Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini
- Pyszny korzenny smak
- Wspiera florę jelitową
- Dawka witamin i mikroelementów
naturalna multiwitamina
wzmacnia i oczyszcza jelita
ulubieniec kobiet w ciąży
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini – właściwości
To produkt w pełni naturalny, ciągle żywy, powstały w wyniku fermentacji buraków. Bez żadnych konserwantów, przyspieszaczy kiszenia czy barwników. To prawdziwy napój mocy! Lekko gazowany, naturalnie mętny – smakuje pity prosto z kubeczka, bez rozcieńczania. Dodatek przypraw: kurkumy i imbiru – nadaje mu wyrazistości, a cytryna podkreśla naturalną kwaskowatość tej kiszonki.
Nasz zakwas z buraków z cytryną i przyprawami to produkt aktywny biologicznie. Fermentacja nie jest zatrzymana, a z upływem czasu, jedynie zmniejsza swoją intensywność, dlatego napój może gazować, lekko się pienić czy zwiększać swoją objętość. Mocniejsze schłodzenie tej kiszonki powinno ten proces spowolnić, zmniejszy też musowanie zakwasu.
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem – zastosowanie
Zakwas z buraków z przyprawami, który Państwu proponujemy, charakteryzuje się pięknym buraczanym kolorem i pysznym kwaskowym smakiem, podkreślonym pikantnym imbirem i kurkumą.
Najlepiej spożywać go na zimno – wtedy zachowuje pełnię swoich właściwości. Dla tych którzy chcą wzbogacić nim smak barszczu lub innej potrawy – polecamy dodawać go tuż przed podaniem.
Zakwasy warzywne to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzają się idealnie w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.
Zakwas buraczany, jak wszystkie kiszonki, jest bardziej wartościowy niż mrożonki czy warzywa z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w burakach – naszym regionalnym superfood.
Warto zaproponować zakwas z buraków również dzieciom. Maluchy w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw – ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym, lekko pikantnym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z 5 porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecany po wysiłku fizycznym, w stanach osłabienia, dla sportowców i osób aktywnych. Chętnie wybierany przez kobiety w ciąży, dzieci i osoby z niską zawartością żelaza. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, na poprawę trawienia i wsparcie naturalnej flory bakteryjnej jelit.
Kolor i smak: Rubinowy kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Z lekko wyczuwalnym, pikantnym smakiem imbiru i kurkumy. Może zawierać naturalny osad.
Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami (bez konserwantów czy ulepszaczy) na niedużą skalę, mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.
Przechowywanie: Zakwas z buraków z cytryną i przyprawami trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno lub jako dodatek do ugotowanego barszczu.
Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas musowanie się zmniejsza.
Skład
Buraki, cytryna, woda, sól kłodawska, kurkuma, imbir, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 43 kJ/ 10,2 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1,9 g |
w tym cukry | 0,5 g |
białko | 0,6 g |
sól | 1,4 g |
Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?
Kiszonki w ostatnim czasie wracają do łask. Oprócz niepowtarzalnego smaku, który urozmaici każdą dietę, mają też niezaprzeczalne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa biodostępność składników odżywczych obecnych w surowych warzywach oraz sprawia, że wzrasta zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C, a związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego, ulegają utrwaleniu. Jednocześnie fermentacja pozwala usunąć szereg niepożądanych substancji takich jak cyjany i tioglikozydy.
Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:
- podczas procesu kiszenia składniki odżywcze, które są już składnikami żywności stają się bardziej dostępne – w przypadku buraków to witaminy z grupy B oraz witamina C.
- w niektórych przypadkach mikroorganizmy przeprowadzające fermentację mogą syntetyzować nowe, odżywczo ważne składniki.
- Same mikroorganizmy mogą zawierać enzymy lub inne biologicznie aktywne składniki, które są spożywane wraz z kiszonkami.
Kiszenie warzyw to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Sfermentowana żywność jest od wieków spożywana w każdym kraju na całym świecie, odgrywając ważną rolę w diecie. Dopiero niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.
Kiszenie to jedyny sposób przetwarzania i utrwalania żywności, który nie niszczy ich wartości odżywczych. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za fermentację. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.
Dlaczego warto sięgnąć po zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini?
Najlepsze warzywa
Zakwas z buraka z cytryną, kurkumą i imbirem Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich buraków. Warzywa użyte do produkcji zakwasu pochodzą z niewielkiego gospodarstwa, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości warzyw otrzymamy zakwas, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini przygotowywany jest z surowych buraków oraz cytryn. Całość razem z przyprawami i solą poddana jest kiszeniu. Zakwas nie zawiera barwników, konserwantów, nie jest pasteryzowany. Proces kiszenia trwa wiele tygodni, a gotowy zakwas nie jest pasteryzowany, prosto z kiszenia trafia do butelki, dzięki czemu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem Olini to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najświeższy, ale dobrze ukiszony zakwas.
Mała skala
Nasze zakwasy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze zakwasy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Ania, nebule.pl
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Alaantkoweblw, alaantkoweblw.pl
Hafija, hafija.pl