Orzechy ziemne Olini
24,90 zł
Orzechy ziemne/orzechy arachidowe
Orzeszki ziemne zawdzięczają swoją nazwę „ziemne” dojrzewaniu pod ziemią (na głębokości ok. 5 cm). Słowo orzeszki natomiast jest w ich przypadku lekkim nadużyciem, bowiem bliżej im do grochu z rodziny bobowatych, głównie ze względu na znaczną zawartość białka.
Fistaszki zawierają także duże ilości zdrowych tłuszczów i potasu oraz są źródłem składników mineralnych, błonnika i witaminy E. Jeśli szukacie zdrowej przekąski, orzeszki ziemne prażone będą dobrym wyborem, który szybko zlikwiduje ochotę na słodkie i niezdrowe produkty.
Jak już wiecie, orzeszki ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. W 100 g orzeszków znajdziecie ponad 25 g białka i około 40 g tłuszczy, całkiem pokaźną ilość błonnika i tylko 4 g cukru. Do tego dodajcie dużą zawartość potasu i magnezu. Orzechy ziemne prażone to przekąska idealna, po którą chętnie i często sięgamy.
Warto wiedzieć
Orzechy ziemne Olini - składniki
100% orzechy ziemne, niesolone, delikatnie prażone
Polska
Argentyna
Dla wszystkich miłośników zdrowych przekąsek. To doskonały produkt, gdy jesteśmy narażeni na stres i wytężoną pracę umysłową. Chętnie sięgają po nie przyszłe mamy. Z dodatkiem owoców, mogą służyć za świetną alternatywę na drugie śniadanie.
Świeży orzechowy smak i aromat.
Warto po nie sięgnąć, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego. Można je wykorzystać do zrobienia masła lub kremu o smaku orzechowym. Sproszkowane lub posiekane będą pysznym dodatkiem do potraw - dodane do sosu, jogurtu, koktajlu nadadzą ciekawy orzechowy posmak.
Produkt zawiera orzechy arachidowe. Może zawierać śladowe ilości orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości to 12 miesięcy od daty prażenia orzechów (znajdziesz ją na tylnej etykiecie).Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Orzechy ziemne najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła.
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100g |
| Wartość energetyczna | 2466 kJ / 595 kcal |
| tłuszcz | 43 g |
| węglowodany | 23 g |
| białko | 27 g |
Orzeszki ziemne właściwości
Orzeszki ziemne na odchudzanie? Dlaczego nie! Wiele badań porównuje redukcję kilogramów w diecie bez orzechów ziemnych oraz z nimi. Wyniki oczywiście na korzyść orzechów ziemnych! Fistaszki mają wysoki wskaźnik sytości (znów białko górą) oraz są bogate w błonnik. Dzięki orzeszkom ziemnym mniej podjadamy. Orzeszki ziemne są także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą mieć wpływ na poprawę poziomu glukozy i insuliny w organizmie.
Orzechy ziemne to „paliwo dla mózgu”, dzięki obecności witamin z grupy B i magnezu, które mają pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. W związku z tym są polecane wszystkim, którzy intensywnie pracują umysłem.
W orzechach ziemnych znajduje się także aminokwas arginina, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej. Z tego powodu po garść orzechów arachidowych sięgają miłośnicy sportu.
Orzeszki ziemne to także największe spośród wszystkich orzechów źródło niacyny (witaminy B3 lub witaminy PP) – 12 mg/100 g. Oznacza to, że 100 g orzeszków ziemnych pokrywa ponad 85 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę B3.
Badania przeprowadzone w 2015 roku dowiodły, że podawanie niemowlętom przetworów z orzeszków ziemnych znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia u nich alergii na ten składnik diety.
Podsumowując, orzechy ziemne to także źródło:
- witaminy z grupy B,
- magnezu
- NNKT
- witaminy E,
- potasu,
- magnezu,
- manganu,
- cynku,
- miedzi
- żelaza
- flawonoidów,
- kwasów fenolowych
- koenzymu Q10.
Orzechy ziemne jak jeść?
Jeśli na dźwięk otwieranej paczki i przesypywanych do miseczki orzechów arachidowych cieknie wam ślinka, to chyba wiecie jak jeść orzechy ziemne. Garść zdrowia, aminokwasów i białka. Jedzcie ze smakiem!
Chociaż niektórzy wolą inaczej. Orzechy ziemne możecie spotkać w postaci: prażonej, solonej, masła orzechowego oraz oleju arachidowego. Na przykład w Stanach Zjednoczonych ponad 60% wyprodukowanych orzechów (ze względu na wysoką zawartość oleju) to baza pod produkcję masła orzechowego. Jedynie 20% orzechów ziemnych jest prażonych, a 19% to główny składnik słodyczy.
Podsumowując, orzechy ziemne możecie jeść w formie:
- garści zdrowia,
- masła orzechowego,
- pasty orzechowej,
- sosu np. do kurczaka,
- dodatku do sałatek,
- posypki do lodów,
- czekolady z orzechami,
- dodatku do jogurtu i owsianki,
- kanapek peanut butter and jelly (or jam) sandwich (PB & J).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.



























.jpg)