Syrop z kwiatów czarnego bzu Olini
- Nie z koncentratu (NFC)
- Z polskich kwiatów, zawiera pyłek
- Bez konserwantów
- Do szocika z olejem z czarnuszki lub lemoniady
bez GMO
wegański
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Nasz syrop z kwiatów czarnego bzu zimą przywołuje na myśl ciepłe wiosenne dni i w mig poprawia humor. Warto więc mieć jego większy zapas na chłodniejsze dni.
Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Jego tajemnica kryje się w pełni rozwiniętych kwiatach czarnego bzu. Choć są one małe i niepozorne, to intensywnie pachną. Zrywa się je na przełomie maja i czerwca. Wtedy roślina kwitnie i przyciąga owady swoim zapachem.
Skarbnicą właściwości syropu, które potem trafiają do butelki, jest pyłek na kwiatostanach. Dlatego nie zbiera się kwiatów po deszczu i nie myje się ich przed przygotowywaniem syropu. Nie zbiera się też pączków ani łodyg.
Istotna jest też staranna selekcja kwiatów. Najlepsze z zebranych poddaje się maceracji.
Miejsce, w którym rośnie bez, też jest ważne – powinny to być pola i lasy daleko od dróg i miast.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – właściwości
Szukasz naturalnych produktów o prostym składzie? Sięgnij po syrop z czarnego bzu! Właściwości, a więc słodki i orzeźwiający smak i kwiatowy aromat – zawdzięcza naturze i rzemieślniczej produkcji.
Nasz syrop z kwiatów czarnego bzu powstaje z polskich roślin, wolnych od GMO. Rosną one na Lubelszczyźnie, która znana jest z bogactwa przyrody. Maceracja wydobywa ich esencję, dlatego nie potrzebuje on ulepszaczy smaku i zapachu.
Gdy jest gotowy, zamykamy go w butelce z grubego szkła, która chroni go przed czynnikami zewnętrznymi.
Nasz syrop to produkt NFC (Not From Concentrate) – nie z koncentratu i nie zagęszczany.
Jest nieklarowny – jego wysoką jakość poznasz po osadzie, który może się pojawić na dnie butelki. To zjawisko naturalne.
Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci
Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci ozdobiliśmy wesołą etykietą z ptaszkiem. Maluchy uwielbiają tę kolorową grafikę! Dzięki niej wiedzą, że ten słodki napój jest specjalnie dla nich.
Najlepiej smakuje pity z jednej z naszych szklaneczek z miarką i bajkowymi zwierzątkami.
Od jakiego wieku stosować?
Syrop z czarnego bzu możesz zacząć podawać swojemu maluchowi od 1 roku życia.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla osób, które szukają naturalnych produktów; bezpieczny dla kobiet w ciąży; odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Dzieci: Można podawać go dzieciom od 1 roku życia.
Smak: Delikatny, słodki, ziołowy, orzeźwiający, niektórzy określają go jako miodowo-winogronowy.
Zapach: Kwiatowy.
Kolor: Słomkowy.
Konsystencja: Rzadki.
Osad: Przed otwarciem warto wstrząsnąć butelką, jeśli na jej dnie zobaczysz osad. Jest on zjawiskiem naturalnym, świadczy o wysokiej jakości soku.
Jak używać: W napojach i daniach.
Z czym łączyć: Olej z czarnuszki, Tran lub soki Olini.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty wytłoczenia syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Po otwarciu spożyć w ciągu kilku dni.
Przechowywanie: Przechowywać w lodówce, zarówno przed, jak i po otwarciu. Chronić od światła.
Składniki
woda, cukier, 22% kwiaty czarnego bzu, kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 976 kJ / 230 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– w tym | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 57 g |
– w tym cukry | 56 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Syrop z kwiatów czarnego bzu – zastosowanie
Syrop z kwiatu czarnego bzu na co dzień można wykorzystywać na wiele sposobów. Wzbogaci Twoje napoje i dania.
Jak stosować syrop z kwiatów czarnego bzu w kuchni?
Napoje:
- lemoniada – pasuje do cytrusów i owoców jagodowych
- herbata – możesz nim zastąpić cukier lub miód
- napar – podkreśli smak ziółek
- szocik – zmieszaj go z Olejem z czarnuszki czy Tranem
Dania:
- śniadanie – osłodzi owsiankę, możesz polać nim gofry
- obiad – doda słodko-kwiatowej nuty zupom i daniom
- kolacja – sprawdzi się w dressingu sałatkowym
- desery – może być polewą do ciast lub składnikiem nadzienia
Przepis z syropem z kwiatów czarnego bzu
Masz ochotę napić się czegoś orzeźwiającego i słodkiego? Wykorzystaj syrop z kwiatów czarnego bzu! Przepis na pyszny napój znajdziesz poniżej. Możesz go też dodać do koktajlu, a zyska słodkawą i kwiatową nutę.
Lemoniada truskawkowa z Syropem z kwiatów czarnego bzu Olini
Składniki:
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka soku z cytryny
- 10 łyżek Syropu z kwiatów czarnego bzu Olini
- garść mięty
- 1 litr wody
Sposób wykonania:
- Zblenduj odszypułkowane truskawki z sokiem z cytryny.
- Przecedź miksturę przez drobne sitko.
- Dodaj syrop z kwiatów czarnego bzu, wodę oraz miętę.
- Pij ze smakiem!
Szejk bananowy z syropem z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki Syropu z czarnego bzu Olini
Sposób wykonania:
- Wszystko wrzucamy do blendera kielichowego i łączymy w gładką masę.
- Jeśli trenujesz lub jesteś na diecie wysokobiałkowej, możesz dodać łyżkę jednej z past orzechowych Olini.
- Pij ze smakiem!
Jak stosować syrop z kwiatów czarnego bzu?
Jak podawać syrop z kwiatów czarnego bzu? Ile go pić?
Ze względu na cukier w jego składzie, warto zachować umiar. Oto kilka wskazówek:
- to bardzo gęsty napój, więc możesz go rozcieńczyć wodą lub sokiem
- rekomendujemy ok. 50 ml (to mniej więcej 4 duże łyżki) syropu dziennie
- pij go podczas posiłku albo po nim, nigdy na pusty żołądek!
Gdzie kupić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Czas na Twój własny, pyszny syrop z kwiatów czarnego bzu. Gdzie kupić ten z prostym składem, bez chemii, który smakuje jak domowy? Znajdziesz go u nas! Prosto z naszej olejarni trafi do Ciebie.
Jeśli chcesz mieć go od ręki, wybierz się do marketu, na dział z naturalnymi produktami. Można go też dostać na targu albo w sklepach z żywnością ekologiczną.
Syrop z kwiatów czarnego bzu – cena
Zastanawiasz się, ile kosztuje dobry syrop z kwiatów czarnego bzu? Cena zależy od różnych czynników. Droższy będzie produkt:
- robiony na świeżo i w odpowiedniej temperaturze – to gwarancja jego smaku i zapachu
- który nie kurzy się na sklepowych półkach i nie zalega w magazynach
- w solidnej, szklanej butelce
- który powstał z kwiatów zebranych w pełni rozkwitu , co wymaga dobrej obserwacji i dużo wysiłku
- robiony według tradycyjnych metod , bez stosowania konserwantów czy substancji wzmacniających smak i aromat
- nie z koncentratu (NFC – Not From Concentrate)
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.