📦 Darmowa dostawa DPD Pickup tylko do 24.03! 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 1,99 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Tran o smaku pomarańczowym Olini

  • Wysoka zawartość kwasów omega-3 – EPA i DHA
  • Źródło witamin D3 i A, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn, co potwierdzają badania
Cena: 69,90 zł 69.90



























Suplement diety
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 1.99 zł Zobacz koszty dostawy
Tran o smaku pomarańczowym to przyjemny sposób na witaminy D3 i A, które pomagają w prawidłowym funkcjono­waniu układu odpornościo­wego. Każda jego łyżeczka to także porcja kwasów omega-3 – EPA i DHA. Tran Olini jest czysty i pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów, co potwierdza certyfikat MSC, który ma producent naszego tranu. Ma lekko cytrusowy zapach i pomarańczowy smak.

z ryb ze zrównoważonych połowów

naturalny aromat pomarańczowy

Tran z naturalnym aromatem pomarańczowym

Stosujesz tran, ale chętnie spróbujesz go w wersji smakowej? Lubisz smak cytrusów? Tran pomarańczowy jest dla Ciebie!

Do Tranu Olini dodaliśmy aromat pomarańczowy z naturalnych źródeł – bez sztucznych dodatków, barwników, konserwantów czy alergenów. To wciąż nasz olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego (Gadus morhua) ze zrównoważonych połowów, ale z cytrusowym smakiem i zapachem.

Jak powstaje Tran Olini?

Producent naszego tranu ma certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który potwierdza, że ryby, z których jest tworzony, łowione są zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa.

MSC przyznaje się na 5 lat konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.

Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość rybackim społecznościom i ludziom z branży rybackiej.

Jak stworzyliśmy Tran o smaku pomarańczowym?

W ruch poszły menzurki, szklaneczki miarowe, łyżeczki testowe i mieszadełka. Z naszym Tranem w różnych proporcjach łączyliśmy przeróżne, owocowe aromaty. Było ich prawie 10!

Do testów zaprosiliśmy kilka osób o różnych gustach. Część wolała intensywne smaki, inni szukali czegoś łagodniejszego, ale wyczuwalnego. Nie chcieliśmy nic gorzkiego ani zbyt egzotycznego.

Smak pomarańczowy, obok cytrynowego (drugi nowy smak!), zdobył serca nas wszystkich. Idealnie komponuje się z delikatnym, klasycznym Tranem Olini.

Agnieszka: „Generalnie to sztos! Bo w smaku totalnie nie czuć ryby!!!”.

Tran pomarańczowy – właściwości

Tran o smaku pomarańczowym jest delikatnie oczyszczony, dzięki czemu:

  • nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
  • ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
  • spełnia normy i standardy bezpieczeństwa

Jego TOTOX wynosi 10,3. Co oznacza tak niski wskaźnik? To informacja, że kwasy tłuszczowe w tranie nie utleniają się, czego potwierdzeniem jest m.in. jego delikatny smak.

Korzystny stosunek kwasów omega-3, omega-6 i omega-9 – 12,1:1:14 to kolejny powód, dla którego warto włączyć do diety nasz tran o aromacie pomarańczowym. Obecnie spożywa się za dużo kwasów omega-6, a powinniśmy wraz z dietą dostarczać sobie różnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

Aga: „Wow, jestem pod wrażeniem! No tranu to tam nie czuć w ogóle, zero! A smak nie jest słodki i intensywny, tylko taki bardzo delikatny, jak z otartej skórki pomarańczowej”.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: dla dzieci i dorosłych, seniorek i seniorów, kobiet w ciąży

Dzieci: Można podawać maluchom od 1. roku życia. Zalecamy zacząć od 2,5 ml i stopniowo zwiększać porcję do 5 ml. Dzieci powyżej 12. roku życia powinny przyjmować 10 ml (1 łyżkę) tranu.

Smak: pomarańczowy – pochodzący z naturalnego aromatu pomarańczowego

Zapach: lekko cytrusowy

Kolor: jasnożółty, półprzezroczysty

Konsystencja: oleista

Jak używać: bezpośrednio z łyżeczki/miarki lub jako dodatek do napojów i potraw

Z czym łączyć: Olej z czarnuszki Olini

Informacja dla alergików: Nie zawiera glutenu.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 03.09.2025 (znajdziesz go na tylnej etykiecie).

Przechowywanie: Tran po otwarciu należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5°C-10°C). Zalecamy przechowywać go w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, która chroni go przed światłem i tlenem. Schłodzić przed pierwszym otwarciem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Twój tran ma osad? To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!

Zalecane spożycie: Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu o smaku pomarańczowym to 0,5 łyżeczki (2,5 ml) dla dzieci od 1. roku życia i 1 łyżka (10 ml) dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych, której nie należy przekraczać. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Składniki

olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne, naturalny aromat pomarańczowy, tokoferol (wit. E)

 

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100gw porcji 2,5 ml (2,31 g)w porcji 10 ml (9,24 g)% RWS* w porcji 2,31 g% RWS* w porcji 9,24 g
Wartość
energetyczna
3356 kJ /
802 kcal
77,52 kJ /
18,53 kcal
310,08 kJ /
74,12 kcal
0,95%3,8%
tłuszcz90 g2,08 g8,32 g2,97%11,88%
w tym
– kwasy tłuszczowe
nasycone
16 g0,37 g1,48 g1,85%7,40%
– kwasy tłuszczowe
jednonienasycone
45 g1,04 g4,16 g2,97%11,88%
– kwasy tłuszczowe
wielonienasycone
22 g0,51 g2,04 g3,40%13,60%
węglowodany0 g0 g0 g0 %0 %
– w tym cukry0 g0 g0 g0 %0 %
białko0 g0 g0 g0 %0 %
sól0 g0 g0 g0 %0 %
Zawiera
witamina A29548 µg682 µg2728 µg85%340%
witamina D3263 µg6,08 µg
(243 IU)
24,32 µg
(972 IU)
121%484%
Omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy)9880 mg228 mg912 mg153%612%
Omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy)7650 mg177 mg708 mg180%720%

Wartość wskaźnika TOTOX: 10,3*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal)

Linki do wyników badań:
  •   TOTOX
  •   Czystość
  •   Jakość pod lupą

Tran pomarańczowy – zastosowanie

Włącz tran o smaku pomarańczowym jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia.

Kiedy warto dodać ten suplement do diety? Na co pomagają jego składniki? Każda łyżeczka (2,5 ml) tranu o smaku pomarańczowym to porcja:

  • kwasów omega-3
    • EPA (eikozapentaenowego) – 177 mg (180% RWS)
      • kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjono­wania serca*
    • DHA (dokozaheksaenowego) – 228 mg (153% RWS)
      • przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia*
      • przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
  • witamin:
    • D3 – 6,08 µg/243 IU (121% RWS)
      • prawidłowym funkcjono­waniu układu odpornościo­wego
      • utrzymaniu zdrowych kości
      • prawidłowym funkcjono­waniu mięśni
      • utrzymaniu zdrowych zębów
      • prawidłowym wchłania­niu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
    • A – 682 µg (85% RWS)
      • w prawidłowym funkcjono­waniu układu odpornościo­wego
      • zachować zdrową skórę
      • w utrzymaniu prawidłowego widzenia
      • utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
      • utrzymania prawidło­wego metabolizmu żelaza

*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie

RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Jak pić tran pomarańczowy?

Tran o aromacie pomarańczowym przyjmuj:

  • z łyżeczki/miarki
  • codziennie, przez cały rok
  • w odpowiednich porcjach

Możesz też dodawać go do:

  • szotów
  • owocowych koktajli
  • dressingów do sałatek
  • smoothie bowls

Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:

  • od 1. roku życia – zacząć od 2,5 ml (0,5 łyżeczki), stopniowo zwiększać do 5 ml

Dzieci od 12. roku życia i dorośli:

  • 10 ml (1 łyżka)

Magda: „Ja jestem zachwycona, nie czuję tranu… nie wiem, jak wam się to udało, ale serio brak zapachu i smaku rybki!”.

