Miód z pyłkiem i propolisem – jak stosować?
Nasz miód z pyłkiem pszczelim i propolisem można stosować:
- na kanapkach, gofrach i naleśnikach
- w napojach (o maksymalnej temperaturze ok. 42°C)
- do dressingów sałatkowych
- z deserami
- z olejem czarnuszki
Przepis na Megamiodowy dressing
Składniki:
- Megamiód Olini
- Ocet jabłkowy Olini
- oliwa
- sos sojowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie.
- Dopraw solą i pieprzem.
Miód z pyłkiem i propolisem dla dzieci
Nasz miód z pyłkiem pszczelim i propolisem można podawać dziecku, dopiero gdy skończy 12 miesięcy. Maluchy mogą być narażone na kontakt z bakterią, którą może zawierać jako produkt naturalny i nieprzetworzony. Może to doprowadzić do botulizmu niemowlęcego.
Miód z propolisem i pyłkiem – cena
Ile kosztuje miód z propolisem i pyłkiem? Jego cena zależy od takich czynników, jak:
- unikalne dodatki – droższy będzie miód z liofilizowanymi owocami lub produktami pszczelimi
- czystość – mniej kosztuje produkt „wzbogacony” cukrem czy zanieczyszczony, np. resztkami syropu skrobiowego
- ilość enzymów – w fałszowanych, podgrzewanych i tanich miodach jest ich niewiele
- świeżość – droższy będzie miód o prawidłowej kwasowości, która świadczy o jego odpowiednim „wieku”
- badania – cena miodu uwzględnia ich koszt
- pochodzenie – więcej zapłacisz za polski miód z lokalnej pasieki, bo jest efektem tradycyjnej, ręcznej produkcji
- pasteryzacja – większość tanich miodów w marketach jest pasteryzowana
Taniej w abonamencie
Warto śledzić promocje na miody w sklepach i korzystać z kodów rabatowych, które oferują. Produkt można kupić taniej również w abonamencie – w Olini mamy taką opcję.
Miód z propolisem i pyłkiem – gdzie kupić?
Zastanawiasz się, gdzie kupić miód z propolisem i pyłkiem kwiatowym – polski, rzemieślniczy, świeży? Najlepiej bezpośrednio od pszczelarzy lub ich pośredników! Znajdziesz go:
- na lokalnych bazarach, rynkach, targach żywności
- na festiwalach
- na stronach pasiek w social media
- w sklepach ze zdrową żywnością
- w osiedlowym spożywczaku
- w sklepach internetowych
Wiemy, jak trudno jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy sklepów online. Z Olini nie musisz już szukać pasiek samodzielnie!
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.