Syrop z kwiatów czarnego bzu Olini
- Bogactwo witamin i minerałów
- Naturalny sposób na kaszel i przeziębienie
- Prosty, dwuelementowy skład!
kwiaty czarnego bzu to źródło witamin oraz pektyn
domowy sposób na przeziębienie i grypę
ze świeżych kwiatów, nie z koncentratu
Kwiaty czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu, małe niepozorne o pięknym, wskazującym na kwitnącą wiosnę, zapachu to prawdziwe źródło cennych składników. Znajdziemy w nich m.in. kwasy fenolowe i organiczne, flawonoidy, triterpeny, sole mineralne, olejki eteryczne, sterole i garbniki. Wszystko to sprawia, że kwiaty czarnego bzu mają całkiem sporo właściwości prozdrowotnych — działają przeciwwirusowo, oczyszczająco, zapobiegają migrenom i działają napotnie.
Jeśli chcemy zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu, kwiaty najlepiej zbierać na przełomie maja i czerwca, gdy czarny bez kwitnie w pełni i przyciąga swoim zapachem. Ważne jest miejsce, w którym rośnie – powinno być oddalone od dróg i zanieczyszczonych miast.
Kwiaty na syrop z czarnego bzu najlepiej zbierać w piękne słoneczne dni, nie tylko ze względu na samą radość ze zbierania, ale przede wszystkim na obecny na kwiatach pyłek. To w nim znajduje się całe bogactwo właściwości, które potem trafiają do butelki z syropem z czarnego bzu. Z tego powodu nie warto zbierać kwiatów czarnego bzu po deszczu oraz myć ich tuż przed przygotowywaniem syropu.
Smak syropu z czarnego bzu kryje się we w pełni rozwiniętych kwiatach, dlatego nie zbiera się pączków ani łodyg, jedynie same kwiatostany.
Syrop z kwiatów czarnego bzu — właściwości
Syrop z kwiatów czarnego bzu powstaje poprzez macerację zebranych w słońcu kwiatów. Mówi się, że po odpowiednim przygotowaniu (kwiaty czarnego bzu, pełne pyłku, odpowiednia woda i ilość cukru) syrop może działać moczopędnie i rozkurczowo oraz napotnie i być uzupełnieniem leczenia przeziębienia czy grypy.
Syrop z kwiatów czarnego bzu — zastosowanie
Syrop można rozcieńczać w dowolnym napoju, stosować jako słodki sos do naleśników, dodatek do przetworów z nabiału czy deserów. Stosuj go jako:
- słodki dodatek do herbaty,
- składnik cytrynowej lemoniady,
- dodatek do rozgrzewających napojów,
- sos do lodów,
- sos do owoców,
- dodatek do oleju z czarnuszki,
- aromat do ciast,
- aromat do dżemów.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska Polska
Dla kogo: Dla tych, którzy szukają domowego sposobu na radzenie sobie z przeziębieniem. Wspomagająco przy kaszlu i początkach infekcji. Ze względu na słodki smak jest szczególnie polecany dla dzieci.
Kolor i smak: Syrop ma jasną barwę. Smakuje intensywnie, słodko i owocowo. Jest naturalnie mętny.
Informacja dla alergików: Produkt nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania syropu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Przed otwarciem warto wstrząsnąć buteleczką, na dnie może wytrącić się osad, który świadczy o naturalnym składzie syropu. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.
Przechowywanie: Przechowywać w lodówce, chronić od światła.
Nasze uwagi: Powstaje na bazie naturalnego soku, a nie koncentratu. Dla utrzymania świeżości na dłużej, syrop został poddany pasteryzacji.
Skład
woda, cukier, 22% kwiaty czarnego bzu, kwas cytrynowy (regulator kwasowości)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 976 kJ / 230 kcal |
tłuszcz | 0 g |
w tym | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 57 g |
w tym cukry | 56 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Od kiedy można podawać dziecku syrop z czarnego bzu?
Niektóre źródła podają, że można to robić już od 1. roku życia. Inne, żeby poczekać, aż dziecko skończy 2 lata. Jeśli nie masz pewności, czy możesz wprowadzić syrop do diety swojego malucha, skonsultuj się z pediatrą.
Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci – jak i ile podawać?
Syrop zawsze rozcieńczaj! Wodą lub innym płynem. Możesz dodać go do herbaty ziołowej albo oleju z czarnuszki. Pan Tabletka zaleca pić ok. 50 ml (to mniej więcej 4 duże łyżki) soku dziennie – podczas posiłku albo po. NIGDY NA PUSTY ŻOŁĄDEK!
Syrop z kwiatów czarnego bzu dla dzieci – kiedy podawać?
Syrop najlepiej stosować, gdy czujemy, że „coś nas łapie” lub wspomagająco w trakcie infekcji. Można także zrobić z niego lemoniadę, dodać do twarogu czy stosować jako polewę do naleśników.
Dziecięcy napój z kwiatów czarnego bzu – przepis
Jest wiele pysznych sposób, by pić sok z czarnego bzu. Jednym z naszych ulubionych jest ekspresowy Shake bananowy.
Shake bananowy z syropem z owoców czarnego bzu
Składniki:
- 1 banan
- 1 mały jogurt naturalny
- 5 łyżek syropu z czarnego bzu
Jak zrobić:
- 1. Wszystko wrzucamy razem do blendera kielichowego i łączymy w gładką masę.
- 2. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, można dodać jogurtu lub dowolnego mleka (krowie / roślinne).
- 3. Pijemy ze smakiem!
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie o produkcie





Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.