JUŻ JEST 📣 Chorobowy niezbędnik - zestaw na odporność! 💪🏼
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini

4.9 (39 opinii)
  • Pyszny korzenny smak
  • Wspiera florę jelitową
  • Dawka witamin i mikroelementów
Cena: 29,90 zł 29.90
Cena w abonamencie: 26,90 zł



























Najczęściej wybierane przez naszych klientów pojemności to 500 ml i 1 litr
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Zakwas z buraków z dodatkiem cytryny, kurkumy i imbiru to taki zakwas buraczany z korzennym twistem. Pyszny, zdrowy, rozgrzewający napój polubią wszyscy fani kiszonek. Podczas naturalnej fermentacji buraków, cytryn i przypraw powstaje prawdziwa smakowa bomba. Probiotyczny napój mocy idealny na zimę!

naturalna multiwitamina

wzmacnia i oczyszcza jelita

ulubieniec kobiet w ciąży

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini – właściwości

To produkt w pełni naturalny, ciągle żywy, powstały w wyniku fermentacji buraków. Bez żadnych konserwantów, przyspieszaczy kiszenia czy barwników. To prawdziwy napój mocy! Lekko gazowany, naturalnie mętny – smakuje pity prosto z kubeczka, bez rozcieńczania. Dodatek przypraw: kurkumy i imbiru – nadaje mu wyrazistości, a cytryna podkreśla naturalną kwaskowatość tej kiszonki.

Nasz zakwas z buraków z cytryną i przyprawami to produkt aktywny biologicznie. Fermentacja nie jest zatrzymana, a z upływem czasu, jedynie zmniejsza swoją intensywność, dlatego napój może gazować, lekko się pienić czy zwiększać swoją objętość. Mocniejsze schłodzenie tej kiszonki powinno ten proces spowolnić, zmniejszy też musowanie zakwasu.

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem – zastosowanie

Zakwas z buraków z przyprawami, który Państwu proponujemy, charakteryzuje się pięknym buraczanym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, podkreślonym pikantnym imbirem i kurkumą.

Najlepiej spożywać go na zimno – wtedy zachowuje pełnię swoich właściwości. Dla tych którzy chcą wzbogacić nim smak barszczu lub innej potrawy – polecamy dodawać go tuż przed podaniem.

Zakwasy warzywne to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzają się idealnie w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.

Zakwas buraczany, jak wszystkie kiszonki, jest bardziej wartościowy niż mrożonki czy warzywa z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w burakach – naszym regionalnym superfood.

Warto zaproponować zakwas z buraków również dzieciom. Maluchy w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw – ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym, lekko pikantnym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Polecany po wysiłku fizycznym, w stanach osłabienia, dla sportowców i osób aktywnych. Chętnie wybierany przez kobiety w ciąży, dzieci i osoby z niską zawartością żelaza. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, na poprawę trawienia i wsparcie naturalnej flory bakteryjnej jelit.

Kolor i smak: Rubinowy kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Z lekko wyczuwalnym, pikantnym smakiem imbiru i kurkumy. Może zawierać naturalny osad.

Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami (bez konserwantów czy ulepszaczy) na niedużą skalę, mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.

Przechowywanie: Zakwas z buraków z cytryną i przyprawami trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno lub jako dodatek do ugotowanego barszczu.

Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas musowanie się zmniejsza.

Skład

Buraki, cytryna, woda, sól kłodawska, kurkuma, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 43 kJ/ 10,2 kcal
tłuszcz 0 g
węglowodany 1,9 g
w tym cukry 0,5 g
białko 0,6 g
sól 1,4 g

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?

Kiszonki w ostatnim czasie wracają do łask. Oprócz niepowtarzalnego smaku, który urozmaici każdą dietę, mają też niezaprzeczalne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych obecnych w surowych warzywach oraz sprawia, że wzrasta zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C, a związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego, ulegają utrwaleniu. Jednocześnie fermentacja pozwala usunąć szereg niepożądanych substancji takich jak cyjany i tioglikozydy.

Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:

  • podczas procesu kiszenia składniki odżywcze, które są już składnikami żywności stają się bardziej dostępne – w przypadku buraków to witaminy z grupy B oraz witamina C.
  • w niektórych przypadkach mikroorganizmy przeprowadzające fermentację mogą syntetyzować nowe, odżywczo ważne składniki.
  • Same mikroorganizmy mogą zawierać enzymy lub inne biologicznie aktywne składniki, które są spożywane wraz z kiszonkami.

Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Sfermentowana żywność jest od wieków spożywana w każdym kraju na całym świecie, odgrywając ważną rolę w diecie. Dopiero niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.

Kiszenie to jedyny sposób przetwarzania i utrwalania żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.

Dlaczego warto sięgnąć po zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini?

Najlepsze warzywa

Zakwas z buraka z cytryną, kurkumą i imbirem Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich buraków. Warzywa użyte do produkcji zakwasu pochodzą z niewielkiego gospodarstwa, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości warzyw otrzymamy zakwas, który będzie miał pełnię smaku.

Odpowiedni proces produkcji

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini przygotowywany jest z surowych buraków oraz cytryn. Całość razem z przyprawami i solą poddana jest kiszeniu. Zakwas nie zawiera barwników, konserwantów, nie jest pasteryzowany. Proces kiszenia trwa wiele tygodni, a gotowy zakwas nie jest pasteryzowany, prosto z kiszenia trafia do butelki, dzięki czemu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.

Bezwzględna świeżość

Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najświeższy, ale dobrze ukiszony zakwas.

Mała skala

Nasze zakwasy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.

Bezpieczny transport

Nasze zakwasy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Zakwas po otwarciu gazuje i się pieni. Czy to oznacza, że się zepsuł?

Nasz zakwas to produkt żywy, "pracujący", w 100% naturalny. W zależności od etapu fermentacji, a nawet pory roku i metody przechowywania, może mniej lub bardziej musować, gazować lub się pienić. To normalnie, a nawet pożądane, bo świadczy o świeżości i najwyższej jakości produktu. Transport i związane z nim wstrząsanie zawartością może gazowanie zakwasu lekko zwiększyć. Warto taką butelkę schłodzić w lodówce lub na jakiś czas zostawić niedokręconą. To powinno pomóc.

Czy można łączyć Zakwas z buraków z Olejem z czarnuszki?

Tak. Nie ma żadnych przeciwwskazań do łączenia tych dwóch produktów w diecie. Mało tego, warto to robić ponieważ każdy z nich wspiera nasz organizm w inny sposób.

Czy można pić zakwasy w ciąży i podczas karmienia piersią?

Zakwas z buraków to zdrowa kiszonka. Jest źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, o których obecność w diecie właśnie w ciąży i podczas karmienia piersią należy szczególnie dbać. Do tego zakwas z buraków zawiera dobrze przyswajalne żelazo i kwas foliowy, czyli dwa składniki, na które zapotrzebowanie w tym okresie rośnie.

Czy można pić jednocześnie zakwas z buraków i z kapusty?

Te dwa produkty idealnie się uzupełniają. Zakwas z buraków dostarcza więcej witamin i minerałów, a Zakwas z kapusty to probiotyki, witamina C, i biodostępna siarka. Witamina C z kiszonej kapusty poprawia wchłanianie żelaza z zakwasu z buraków. Zakwas z buraków i Zakwas z kiszonej kapusty zawierają również nieco inne szczepy bakterii probiotycznych, a im większa różnorodność tych szczepów tylko lepiej dla naszych jelit. Także te dwa zakwasy to duet idealny.

Czy Zakwas z buraków można użyć do przygotowania barszczu?

Jasne. Zakwas dodany do zupy świetnie pogłębi jej smak i kolor. Należy pamiętać, że podgrzany straci jednak część swoich właściwości.

Jak długo można przechowywać zakwas po otwarciu?

Nasz Zakwas z buraków to produkt żywy, pracujący. Najlepiej przechowywać go w lodówce - przed i po otwarciu. Nie należy obawiać się o jego świeżość, w niskiej temperaturze jest on bezpieczny - w końcu tradycyjnie kiszonki w piwnicach naszych babć stały miesiącami.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium