naturalna multiwitamina
wzmacnia i oczyszcza jelita
ulubieniec kobiet w ciąży
To produkt w pełni naturalny, ciągle żywy, powstały w wyniku fermentacji buraków. Bez żadnych konserwantów, przyspieszaczy kiszenia czy barwników. To prawdziwy napój mocy! Lekko gazowany, naturalnie mętny - smakuje pity prosto z kubeczka, bez rozcieńczania. Dodatek przypraw: kurkumy i imbiru - nadaje mu wyrazistości, a cytryna podkreśla naturalną kwaskowatość tej kiszonki.
Nasz zakwas z buraków z cytryną i przyprawami to produkt aktywny biologicznie. Fermentacja nie jest zatrzymana, a z upływem czasu, jedynie zmniejsza swoją intensywność, dlatego napój może gazować, lekko się pienić czy zwiększać swoją objętość. Mocniejsze schłodzenie tej kiszonki powinno ten proces spowolnić, zmniejszy też musowanie zakwasu.
Buraki, cytryna, woda, sól kłodawska, kurkuma, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
Zakwas z buraków z przyprawami, który Państwu proponujemy, charakteryzuje się pięknym buraczanym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, podkreślonym pikantnym imbirem i kurkumą.
Najlepiej spożywać go na zimno - wtedy zachowuje pełnię swoich właściwości. Dla tych którzy chcą wzbogacić nim smak barszczu lub innej potrawy - polecamy dodawać go tuż przed podaniem.
Zakwasy warzywne, w tym zakwas buraczany, to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzi się idealnie w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.
Są bardziej wartościowe niż mrożonki czy warzywa z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w burakach - naszym regionalnym superfoods.
Warto zaproponować zakwas z buraków również dzieciom. Dzieci w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw - ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym lekko pikantnym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.
Kiszonki w ostatnim czasie wracają do łask. Oprócz niepowtarzalnego
smaku, który urozmaici każdą dietę, mają też niezaprzeczalne walory
zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych
obecnych w surowych warzywach oraz sprawia, że wzrasta zawartość witamin
z grupy B oraz witaminy C, a związki antocyjanowe, nieocenione w
profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego, ulegają
utrwaleniu. Jednocześnie fermentacja pozwala usunąć szereg
niepożądanych substancji takich jak cyjany i tioglikozydy.
Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:
Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Sfermentowana żywność jest od wieków spożywana w każdym kraju na całym świecie, odgrywając ważną rolę w diecie. Dopiero niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.
Kiszenie to jedyny sposób przetwarzania i utrwalania żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.
od 39.90 zł
od 39.90 zł
od 14.90 zł
od 52.90 zł
Coś Cie nurtuje?
Sprawdź FAQPotrzebujesz odpowiedzi na już?
Zadzwoń: 732 080 803Wolisz napisać?
Napisz: sklep@olini.pl