Tran pomarańczowy dla dzieci – od kiedy podawać?

Tran pomarańczowy dla dzieci można wprowadzić do diety rocznemu maluchowi.

Jeśli szukasz tranu dla noworodka – wybierz klasyczny Tran dla dzieci Olini. To produkt, który można bezpiecznie podawać szkrabom od 4. tygodnia życia.

Kornel, 12 lat: „Smakuje trochę jak sok pomarańczowy, który zapomniał, że jest sokiem i postanowił być zdrowym olejem. Zapach – taki słodki cytrusek”.
Marysia, lat 8: „Pachnie jak lizak i trochę też tak smakuje”.
Władek, 9 lat: „Mmm, tłuściutki i pomarańczowy!”.
Nadia, 3 lata: „Mmm, pycha! Daję okejkę”!”.
Hania, 9 lat: „Pachnie i smakuje jak pomarańczowa mamba”.

Kiedy nie brać tranu?

Ograniczenia w piciu tranu to:

  • alergia na ryby i skorupiaki
  • choroby serca i krwi
  • suplementacja witaminy A

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy możesz stosować tran o aromacie pomarańczowym, warto porozmawiać ze swoim lekarzem.

Witamina A

Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jeśli przyjmiesz jej za dużo, możesz mieć problemy z kośćmi i narażasz się na ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Nadmiar witaminy A jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.

Jeśli jednak przyjmujesz Tran pomarańczowy w odpowiedniej porcji – nie ma powodów do obaw. Organizm nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.

Michał: „Już nie będę się bił z lodówką, kiedy będę musiał się napić tranu”.

Tran o smaku pomarańczowym – cena

Cena tranu będzie wyższa, jeśli:

  • posiada certyfikat MSC
  • ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
  • nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
  • jest czysty, co potwierdzają badania
  • jest płynny – olej w kapsułkach może nie być już tak świeży
  • producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
  • jest w ciemnej butelce, która chroni jego zawartość przed światłem
  • ma niski wskaźnik TOTOX

Tańszy będzie tran o smaku pomarańczowym, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi, jakie zawiera składniki czy z dodatkiem syntetycznego aromatu.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, olej lniany)?

Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran pomarańczowy Olini jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – DHA (9880 mg/100 g) i EPA (7650 mg/100 g), a także witamin D3 (263 µg/100 g) i A (29548 µg/100 g). Olej lniany Olini charakteryzuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (alfa-linolenowego, ALA) – 56,96 g/100 g. Z kolei Olej z czarnuszki Olini jest źródłem kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6 – 57,6 g/100 g, a także tymochinonu – 11,49 mg/g/100 g.

Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?

To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Na co jest dobry tran?

Tran pomarańczowy zawiera witaminę D3 (293 µg/100 g), która pomaga m.in. w: utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowym funkcjono­waniu mięśni, utrzymaniu zdrowych zębów czy prawidłowym funkcjono­waniu układu odpornościo­wego. W Tranie znajduje się też witamina A (29548 µg/100 g), która pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, zachować zdrową skórę, w utrzymaniu prawidłowego widzenia czy w prawidłowym funkcjono­waniu układu odpornościo­wego. Tran pomarańczowy zawiera też kwas dokozaheksaenowy (DHA) – 9880 mg/100 g, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu* i widzenia*. *Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie. Wśród jego składników jest też kwas eikozapentaenowy (EPA) – 7650 mg/100 g. Kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjono­wania serca*. *Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.

Z czym nie łączyć tranu?

Tran może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, w tym z suplementami z witaminą K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Warto zachować ostrożność, jeśli przyjmujemy już suplementy z witaminą D3.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 1.99 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium