Olej z ogórecznika Olini
- Chętnie wybierany na odporność
- Pomocny przy alergiach skórnych
- Źródło kwasu gamma-linolenowego (GLA)
- Polskie ziarno
86,18 g / 100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
Olej z ogórecznika – właściwości
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Pomocny w tym może być olej z ogórecznika, który zawiera wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych (86,2 g kwasów tłuszczowych nienasyconych na 100 g). Dodatkowo charakteryzuje się on wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych, których w 100g oleju znajduje się aż 61,23g. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Spośród kwasów wielonienasyconych w oleju ogórecznikowym szczególnie wyróżnia się zawartosć kwasu omega 6 (38,25% wszystkich kwasów tłuszczowych) oraz kwasu gamma linolenowego (22,98% wszystkich kwasów tłuszczowych).
Olej z ogórecznika – gdzie kupić?
Kluczową cechą zdrowego oleju z ogórecznika jest jego świeżość – taki właśnie maksymalnie świeży olej oferujemy w naszym sklepie internetowym. Zimnotłoczony olej z ogórecznika pełnię swoich właściwości posiada kiedy jest świeży, z czasem traci cenne wartości. Opinie dotyczące naszych olejów znajdziesz w sekcji Opineo.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecany do wszystkich, którzy chcą wzbogacić swoją dietę w kwasy omega-6 oraz osób skłonnych do alergii.
Kolor i smak: Ma neutralny orzechowo-zbożowy smak oraz zieloną barwę.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Przechowywanie: Olej z ogórecznika trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
Osad: Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju z ogórecznika jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Składniki
100% olej nasion ogórecznika lekarskiego tłoczony na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 14 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 24 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 62 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Olej z ogórecznika Olini – zastosowanie
Tłoczony na zimno olej ogórecznikowy to idealne uzupełnienie zdrowej diety o nienasycone kwasy tłuszczowe. Nasz olej z ogórecznika ma neutralny orzechowo-zbożowy smak. Można spożywać go wyłącznie na zimno, bo poddany obróbce termicznej traci cenne właściwości.
Jak stosować olej z ogórecznika tłoczony na zimno?
- Do kanapek – zamiast masła i margaryny, pyszny do maczania pieczywa
- Jako pyszny sos sałatkowy lub do polania surówek
- Sprawdzi się wszędzie tam, gdzie stosowana jest oliwa z oliwek lub inne oleje roślinne
- Do twarogu
- Do jogurtów, kefirów, porannej owsianki
- Do polewania gotowanych warzyw i ciepłych potraw: ryby, ziemniaków, brokułów, kalafiora,
- Jako dodatek do zupy – stosować tuż przed podaniem
Zastosowanie i ilość
Często pytacie nas o polecaną dzienną ilość oleju z ogórecznika. Jest to olej spożywczy, który warto wprowadzić do zdrowej zbilansowanej diety – najlepiej po prostu dodawać go do posiłków. Warto zwrócić uwagę na dzienne spożycie tłuszczów, którego nie należy przekraczać. Najlepszym sposobem na włączenie oleju z ogórecznika do diety jest wkomponowanie go w codzienny jadłospis, przy czym stosujemy go na zimno.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.