Syrop z kwiatów czarnego bzu Olini
- Bogactwo witamin i minerałów
- Naturalny sposób na kaszel i przeziębienie
- Prosty, dwuelementowy skład!
kwiaty czarnego bzu to źródło witamin oraz pektyn
domowy sposób na przeziębienie i grypę
Kwiaty czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu, małe niepozorne o pięknym, wskazującym na kwitnącą wiosnę, zapachu to prawdziwe źródło cennych składników. Znajdziemy w nich m.in. kwasy fenolowe i organiczne, flawonoidy, triterpeny, sole mineralne, olejki eteryczne, sterole i garbniki. Wszystko to sprawia, że kwiaty czarnego bzu mają całkiem sporo właściwości prozdrowotnych — działają przeciwwirusowo, oczyszczająco, zapobiegają migrenom i działają napotnie.
Jeśli chcemy zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu, kwiaty najlepiej zbierać na przełomie maja i czerwca, gdy czarny bez kwitnie w pełni i przyciąga swoim zapachem. Ważne jest miejsce, w którym rośnie – powinno być oddalone od dróg i zanieczyszczonych miast.
Kwiaty na syrop z czarnego bzu najlepiej zbierać w piękne słoneczne dni, nie tylko ze względu na samą radość ze zbierania, ale przede wszystkim na obecny na kwiatach pyłek. To w nim znajduje się całe bogactwo właściwości, które potem trafiają do butelki z syropem z czarnego bzu. Z tego powodu nie warto zbierać kwiatów czarnego bzu po deszczu oraz myć ich tuż przed przygotowywaniem syropu.
Smak syropu z czarnego bzu kryje się we w pełni rozwiniętych kwiatach, dlatego nie zbiera się pączków ani łodyg, jedynie same kwiatostany.
Syrop z kwiatów czarnego bzu — właściwości
Syrop z kwiatów czarnego bzu powstaje poprzez macerację zebranych w słońcu kwiatów. Mówi się, że po odpowiednim przygotowaniu (kwiaty czarnego bzu, pełne pyłku, odpowiednia woda i ilość cukru) syrop może działać moczopędnie i rozkurczowo oraz napotnie i być uzupełnieniem leczenia przeziębienia czy grypy.
Syrop z kwiatów czarnego bzu — zastosowanie
Syrop można rozcieńczać w dowolnym napoju, stosować jako słodki sos do naleśników, dodatek do przetworów z nabiału czy deserów. Stosuj go jako:
- słodki dodatek do herbaty,
- składnik cytrynowej lemoniady,
- dodatek do rozgrzewających napojów,
- sos do lodów,
- sos do owoców,
- dodatek do oleju z czarnuszki,
- aromat do ciast,
- aromat do dżemów.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska Polska
Dla kogo: Dla tych, którzy szukają domowego sposobu na radzenie sobie z przeziębieniem. Wspomagająco przy kaszlu i początkach infekcji. Ze względu na słodki smak jest szczególnie polecany dla dzieci.
Kolor i smak: Syrop ma jasną barwę. Smakuje intensywnie, słodko i owocowo. Jest naturalnie mętny.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Przed otwarciem warto wstrząsnąć buteleczką, na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o naturalnym składzie syropu. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Przechowywanie: Przechowywać w lodówce, chronić od światła.
Nasze uwagi: Powstaje na bazie naturalnego soku, a nie koncentratu. Dla utrzymania świeżości na dłużej, syrop został poddany pasteryzacji.
Skład
woda, cukier, 22% kwiaty czarnego bzu, kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 976 kJ / 230 kcal |
tłuszcz | 0 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 57 g |
- w tym cukry | 56 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Od kiedy można podawać dziecku syrop z czarnego bzu?
Niektóre źródła podają, że można to robić już od 1. roku życia. Inne, żeby poczekać, aż dziecko skończy 2 lata. Jeśli nie masz pewności, czy możesz wprowadzić syrop do diety swojego malucha, skonsultuj się z pediatrą.
Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci – jak i ile podawać?
Syrop zawsze rozcieńczaj! Wodą lub innym płynem. Możesz dodać go do herbaty ziołowej albo oleju z czarnuszki. Pan Tabletka zaleca pić ok. 50 ml (to mniej więcej 4 duże łyżki) soku dziennie – podczas posiłku albo po. NIGDY NA PUSTY ŻOŁĄDEK!
Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci – kiedy podawać?
Syrop najlepiej stosować, gdy czujemy, że „coś nas łapie” lub wspomagająco w trakcie infekcji. Można także zrobić z niego lemoniadę, dodać do twarogu czy stosować jako polewę do naleśników.
Dziecięcy napój z kwiatów czarnego bzu – przepis
Jest wiele pysznych sposób, by pić sok z czarnego bzu. Jednym z naszych ulubionych jest ekspresowy Shake bananowy.
Shake bananowy z syropem z owoców czarnego bzu
Składniki:
- 1 banan
- 1 mały jogurt naturalny
- 5 łyżek syropu z czarnego bzu
Jak zrobić:
- 1. Wszystko wrzucamy razem do blendera kielichowego i łączymy w gładką masę.
- 2. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, można dodać jogurtu lub dowolnego mleka (krowie / roślinne).
- 3. Pijemy ze smakiem!
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie o produkcie





Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.